Het is gewoon fantastisch om iets te mogen schrijven om wat je direct uit je raam allemaal ziet. Zo mooi! Gisteravond was ik live vanuit de auto op Facebook. Heavy shit en daar zijn sneeuwbanden dus voor. De rest is zwendel.

Ik kwam gisteravond terug uit Salzburg van een etentje met de paragliding club aldaar. Ik vlieg tegenwoordig namelijk ook aan de rand van de stad op de Gaisberg.

Dat is dan echt weer eens kicken als je een nieuwe berg ontdekt. Ook veel toerskiers daar. En helaas ook elders overal in de Alpen… het dodental en het aantal mazzelaars loopt alweer op. Ik ben zo blij met mijn nieuwe liefde voor langlauf skaten …. dat reduceert de kans dat ik ooit nog sterf in een lawine meteen al met 90%.

De lampen voor de loipe hier in het Salzachtal waren al gemonteerd. Nu is de sneeuw er ook. Vanaf maandag kan ik los. Want morgen ga ik stiekem toch nog ff alpiene skien. Op de piste.

Ondertussen in Nederland. De eerste nacht met strenge vorst in Eelde. Zie: https://www.weeronline.nl/nieuws/1-12-2023-eerste-lokale-strenge-vorst-winterseizoen En al schaatsen dus op natuurijs. Dat ook weer op zak. Hoe verder?

Tja, dit is Nederland. Voor de Ardennen en Sauerland misschien nog net OK. Gaan dus maandag naar Ovifat! Of naar Winterberg. Een sukkel als je niet vrij neemt van de baas. Zondag ff overwerken en hoppa. Maar er gebeurt dus waarschijnlijk percies wat ons klimaat is: kwakkelen… of zachter nog: nat en klam en donker. Ik was er laatst weer ff en vroeg me af waarom er überhaupt mensen in zo’n rot klimaat leven. En toen realiseerde ik me dat het natuurlijk gewoon is omdat landbouw en veeteelt vrij goed gaan bij ons. En mensen wonen daar waar je te vreten hebt. Dat we nu dus met deze ellende zitten, komt omdat onze voorouders te vreten hadden. Maar goed nu Rutte weg is, is het weer iets beter te pruimen allemaal.

En dan Oostenrijk op 1200m. Ook netjes volgens hun klimaat. Gek ding is dat toch. Klimaat. Het werkt gewoon. En dan af en toe… heb je van die uitschieters… waar iedereen van smult. Zonder Hamas als buurman of omgekeerd zonder Israel als buurman is het leven maar saai….. dan maar hopen op een winterinval. Positief bedoeld dus: alle vervangingen die we maar kunnen vinden voor de hoogste kick die de mensheid blijkbaar heeft gevonden (het afslachten van elkaar) zijn super welkom… van shooter games tot actiesporten en fijne dingen tussen de lakens. En ook meteofiction is zo’n mooie afleiding om niet puur evil te worden.

Zie video: https://youtube.com/shorts/ft59cFm2RpM?si=30iRlF8OF2jFl0r4 Hobby’s rule! War sucks! Op naar een vredig kerstfeest!

PS Ik krijg de links er niet in vandaag omdat ik op een tablet zit te werken. Laptop is er morgen weer.

Categorieën: Dumps

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

eri · 2 december 2023 op 13:33

Beste,

Wat schrijf je hier toch allemaal dacht dat het over de sneeuw in de alpen ging of de kou in nederland

NEE krijg is te lezen dat als je niet in de Gaza of Israel woont OF er langs het leven saai is dit is echt bagger van de onderste richel, daar gaan vele mensen dood en jij vergelijkt het met saai, echt niet goed dit en dan hebben we ook nog Rusland en Ukraine daar is het ook niet saai toch, dus hup daar moeten we dus volgens jou zijn.

en dan het klimaat “kijk eens volgens het gemiddelde die temps”, ja dat zal heus wel uitkomen op een kortere termijn maar het wordt toch echt warmer

maar waar zijn die mooie foto’s en verhalen over de wintersport en de verwachtingen???

  Hajo · 2 december 2023 op 17:17

  Gaat 1 laag te diep voor je wat ik schrijf vrees ik. Misschien als je het nog 3x rustig leest dat je dan snapt wat ik bedoel. Fijne avond.

   eri · 2 december 2023 op 17:54

   moet niet nodig zijn om 3 keer iets te lezen en noem mij aub niet DOM, want weet heel goed dat de helft niets te maken heeft met wintersportweer maar meer met jij zelf vindt over klimaat en nu ook over oorlogen en terroristen en onschuldige die sneuvelen. Dan is het fijn om je druk te maken over kleine dingen in het leven.

   MAAR als je wilt kan ik je wel in contact brengen met personen in de Ukraine, die moeten echt meer manschappen hebben aan het front, daar krijg je zeker weten een ECHTE adrenaline kick van, dus laat maar weten als je de handschoen oppakt.

   Niet weten of de volgende bom voor jou is dat moet toch de ultieme kick zijn, althans dat maak ik op uit jou verhaal, want je bent opzoek naar adrenaline dus op naar het vechtgeweld.

   En trouwens wat heeft het lekker gesneeuwd in Oostenrijk en ook in vele andere delen van de alpen met soms een wat hogere sneeuwgrens voor de andere gebieden.

    Hajo · 2 december 2023 op 18:20

    Nope. Ik ben hardcore pacifist. Ook groot tegenstander van de oorlog in Ukraine. Meteen stoppen daar. Ik ben meer van het skiën, het vliegen en het plezier tussen de lakens. Geen adrenaline maar endorfine. Nogmaals: paar keer herlezen denk ik. Dan snap je hem wel. Ik geef je nu een flinke hint mee!

     Tim · 5 december 2023 op 06:28

     Sommige mensen kunnen echt niet lezen ..

Hajo · 2 december 2023 op 19:20

https://twitter.com/MennoSwart/status/1730947669881770271?t=S05Ea4zhpopZ9eQPU0I32g&s=19

Sneeuwchaos op vliegveld münchen….

Aart · 3 december 2023 op 09:20

https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/ Zooo, toe maar, 1,5 m al! En inderdaad Winterberg doet z’n naam eer aan: https://www.skiliftkarussell.de/nl/stroom/360-live-mediacam/

Tjeerd · 4 december 2023 op 19:31

Ha Hajo,
Al weer een tijdje geleden dat wij elkaar hebben gesproken.
lekker man dat het zo goed met jou gaat. Super.
En wat een sneeuw bij jou, heerlijk!
Mooi dat jij ook Pieter Omtzigt hebt gestemd, wij ook!
Pietertje moet nog even doorpakken, maar komt goed!
Dit jaar geen Hopfgarten vriend. Heb nog een gratis vlucht te goed van jou, maar wij gaan met de kerst naar Fuerteventura. Genieten van de zon. We worden een dagje ouder.

Jaap verlaan · 8 december 2023 op 04:08

Nou hoi hajo ik Heb 30 nov jongstleden een bericht gedaan Heb omdat ik ooit heb begrepen dat by vroege koude in november ook al was het maar voor een paar dagen belangrijk kon zyn ook gezien de afkoeling van de zee en dit goed kan zyn voor een goede winter in nederland. Afkoeling noordzee/Atlantische oceaan waardoor andere lucht stromingen ontstaan wat dan goed zou zyn voor een goede winter by ons en ik hoop daar zo op. Sla misschien de plank mis want ik ben geen weerdeskundige maar wil je aub alsnog daar een mening over geven. Dank je wel

Gesloten voor reacties.