Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Stroming van zachte lucht eruit en sneeuw voor Sauerland in zicht

check ook eens

79 Reacties

 1. Hajo schreef:

  Perfecte aanvulling Wijnand! Zullen we vanochtend de wintersport (alpien) comments vooral hier plaatsen en de natuurijscomments vooral hier: https://www.wintersportweerman.nl/2014/01/08/35306/drie-ochtendhoofdruns-drie-modellen-alledrie-meest-winters-we-gezien-hebben/

 2. Stefan Kaptein schreef:

  Ik ben blij dat er beweging in de kaarten zit, maar mijn handen gaan nog steeds niet omhoog voor de wave. Ik maak op uit dit bericht dat het nog steeds allemaal twijfelachtig overkomt. Het wordt wat kouder dat is wel duidelijk, maar of er nu verbetering gaat komen voor de door sneeuwgebrek gekwelde gebieden, daar ben ik nog steeds bang voor. Verder duimen dus met z’n allen.

 3. Wijnand schreef:

  Echte dumps zijn nog niet waar te nemen, maar alle door sneeuwgebrek gekwelde gebieden krijgen toch echt wel mooie witte opfrissers. Daarna kunnen de armen omhoog voor de wave.

 4. lermoose schreef:

  ECMWF komt ook met kou zo rond die periode MAAR met weinig tot geen neerslag voor de N-alpen.

  Dus sneeuwkanonnen kunnen dus aan maar dumpen gaat het volgens het ECMWF niet.

  Het lijkt erop dat we deze winter weinig NW-N staulage’s kunnen verwachten. Ik denk EERDER dat er nog meer W en Z stau situaties zullen komen.

  • Viking (Harmelen) schreef:

   Niet zo treurig Lermoose.. De kans is best groot dat er óf depressies onder de hoge druk zullen doortrekken naar midden-europe óf dat hoge druk zich al dan niet tijdelijk terugtrekt ten westen van GB en dat de lang verwachte glijbaan er gaat komen.. en dan kan het snel gaan !

 5. Peet schreef:

  Mooi geschreven bericht Wijnand:-) leuk om te lezen.. Kijken jullie weermannen (ook Hajo) eigenlijk ook naar de verschillende prognose modellen? Zoals het CFS model of KMA van de Korea Meteorological Administration? Ik heb het idee dat de 1-maands voorspelling van de KMA die afgelopen vrijdag werd uitgegeven als eerste aangaf dat er duidelijk winterse tendensen in het verschiet zouden liggen. Hier de link voor de kaarten: http://web.kma.go.kr/eng/include/popup_img.jsp?url=/eng/irwp/down/z5a_mon.gif&width=850&height=1100
  (Rood = hoge druk, Blauw = lage druk) Als de kaarten van begin februari en halverwege februari kloppen, dan is de kans groot dat deze termijnen gemiddelde ook kouder gaan verlopen. Wat denken jullie ervan?

  • Peet schreef:

   Link doet het helaas niet direct. Vanzelfsprekend even de link in je browser kopiëren.

  • Wijnand schreef:

   Late Jan en early Feb geven daarop wel een grotere kans voor een koude NO stroming, maar die van middle Feb laten juist een verhoogde kans zien voor een zuidelijke stroming waarmee de kans op zacht weer opnieuw groter wordt.
   Overigens kijk ik wel naar meerdere modellen, maar niet naar alle die ons ter beschikking staan. De 2 belangrijkste modellen voor ons zijn toch het Europese ECMWF en het Amerikaanse GFS. Deze Koreaanse kende ik niet.

 6. Ronaldo schreef:

  Wauw Wijnand. Een depressie van 888HPA (3e alinea bij kaartje GFS)…dat is bijna een record voor het Atlantisch Basin. 😉
  Lekker bericht hoor!!
  Ik zeg “6 weken winter in NL en vanaf half feb. dikke dumps voor de noordkant”. Wie maakt het contract…ik heb een pen! 🙂

 7. chris schreef:

  Zou iemand mij nog wat over de condities en vooruitzichten van het brandnertal kunnen vertellen ga er zaterdag heen namelijk

 8. Ronaldo schreef:

  GFS 06u gaat GEM achterna. Die is erg koud, met een klassieke winterse setting. Wat mij vrolijk stemt zijn de neerslagkansen voor de noordoostelijke alpen. Een laag dat eerst (wederom) flink wat sneeuw aan de oostelijke zuidkant brengt op woensdag, trekt weg in NO richting en zwiept zn neerslagband over de noordoostelijke Alpen. Duimen voor dit scenario heeft zeker zin. Dus Steiermark, Salzburgerland en Karinthië gaan dan in de prijzen vallen en wellicht (bijna zeker ) ook Tirol. De Zwitserse Alpen en Vorarlberg minder.

 9. Viking (Harmelen) schreef:

  Zo, de sneeuwschep heb ik vast naast de schuurdeur gezet…

 10. Bianca schreef:

  Nou Ronaldo als dat gaat gebeuren, dan zou dat heel fijn zijn. Wij gaan nl. 18 januari naar Flachau. En daar kunnen ze ook nog wel wat gebruiken. Ben benieuwd, duimen maar.

 11. Joost Amsterdam schreef:

  Donderdag 23 januari lekker een dagje skiën in Winterberg. Laat de kou en de sneeuw daar maar komen!

 12. Rob schreef:

  he…nog een flachau ganger voor de 18e…ben er ook…dus laat die sneeuw maar vallen

 13. Joost Amsterdam schreef:

  Ergste kou in de VS is achter de rug. Volgens Nu.nl. Hajo geeft wel aan dat het zowel in de VS als bij ons gelijktijdig koud kan zijn, Vanuit YingYang is een fifty verdeling denk ik prettiger. Het werkt natuurlijk niet zo dat weet ik ook wel. Maar die Amerikanen zijn denk ik maar wat blij als het wat minder koud worden en wij zijn maar wat blij als het kouder wordt. Dus ja….

 14. sneeuwfanaat schreef:

  Hajo gaat zijn Bv5 halen..Die eend gaat op het ijs staan:)

 15. Wijnand schreef:

  Voor hen die naar de Wintersport Arena Sauerland gaan, is hier het ensemble met de temperatuur op dorpshoogte van Winterberg.

 16. snowfever schreef:

  whoehoe @ Wijnand….dat ziet er goed uit voor Winterberg! Ik ga boeken

 17. Roy schreef:

  Wijnand dat is het mooiste ensemble van deze winter wat ik heb gezien!!! Het kriebelt weer… 🙂 ..die van 6h nog net zo mooi??

  • Wijnand schreef:

   Deze grafische voorstelling van Meteociel is er alleen van de runs van 00:00 en 12:00 uur UTC.

   • Snowman schreef:

    Is dat zo? Je kan toch gewoon onderin het ensemble de 2 meter temperatuur aanklikken, ook bij de 06 en 18u runs?

   • Ronaldo schreef:

    Hoi Wijnand,
    dit is de 06u GFS bij meteociel! Ziet er nog beter uit. Hoofdrun kouder dan de voorgaande. ENS gemiddelde iets minder enthousiast en de echte koude lucht een fractie later. Maar gewoon een mooie pluim.
    Ben je niet in de war met de EC pluim die maar 2x per dag uitkomt??

   • Wijnand schreef:

    Snowman, dat is ook zo. Bepaalde werkwijzen slijten in en dan vergeet je wel eens wat.

 18. JeroenTilburg schreef:

  Dank voor het bericht! Vraag in je verhaal over de huidige situatie heb je het over de as van lage druk die verkeerd ligt nl ver boven NL. In eerdere uitleg/ reacties heb ik ook langs zien komen dat de zachte omstandigheden een gevolg zijn van het verkeerd liggen van de as van hoge druk.. is dit laatste nu niet de oorzaak van de zachte temps? Ik kan me namelijk voostellen dat je met dergelijke lage drukgebieden best interessante winterse scenario’s kunt hebben wanneer de hoge druk gebieden wat anders liggen? Maw wie veroorzaakt wat.. dank alvast

 19. Wijnand schreef:

  Het ligt eraan welke hogedrukgebieden je beschouwt. De voor ons belangrijke semi permanente hogedrukgebieden liggen normaliter nabij de pool (70 tot 90 graden noorderbreedte) en nabij de Azoren (20 tot 35 graden noorderbreedte). In beide gevallen kun je een denkbeeldige as trekken. Daar tussen in bewegen zich de depressies. De kans op echt winterweer is groter als het Azorenhoog erg noordelijk komt te liggen. Dan krijgen wij maritiem polaire lucht van over de Noordzee. Maar de kans op echt winterweer wordt ook vergroot als het polaire hogedrukgebied erg zuidelijk komt te liggen. Dat laatste is de komende periode het geval.

 20. Arjan schreef:

  @Wijnand , ik hoop dat je gelijk krijg voor wat betreft de sneeuwval in de Alpen , maar ik zie het nog niet gebeuren .

 21. JeroenTilburg schreef:

  Dank, helder verhaal. Ik dacht dat de ligging van de hoge druk gebieden boven zuid europa de boosdoender waren in deze en niet zozeer de liggen van de lage druk gebieden ten Noorden van NL..

  • Wijnand schreef:

   Het zuidelijk hogedrukgebied ligt dan te zuidelijk. Dan liggen wij “aan de warme kant”. Maar met hetzelfde gemak kun je zeggen dat de depressies iets te noordelijk opereren. Ook dan liggen we “aan de warme kant”.

 22. Roy schreef:

  Mijn excuus voor deze oftopic vraag: Waarom ontstaat nou exact hogedruk boven de Azoren? Iedereen kent het ‘Azorenhoog’ maar waarom altijd daar? Je zou haast denken dat daar schijnt altijd de zon schijnt! 😉

 23. Wijnand schreef:

  Even heeeel kort door de bocht: De lucht beweegt zich in z.g. Hadleycellen. Alles wordt in gang gezet doordat de grootste hitte rond de evenaar de lucht doet uitzetten. Op grote hoogte wordt deze afgebogen naar het noorden en naar het zuiden. Op ongeveer 30 graden noorderbreedte komt op grote hoogte veel lucht samen. Dit teveel aan lucht wordt naar beneden “gedrukt” (subsidentie) en is de veroorzaker van het ontstaan van een hogedrukgebied.
  Ergens anders (b.v. 60 graden noorderbreedte) komt juist aan de grond veel lucht samen. Die moet ergens naartoe, waardoor dit leidt tot convergentie en convectie, wat de veroorzaker is van het vormen van een lagedrukgebied. Verwissel deze lagedrukgebieden niet met gewone depressies, want die ontstaan m.n. in het polaire front. Op die manier heb je voorkeurposities van lage en hoge drukgebieden. Zie onderstaand kaartje ter verduidelijking.

  • Frederic schreef:

   Leuk @Wijnand. Dan hoef ik het verhaal niet te doen. Was al begonnen met het maken van een paint-schets 🙂
    
   klik hier voor groot

  • Frederic schreef:

   trouwens @Roy, de term Azorenhoog is relatief. In Amerika spreken ze over Bermuda High

  • Frederic schreef:

   En als je de ligging van alle semi-permanente hogedrukgebieden van over de hele wereld bekijkt, dan valt je sowieso op dat ze telkens met hun kerndruk boven een oceaan liggen. Zoals het Azorenhoog boven de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. Dit heeft dan weer te maken met het gebrek aan warmteconvectie boven grote watermassa’s in vergelijking met landmassa’s, wat de dalende luchtbeweging deels teniet zou doen. Daarom dus boven de Azoren en niet bvb boven de Sahara.

   • Roy schreef:

    Zeer duidelijke aanvulling! Top! Kwartje valt ook meteen waarom de Tropische stormen ‘Hurricanes’ dus bij de evenaar ontstaan! Zeg ik het juist??

 24. Roy schreef:

  Bedankt Wijnand! Ik heb het even 2 keer gelezen om het beter te snappen 🙂 Ik had altijd het idee dat er een vulkanische/geografische achtergrond aankleefde maar mijn theorie is ook eigenlijk op niets gebaseerd. Dit is beter onderbouwd!

 25. Ronaldo schreef:

  Krankzinnige sneeuwfoto uit Owen Sound-Ontario. Sneeuwschuiver krijgt ineens een verlaten auto in het vizier. Hele dikke sneeuw aldaar. Voor het album: “waar is mn auto”. Goede kanshebber 😉

 26. Interessant artikel mensen : http://www.bbc.com/future/story/20140107-what-extreme-cold-does-to-human (laden van pagina kan eventjes duren…) 😉

 27. Frederic schreef:

  Ondertussen loopt de GFS12 binnen. Depressies verplaatsen zich gezwind richting de Middellandse Zee. Kou loopt wel een dag later dan gepland de LL binnen door depressieinvloed die in eerste instantie iets te ver naar het noorden reikt.

 28. Frederic schreef:

  Maandag, dinsdag en deels nog woensdag sneeuwval in Alpen (ook noordkant) en brrr … Koud!

 29. Frederic schreef:

  Ondertussen wordt scandihoog op +192h steeds sterker. Wel nog geen ijsdag op donderdag in LL

 30. Frederic schreef:

  Balen van gebrek aan sneeuw in oorsprongsgebied. Anders gingen we gelijk de diepvries in.

 31. Frederic schreef:

  Pas op za 18/01 eerste ijsdag in grote delen LL volgens GFS12.

 32. Frederic schreef:

  Ook de dagen erna droge ijsdagen in de LL. Wadden lijken in heel deze run steeds de meeste kans op sneeuw te maken.

 33. Frederic schreef:

  Pas op wo 22/1 neemt de WC het weer over.
  Mooie run van GFS. Later vanavond de andere.

 34. H@ans schreef:

  Wordt ons IJsselmeer ook zo straks??? Machtig mooi live beeld van Lake Michigan, USA.

  http://www.earthcam.com/usa/michigan/grandhaven/lakemichigan/

 35. Hmmmm… en zijn we nu al iets minder vrolijk en positief gestemd dan enkele uren/dagen geleden ? Want ik las een stukje van Stefan Kaptein en ook deze keer denk ik dat hij weer eens recht in de roos schiet. Ik ben niet negatief of pessimistisch hoor maar bekijk het enkel allemaal zeer nuchter en realistisch. 😉
  Tot slot nog een leuk artikel over de toestanden in de U.K. : http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/06/britain-wild-weather-rain-storms-floods

 36. Frederic schreef:

  Dit is de koudste kaart van GEM: -12°C in W-België door aanwezige sneeuwdek daar. Verder blijft hij op koers. Vanaf dinsdag algemene ijsdagen.

 37. Frederic schreef:

  Ook EC12 zet ons vanaf dinsdag in de vrieskou.

 38. Ab schreef:

  En op 168h vooruit lijkt de depressietrein vanuit NFL ff aan banden te worden gelegd door hogedruk tussen Groenland en Scandinavie. Met voor de LL vrieskou vanuit het oosten. Spannend…….

  • Ab schreef:

   Maar op 192h (16jan) iets te westelijke WA waardoor de azorenhoog zich ermee bemoeit. Wel blijft de LL dan nog in de kou met een oostenwind maar of het vervolg goed afloopt?? Wordt vervolgd..

  • Ab schreef:

   LL hebben geluk en blijven nog in de vrieskou op 216h vooruit (17jan) bij EC 12u. En dat mede door die laag boven zuid europa die het hoog nog instant houdt met kern ten noorden van de LL. Ondertussen weer toenemende NOM’s vanuit het NW. Spannend..

  • Ab schreef:

   Uiteindelijk op 240h (18jan) houdt het hoog stand maar trekt wel wat naar oosten toe met kern meer boven zuid scandinavie en een uitloper naar centraal europa. Met voor de Lage Landen OZO winden en aanhoudend koud aan de grond met overdag rond of onder nul en nacht lichte tot matige vorst. Kijken wat de EC pluim te bieden heeft straks

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.