Goedemorgen vanaf de Grossglockner. Wat een plaatje. Het is onbewolkt en het vriest een graag of 5 op dit moment. Vanochtend een kort ochtendbericht. Hajo zit in Zell am See Kaprun, zoals Frederic reeds gisteren meldde, en duty calls voor de overige weermannen. Maar we nemen jullie eerst even mee over de Alpen.
Bovenop de berg is het prachtig. maar als je in het dal zit dan kijk je tegen een grijze massa aan….
….. zoals hier in Zell am See.
Dit is de mooiste die ik kon vinden vanochtend. Het ziet er enorm uitnodigend uit om nu in de auto te spingen en naar het Berner Oberland af te reizen. Goed de ochtendkaarten van het Amerikaanse model. (het Europese model is op dit moment nog niet aan het ratelen.)
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het koufront, dat vanaf zondag vroeg in de middag, tegen de Alpen zou klappen, heeft onderweg stroop aan de wielen gekregen. Het komt veel later door dan in eerste instanties in de berekeningen stonden. Dat komt omdat de stroming iets te lang in de westhoek blijft hangen. De modellen hebben veel te weinig rekening gehouden met de restanten van ex tropische storm Rina.
Zaterdagochtend liggen de restanten juist ten westen van Frankrijk waardoor de algemene stroming juist westelijk gehouden wordt. En zoals vaker gemeld hebben de modellen het soms vrij lastig met ex tropische systemen. Ze zijn kleinschalig en onberekenbaar. Doordat de stroming dus langer westelijk gehouden wordt, komt het koufront ook later door. In eerdere berekeningen hebben we gezien dat de stroming veel eerder naar het noorden kantelde maar dat wordt nu dus zo’n 9-12 uur later.
Op zondagmiddag komt de zwaarste neerslag dan door. Het warmtefront dat ex Rina meevoert is al vooruit gesneld en heeft de sneeuwgrens doen stijgen in de Franse Alpen maar ook in Zwitserland. Dat zien we straks ook in de pluim.
De stroming is zondag vroeg nog westelijk en blaast relatief warme lucht over het Alpenmassief.
Pas op zondagavond kantelt de stroming naar noord en komt het koufront door. De sneeuwgrens daalt en het gaat overal sneeuwen. Die sneeuw houdt maandag ook nog aan al wordt het van west naar oost steeds droger door inkomende hogedruk die de neerslag gaat onderdrukken. Toen ik woensdagavond de avondupdate schreef had ik dit niet verwacht. Al vond ik wel dat de GFS belachelijk weinig weinig neerslag af gaf en dat is nu dus helemaal achterhaald. Ben zeer benieuwd waar de ECMWF straks mee komt. Dat dan maar even in de reacties bespreken.
In de loop van de week schuift er hogedruk over het Europese continent en wordt het rustig weer.
Pas volgende week zondag komt er weer wat dynamiek in de kaarten als er een (storm) depressie dicht in de buurt komt met wellicht noordwester storm. Dat is echt allemaal nog niet zeker dus nu maar even geen aandacht aan besteden. Nog even de pluimen van oost naar west.
Dit is een prikpunt rond Die Tauplitz. Zoals je ziet komt eerst de warmte van Rina langs voordat de sneeuwgrens daalt. Alles voor de zwarte streep is regen onder de 1500-1800 meter. Achter de streep zal alles als sneeuw naar beneden komen.
Verder naar het westen idem dito. Eerst de warmte dan de kou al zie je hier dat de neerslaghoeveelheden opschuiven zodra het koufront doorkomt. Hier is de kans op sneeuw in de laagste dalen absoluut aanwezig al zien de Zwitsers de vlokken korter vallen dan de Oostenrijkers.
Nog meer naar het westen is die verschuiving nog duidelijker. Bij de tweede neerslagpiek is de sneeuwgrens duidelijk gedaald onder de 1000 meter. De eerste neerslagpiek is de warmte en het vocht van Rina. Als het koufront wat meer paardekrachten had gehad, dan zou het wellicht sneller door zijn gekomen. Vanavond heb ik wederom dienst en dan kijken we wat er over is gebleven van dit bericht. Tevens kijken we dan wat verder in de toekomst om te zien of al die seizoensvoorspellingen wel echt goed gefundeert zijn.
Fijne dag
29 reacties
Reacties zijn gesloten.