gfs12u ensemble Nederland 10 januari

Klik voor grotere grafiek

De computer heeft weer gesproken. In de Wintersport Weerkamer linker knop “weerkaarten” kunnen jullie allemaal zien wat dit betekent voor de komende 192 uur. Volgens de GFS12u vrijdag en zaterdag nog best leuke sneeuw in Oostenrijk en dan dinsdag en woensdag weer een grote klap tegen de Alpen. Ik beschreef het al in mijn vorige bericht. Kijk zeker ook naar de weerkaarten voor totale bewolking in die Wintersport Weerkamer linker knop “weerkaarten” zodat je ziet wat de zonnige dagen gaan worden.

Schaatskansen
Sinds de winterse GEM runs, hele mooie GFS12u van gisteravond en de bitterrrr koude GFS18u van afgelopen nacht wil iedereen natuurlijk weten hoe het nu staat met de schaatskansen. Ach ja, hierboven het ensemble van de  GFS12u voor een punt in Oost-Nederland met de temperatuur op 2m en de neerslag erin. Het is sowieso duidelijk dat het de aankomende 7 dagen een flink stuk frisser wordt in de LL. Daarna onzekerheid troef met lijntjes die vanaf de 17e voor schaatsweer gaan en lijntjes die pas de 20e vertrekken uit de hoofdmoot die zachter is.

Weer een meter
Wat mij betreft blijft het 50/50 tussen schaatsweer en meer van hetzelfde wat voor de Alpen zou betekenen dat er weer een meter of meer kan vallen voor de maand om is. Willen we dat wel? Vanuit mijn ervaring zeg ik dat je als wintersporter zowel op de pistes als offpiste eigenlijk niet genoeg poeder kunt hebben. Dat wil zeggen: een verse laag is eigenlijk altijd welkom na een paar dagen zon.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.