ammerstol1801

Ik hoop dat de Vlamingen me vergeven dat ik de alliteratie Nederlands natuurijs gebruik. Laat de zuiderburen vooral vertellen hoe het met hun ijsvloeren gaat! In Nederland is vandaag geschaatst op natuurijs bij de bekende ijsclubs Ammerstol, De Lier en Arnhem. In Haaksbergen, Noordlaren en Veenoord wordt hard gewerkt om morgen of overmorgen de eerste marathon op natuurijs mogelijk te maken.

Hierrrr op RTV Oost een briljant overzicht van alle toestanden van de strijd wie het eerste 30mm ijs op de baan heeft.

Ik zou toch denken dat het morgen al moet kunnen als ze de hele nacht doorwerken.

temperatuur1801

Hier zitten we nu! Wat zegt HIRLAM…

berekend1801

Moet kunnen dan toch? Ondertussen zitten de fanatieke amateurs allang in Oostenrijk…Schermafdruk 2016-01-18 20.02.42

Op het westelijke deel van de Weissensee wordt morgen op 17-25cm zwart ijs de alternatieve elfstedentocht voor amateurs gereden. Zie weissensee.nl. Het oostelijke deel is nog niet vrijgegeven voor schaatsers. Volg dat op natureislauf.at. Op 27 januari is op de Weissensee de Grand Prix voor de profs. En dat zou net de datum kunnen zijn dat de winter in Nederland een doorstart maakt!

cluster-laag

Het Amerikaanse model komt met een nieuw koud cluster vanaf de 27e

Ik vind het een mooi clustertje! Kijk eens wat de controlerun met 3 lijntjes steun doet vanaf 27 januari!

nachtopzondagGEM

Het Canadese model geeft ons vanochtend een stevige extra ijsdag zaterdag

Ondertussen is het Canadese model niet langer Siberisch tot het gaatje. Wel laat het de dooi pas zondag doorzetten! Dat zou natuurlijk een godsgeschenk zijn voor elke rechtgeaarde natuurijsschaatser.

dauwpuntplus1

Komende woensdag is het zorgenkindje met een berekend dauwpunt van +1ºC

Maar… op woensdag is er wat roet in het eten. Het kwik zou met een aanvoer van zee enkele graden boven nul kunnen komen en zelfs het dauwpunt kan boven nul komen. Dat betekent dat het ijs van bovenaf gaat smelten. Dan ben je zo weer een centimeter of twee kwijt. Dat moeten we dus weg zien te duimen.

oorzaak

Hier zie je de situatie woensdag als we uitzoomen. Heel duidelijk “lake effect ijzel” in Nederland. het zal een millimetertje zijn… nu ja als het aan vriest op de koude ondergrond? Want de aanvoer van zee wordt weer minder en na woensdag blijft het overdag kouder.

Zo direct kijken we nog op de pluim van het Europese model. Nu snel ff een blik op de Alpen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.