In Oostenrijk is er gisteren en vannacht nordstau geweest waardoor deze gletsjers in de Hohe Tauern aan de grens tussen Salzburgerland en Italië er allermooist uitzien vanochtend. Beneden is alles groen nu en heeft het geregend. Maar de hele noordkant van de Alpen wordt gegarandeerd weer wit tot in de dalen in de avond van Tweede Paasdag.

En hoe in de Lage Landen? Het hoge resolutie Harmonie-model geeft al details tot maandagavond. We gaan prachtige buienrijen zien die door een harde noordwester over het land worden gejaagd. Initieel ontstaat daardoor een zebra-effect van banen met enkele centimeters sneeuw en banen met niks. Zebra dus.

Ht heftigst berekende moment is nog steeds in de nacht op woensdag. Gisteravond berekende het Europese model daarmee even met de knik van de isobaren een sneeuwbom midden op Nederland. Vanochtend berekent het Amerikaanse model dit sneeuwbommetje net bij Drenthe over de grens. Dit gaat echt afwachten worden wat en waar?

Woensdagochtend zijn de Lage landen dan maximaal wit. Lokaal 5cm sneeuwhoogte. Geen zebra meer.

We zijn april zeer fris gestart en de afwijking van het gemiddelde gaat nog veel groter worden tot het midden van de maand.

In deze grafiek kun je zo zien dat de komende tien dagen etmaalgemiddeld ongeveer op 5ºC hangen. De helft van normaal voor zover dat met temperatuur een zinvolle aanduiding is. Op zijn vroegst op de 14e komen we weer eens goed boven de 15ºC ’s middags.

Het Amerikaans model berekent nog en opmerkelijke dump in het Centraal Massier, de zuidelijke Franse Alpen en de Italiaanse kant. Het Europese model doet dit niet.

Donaties voor maximaal mooie sneeuw graag en alle plaatjes en sneeuwpoppen weer naar het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.

Categorieën: Sneeuw

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.