Met alle berichten over de ophanden zijnde koude-uitbraak volgende week begin ik eerst maar eens met een gebied dat er tot nu toe erg bekaaid is afgekomen, Wintersport Arena Sauerland. Zij krijgen vanaf dinsdag eindelijk eens flink lagere temperaturen en op dinsdag zelf sneeuw (zie bovenstaande openingskaartje). Zowel het Amerikaanse als het Europese model berekenen dat. Geen echte dump, maar alles wordt goed wit. Mede door de dalende temperaturen tot ver onder nul komt de kunstsneeuw productie dan ook weer goed op gang. Zie op onderstaande ensemble voor het Sauerland.

ensemble Sauerland

We hebben echter nog wel enige dagen te gaan voordat de koudere lucht bijna heel Europa zal veroveren. En zoals in de vorige berichten al te lezen was, zijn ook de nieuwste weermodellen het nog steeds wel eens in grote lijnen, maar de details verschillen, zeker vanaf woensdag 15 jan. Het Europese model laat dan een grote diepe depressie (973 hPa) vanaf de Atlantische Oceaan een zuidelijke koers volgen richting Zuid-Ierland en West-Frankrijk. In Nederland en België zitten we dan in een waterkoude zuidoostelijke stroming. Ergens boven het Nederlandstalige gebied wordt dan de strijd uitgevochten tussen de zachte lucht die opstoomt vanuit het zuiden en koude lucht die wordt aangevoerd vanuit het oosten. Het Europese model laat dat strijdtoneel enkele dagen boven onze omgeving hangen, zie onderstaand ECMWF kaartje voor woensdag 15 jan. Deze oplossing zal vooral “Stau” veroorzaken in de Franse Alpen en aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam (Val d’Aosta en Val Gardena).
 ecmwf woensdag

gfs woensdag
Op bovenstaand kaartje van het Amerikaanse model is te zien dat er wel een depressie naar West-Frankrijk trekt, maar die depressie is een stuk minder groot en diep (988 hPa), met bijbehorende mindere invloed voor ons gebied. Met een lagedruk-as (gestippelde donkere lijn) ten zuiden van de LL en hoge druk ten noordoosten van ons wordt veel meer kou (blauwe pijl) op transport gezet. Maar goed, we zijn dan al weer een week verwijderd vanaf nu. Laten we eerst maar verder gaan met het weer voor de komende dagen.

huidige stromingspatroon
Op bovenstaande kaart voor vanochtend heb ik met rode pijlen de aanvoer van zachte lucht ingetekend. Een situatie die wij als winterliefhebbers natuurlijk verafschuwen. Bij ons zacht weer, maar wat te denken van de noordkant van de Alpen waar het vandaag door Föhn wel 15 graden kan worden. Op 2000 meter hoogte tot zo’n 7 graden, bóven nul wel te verstaan! Verschrikkelijk toch, niet dan?!  Kijk ook nog even naar de as van lagedruk (grijze stippellijn) en vergelijk dat met verder bovenstaand kaartje waar de lagedruk-as veel zuidelijker komt te liggen.

Nog even doorbijten tot vrijdag 10 jan. Dan zorgt een zwak koufront aan de noordzijde van de alpenhoofdkam ervoor, dat de veel te zachte lucht wordt verdrongen. Er zal wat neerslag vallen, dat boven ongeveer 1200 meter als sneeuw naar beneden zal dwarrelen. Het is echter een zwakker wordend front, dus de hoeveelheden neerslag zullen niet groot zijn. 

ensemble Zillertal

Zie op bovenstaande ensemble van de Zillertal Arena het kleine neerslagpiekje op vrijdag 10 jan er mooi op staan. Op zaterdag 11 jan dan een tussendag met wat zon en nog één keer een restje zachte lucht, voordat op maandag 13 jan koudere lucht van het noorden uit binnen sijpelt. Maar de grote omwenteling volgt op dinsdag 14 jan. Daarna veel leden die voor de koude oplossing gaan, maar zie ook de enorme spreiding in temperatuur daarna. Dit is dan de opmaak voor het koudere weer dat we al een paar dagen aan het aankondigen zijn. Vanaf dat moment is het hogedrukgebied boven Scandinavië flink opgebouwd en trekken de lagedrukgebieden ten zuiden daarvan naar het oosten. Ook vanaf dat moment krijgen de Alpen weer behoorlijk wat sneeuw.

ens Aosta

Waar de grootste hoeveelheden gaan vallen is nu nog moeilijk te zeggen, maar met depressies nabij de Alpen zouden zowel de noordkant als de zuidkant van de alpenhoofdkam het één en ander mogen verwachten. Zie bovenstaande ensemble voor het Val d’Aosta (zuidzijde). Vergelijk dat maar eens met het ensemble voor het Zillertal (noordzijde) verder bovenstaand. Heerlijk toch, zulke vooruitzichten met kouder weer en sneeuw voor beide zijden van de Alpen?
Met elke volgende run van de weermodellen wordt dat steeds beter in te schatten. Eerst maar weer de runs van 06:00 uur afwachten. Maak er weer een mooie dag van. 

Groeten, 
Wijnand.

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

79 reacties

Gesloten voor reacties.