Zie je die sporen links net buiten de piste die niet in beeld is. Daar hebben teams genoten van verse poedersneeuw. Op de Stubaier Gletscher bij Innsbruck dus. Sowieso de tijd van de nationale selecties om daar te trainen. Wie was er bij vandaag? En waar kan nog meer worden geskied? We kijken even naar video’s voor we met groot nieuws komen.

Russische video van vandaag.

Italiaanse video van vandaag.

Verse sneeuw op 28 september. Is er tussentijds niets meer gevallen? Jawel toch?

Hoe kon het nog zo’n aardige dag zijn in Oostenrijk terwijl Nederland een echte baggerdag had en dan vooral in het noorden op de eerste dag van de herfstvakantie Noord. Lekker dan. Nou Oostenrijk is nu ook in het front gekomen maar profiteerde nog het grootste deel van de dag.

En nu gaat het sneeuwen! Morgen om 18 uur het zwaartepunt qua intensiteit en temperatuur. Pas dan koelt het ook in de Franse Alpen af waar veel minder valt.

En nu dan de meganieuwsklapper. Gebravcht door Artus in de reacties van gisteren. Het ECMWF model is nu ook in het publieke domein gekomen. Gratis dus. Zoals het hoort. Met belastinggeld betaald en dan moet het ook vrij zijn. Zoals GFS in Amerika waar ze al een langere traditie hebben met openbaarheid. Nou ik ga erin duiken en zeker ook wel profiteren. En Artus blijft wat mij betreft kandidaat om ook weerberichten te tikken hier.

Afsluitend: hoe blij ben ik met 50 respectvolle reacties in een zeer nodige discussie over Covid en de maatregelen bij het bericht van eergisteren. Johann was van de partij en die heeft het uit eerste hand. Frank stelde zich kwetsbaar op met een persoonlijk relaas. En dat confronteert ons met onze eigen kwetsbaarheid. Als mens sowieso. En met je meningen en overtuigingen nog meer. Misschien kan onze gedeelde passie voor wintersport en winterweer ons helpen ons ondanks uiteenlopende opvattingen en inzichten elkaar toch als lid van een community te blijven zien.

Ja inderdaad. Het weer is luchtig. En mooi dat we dat hebben als afleiding binnen een leven dat schitterend kan zijn maar ook angstaanjagend. Niet vergeten trouwens dat op bepaalde plekken van de wereld ook het weer angstaanjagend kan zijn en dan dus helemaal niet luchtig is. Maar nee, we zijn niet enkel een weersite. We zijn wat ik ervan maak en waar jullie het heen duwen. Daarin hebben we elkaar nodig.

Nee, met zulke belangrijk maatschappelijke tendenzen vind ik het ronduit onverantwoord en “wir haben es nicht gewusst” om binnen communities enkel over karpervissen, kitesurfen of winterweer te lullen. Bovendien zijn dat soort monomane zaken niet half zo spannend als je mengen in echte complexe materie. En nee: het allerlaatste wat we doen is het overlaten aan de deskundigen. Dat kan bij bruggenbouw maar niet bij dingen die de hele samenleving omver werpen zoals klimaat of Covid. Daar kun je niet stil blijven. Daar moet je je uitspreken en dan moet je luisteren aar iedereen die wat te melden heeft. Dus keep it going.

En ja dit blijven we ook doen natuurlijk. Weer en wintersport blijft de kapstok. Ik heb gelukkig ook een andere uitlaatklep voor mijn maatschappelijke inzichten: Café Weltschmerz. Net weer een eerste video gedaan:

Wat vinden jullie hiervan? Wat vinden jullie van deze cijferanalyse van Maurice? Verder roep ik wie dan ook op om persoonlijke anekdotes te delen over Covid of wat ook. Maar daarmee zet je niet de discussie en het debat klem. Hier op de hoek in Amsterdam is op 24 september een prachtige jonge vrouw door een vrachtwagen van haar fiets gereden. Ze overleefde niet. Een bloemenzee hier op de hoek illustreert het gevoel van machteloosheid en het verdriet. Maar schaffen we daarom vrachtverkeer af zoals we nu bijna de hele culturele sector wegvagen en een flink stuk van horeca en evenementenbranche? Het is een vraag. Geen antwoord. Wat mij betreft wordt wintersportweerman juist een discussiesite over alles wat boeit. Wat jij?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Valentijn · 10 oktober 2020 op 18:28

Vandaag op de Kitzsteinhorn geweest. Geweldige condities! Onderstaand een bericht met video, enkele foto’s en de ervaring van skiën met Corona-maatregelen. Strakblauwe luchten, echt een topdag! Nu weer sneeuw… 🙂

https://www.oostenrijktv.nl/zell-am-see-kaprun/het-corona-skiseizoen-is-geopend

Frans V · 10 oktober 2020 op 23:31

China liep een maand of 2 voor, over 2 maanden bij ons: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://amp.nos.nl/artikel/2350997-duizenden-op-groot-festival-in-chengdu-blij-dat-we-weer-mogen.html&ved=2ahUKEwjmuN2T-6rsAhUlsKQKHZoiBZwQFjACegQIAhAB&usg=AOvVaw1wXRu-2XPNuQ-9qlGYy65p&ampcf=1

En dus misschien ook weer volle bak op wintersport, wie weet 😉 Laten we het hopen voor alles en iedereen.

Aart · 11 oktober 2020 op 00:02

Johann kwam 10 oktober 22:30 met deze opmerking
https://wintersportweerman.nl/rara-wat-klopt-er-niet-groot-gat-ozonlaag-antarctica-117457/#comment-464893

Quote:
“De grafieken als ook praktijk laten de laatste weken / dagen weer een sterke toename van het aantal besmettingen zien van patiënten met dit SARS-CoV-2 virus!”
Unquote.
“besmettingen van patiënten”? Wat zijn dat?

Quote:
“Vandaag zaterdag wederom een stijgen, 6504 nieuwe besmettingen. Dat zijn er ruim 500 meer dan gisteren.”
Unquote
6504 Nieuwe besmettingen uit hoeveel tests? Als er alleen maar absolute aantallen worden genoemd en geen percentages, dan is het eind zoek. Als de volgende dag meer tests dan de dag ervoor worden gedaan, zijn er gegarandeerd nog meer ‘besmettingen’. Misschien duidt dat op ‘heard immunity’?

Quote:
“Kijk eens goed naar de grafieken (links) en dan met name ingezoomd op de gele lijntjes!”
Unquote
Dat noem ik datamanipulatie. In de overall grafiek van RIVM vallen die bewuste gele lijntjes amper op!

Quote:
“Ziekenhuizen beginnen langzaam weer “vol” te lopen en ook op de ICU’s zien we weer een stijgende trend.”
Unquote
Eenzelfde stijgende trend als in begin maart? Toen ging het 2 weken lang exponentieel omhoog, met IC-opnames en overledenen (besmettingen worden niet weergegeven). Iedereen schrok zich een hoedje en was bezorgd. Ik ook. Maar nu: tussen 17 september en 8 oktober 2020 kabbelt het al 3 weken lang op 1 niveau en geen enkele relatie met die ‘besmettingen’!

Ter aanvulling op Johann’s ‘besmettingen van patiënten’. Op de site van RIVM staat een aardig tooltje: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel: De landkaart van Nederland ingedeeld naar GGD-regio’s. Alleen verschijnt er een misleidende tekst boven de landkaart wanneer je in het menu ‘Covid-19 meldingen’ aanklikt. Daaronder verschijnt dan de tekst ‘Covid-19 patiënten’. Dus je bent patiënt als uit een PCR-test een positieve uitslag blijkt (de melding)?
Wat ik van diverse vakmensen uit de biochemische wereld heb begrepen is dat de PCR-test helemaal niet bedoeld is voor klinisch onderzoek. Maw al dat testen zonder aanvullend klinisch onderzoek is vloeken in de kerk!

Getallen zelf liegen niet. Wel kan de interpretatie, of zo je wil manipulatie, een leugen zijn. Een interessante video over manipulatie van getallen/data (in het Duits, 1 mei 2018) vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=PC1Dw1lfLtI
Ik geloof (hoop?) dus dat de getallen waarmee RIVM de grafieken maakt, juist zijn. De uitleg/conclusies daarvan met name in de msm zijn onjuist.
Voor mij is het wel duidelijk: covid-19/corona is een scam. Ook dat heb ik geleerd van iemand anders, namelijk Pierre Capel (https://www.cafeweltschmerz.nl/5-is-de-corona-scam-iets-nieuws-pierre-capel-college/).

Oh ja, kijk ook eens op http://www.gezondverstand.eu en bekijk de video https://www.cafeweltschmerz.nl/nieuw-magazine-gezond-verstand/.

Richard · 11 oktober 2020 op 08:04

Laten we het hopen maar heb er toch weinig vertrouwen in. Zelf gaan wij altijd met kerst naar Oostenrijk maar heb er dit jaar nog geen goed gevoel over wel geboekt we moeten het afwachten.

Frank Van Seggelen · 11 oktober 2020 op 21:24

Hajo, jij bepaald waar we over discussiëren en dat lijkt me prima.

Het (winter) weer is voor mij het meest belangrijke maar een (leuke) discussie tussendoor kan prima wat mij betreft.

En voor iedereen op deze site al ben ik het niet met je eens dat betekend niet dat ik je niet aardig vindt.

Mijn puber haalt het bloed onder mijn nagels vandaan maar dat betekend niet dat ik niet meer van hem houdt.

Zolang iedereen elkaar met respect behandeld is er niets mis met een discussie.

Mij is geleerd dat zolang je zegt “ik vindt” je alles mag zeggen tenslotte is dat jouw mening, en dat betekend niet dat deze waar is……

Fred · 12 oktober 2020 op 16:36

Discussiesite dat is wel heel algemeen, graag een toelichting hoe zie jij dat voor je Hajo?. nu kom je met een idee om het vervolgens weer dicht te plakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *