Tjonge wat was dat weer genieten vanochtend de afdaling van Kvitfjell, een van de Olympische locaties van de Winterspelen van Lillehammer in 1994. De Oostenrijker Klaus Kröll won voor twee talentvolle Noren, nadat hij op vrijdag ook al de Super-G had gewonnen.  Dubbelslag dus voor Klaus Kröll in Kvitfjell. De afdaling is een van de drie heftigste in het wereldbekercircuit. Wat mij betreft zelfs veel heftiger dan de beruchte Hahnenkamm in Kitzbühel. 

Kvitfjell is hét skigebied dat de mythe doorprikt dat je in Noorwegen geen grote hoogteverschillen zou hebben. De Olympische afdaling start op 1039m en finisht beneden aan het meer op 185m. Helaas zie ik op Youtube nog geen filmpje van de afdaling van vandaag. Daarom geef ik even de link naar de zege van Didier Cuche in 2010, een amateur helmcamfilmpje van de afdalingspiste en alleen voor mensen met een sterke maag de video van de val van Matthias Lanzinger op deze piste in 2008.  

Hieronder nog wat info van de stand in de competitie….

Info volgt later…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.