Zie je die sporen links net buiten de piste die niet in beeld is. Daar hebben teams genoten van verse poedersneeuw. Op de Stubaier Gletscher bij Innsbruck dus. Sowieso de tijd van de nationale selecties om daar te trainen. Wie was er bij vandaag? En waar kan nog meer worden geskied? We kijken even naar video’s voor we met groot nieuws komen.

Russische video van vandaag.

Italiaanse video van vandaag.

Verse sneeuw op 28 september. Is er tussentijds niets meer gevallen? Jawel toch?

Hoe kon het nog zo’n aardige dag zijn in Oostenrijk terwijl Nederland een echte baggerdag had en dan vooral in het noorden op de eerste dag van de herfstvakantie Noord. Lekker dan. Nou Oostenrijk is nu ook in het front gekomen maar profiteerde nog het grootste deel van de dag.

En nu gaat het sneeuwen! Morgen om 18 uur het zwaartepunt qua intensiteit en temperatuur. Pas dan koelt het ook in de Franse Alpen af waar veel minder valt.

En nu dan de meganieuwsklapper. Gebravcht door Artus in de reacties van gisteren. Het ECMWF model is nu ook in het publieke domein gekomen. Gratis dus. Zoals het hoort. Met belastinggeld betaald en dan moet het ook vrij zijn. Zoals GFS in Amerika waar ze al een langere traditie hebben met openbaarheid. Nou ik ga erin duiken en zeker ook wel profiteren. En Artus blijft wat mij betreft kandidaat om ook weerberichten te tikken hier.

Afsluitend: hoe blij ben ik met 50 respectvolle reacties in een zeer nodige discussie over Covid en de maatregelen bij het bericht van eergisteren. Johann was van de partij en die heeft het uit eerste hand. Frank stelde zich kwetsbaar op met een persoonlijk relaas. En dat confronteert ons met onze eigen kwetsbaarheid. Als mens sowieso. En met je meningen en overtuigingen nog meer. Misschien kan onze gedeelde passie voor wintersport en winterweer ons helpen ons ondanks uiteenlopende opvattingen en inzichten elkaar toch als lid van een community te blijven zien.

Ja inderdaad. Het weer is luchtig. En mooi dat we dat hebben als afleiding binnen een leven dat schitterend kan zijn maar ook angstaanjagend. Niet vergeten trouwens dat op bepaalde plekken van de wereld ook het weer angstaanjagend kan zijn en dan dus helemaal niet luchtig is. Maar nee, we zijn niet enkel een weersite. We zijn wat ik ervan maak en waar jullie het heen duwen. Daarin hebben we elkaar nodig.

Nee, met zulke belangrijk maatschappelijke tendenzen vind ik het ronduit onverantwoord en “wir haben es nicht gewusst” om binnen communities enkel over karpervissen, kitesurfen of winterweer te lullen. Bovendien zijn dat soort monomane zaken niet half zo spannend als je mengen in echte complexe materie. En nee: het allerlaatste wat we doen is het overlaten aan de deskundigen. Dat kan bij bruggenbouw maar niet bij dingen die de hele samenleving omver werpen zoals klimaat of Covid. Daar kun je niet stil blijven. Daar moet je je uitspreken en dan moet je luisteren aar iedereen die wat te melden heeft. Dus keep it going.

En ja dit blijven we ook doen natuurlijk. Weer en wintersport blijft de kapstok. Ik heb gelukkig ook een andere uitlaatklep voor mijn maatschappelijke inzichten: Café Weltschmerz. Net weer een eerste video gedaan:

Wat vinden jullie hiervan? Wat vinden jullie van deze cijferanalyse van Maurice? Verder roep ik wie dan ook op om persoonlijke anekdotes te delen over Covid of wat ook. Maar daarmee zet je niet de discussie en het debat klem. Hier op de hoek in Amsterdam is op 24 september een prachtige jonge vrouw door een vrachtwagen van haar fiets gereden. Ze overleefde niet. Een bloemenzee hier op de hoek illustreert het gevoel van machteloosheid en het verdriet. Maar schaffen we daarom vrachtverkeer af zoals we nu bijna de hele culturele sector wegvagen en een flink stuk van horeca en evenementenbranche? Het is een vraag. Geen antwoord. Wat mij betreft wordt wintersportweerman juist een discussiesite over alles wat boeit. Wat jij?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.