Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Strenge vorst in Nederland dus schaatsbanen gaan open!

check ook eens

84 Reacties

 1. Maurice schreef:

  Lekker vroeg wakker Jorn, duidelijk geen Apres Ski op zaterdag avond/nacht!
  Duidelijk bericht weer… mijn gevoel zegt toch dat het kouder gaat blijven dan nu voorspelt… een beetje zoals de zomer. Elke x werd de regen en daarmee wat koelere lucht vooruit geschoven toen… en bleef het een aantal weken mooi weer en warm.

 2. Carl schreef:

  Volgens verschillende andere sites geven ze koude tot gaatje en regelmatig sneeuw. Ardennen zou wel naar halve meter kunnen gaan. Ben benieuwd

 3. Leo schreef:

  Harmonie kwam ook in eerdere runs al met strenge vorst; tot -11 zelfs. Echter toeval en ook niet goed; het model rekent met een virtueel sneeuwdek dat er niet is.

 4. Geert schreef:

  Me rijk rekenen doe ik met geen enkele kaart meer Jorne! Je ziet hoe snel het aanhoudende winterse weer van de kaarten was weggeveegd. Met de LL ben je nooit klaar! Wel meer uitdaging voor de weermannen hier ivm pakweg een weerman ergens in Mongolië. Maar voor mijn geduld niet zo goed 😉

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Dat poolhoog ligt wel erg noordelijk (daarom ook poolhoog ;-)..).In zo’n situatie talloze varianten mogelijk in onze LL en m.i. geen enkele garantie op winterweer als er tig duizend kilometer een hoog ligt.. Voor echte winterkansen hebben we toch echt een scandihoog nodig en een correlatie tussen een Scandi- en een poolhoog is er volgens mij niet..

 6. Daniel Heerhugowaard) schreef:

  Nu de focus maar eens richten op de sneeuwkansen van overmorgen?

 7. Geert schreef:

  De Hoge Venen vanochtend lokaal -16° aangetipt! Zeer strenge vorst dus! Daar zat het Belgische KMI dus mooi 7° naast.

  • Frankske zal het vanavond in zijn weerbericht wel weer sociaal verantwoorden, het is natuurlijk allemaal de schuld van de klimaatverandering en opwarming v/d aarde. 😆 😆 😉

   • Geert schreef:

    Hij zal dat gewoon niet vernoemen tijdens zijn weerbabbel. Indien het een paar graden te zacht…dat zet hij steeds dik in de verf. Maar dergelijke temps…daar zal hij geen woord over reppen. Temeer omdat ze er ook dik naast zaten. Dan zwijgt ons Frankse 😉

 8. Dennis schreef:

  Jammer dat de vorst (voorlopig) niet door zet. Het ijs wat er nu ligt is werkelijk fantastisch! Gitzwart en strak als een glasplaat. Nu nog volstrekt onbetrouwbaar helaas. Ondanks de 10 graden vorst van vannacht.

 9. Koninks schreef:

  De vorst niet doorzet? We hebben het oas over vrijdag Dennis wanneer er een dipje zou kunnen komen. Vannacht gaan we weer richting de -8.

  • Dennis schreef:

   Vannacht weer richting de -10 denken ik. Maar de dagen erna niet meer dan een graad of 2 a 3 vorst in de nacht. Daar groeit het ijs in open water niet (hard) van. Schaatsen op natuurijs zit er voorlopig niet in ben ik bang.

 10. Momenteel -6°C in Puurs, hmmmm… ik krijg een zeer licht wintergevoel.
  Het zonnetje schijnt en de tuinvogels genieten van het aanbod op de voedertafel en vogelvoederhuis. 🙂

 11. Mark (Breda) schreef:

  De beer is los! Lekker koud en nu doorpakken! Die kou moet ff zn tanden erin zetten en dan zijn er zeker verrassingen mogelijk. Gewoon tot eind februari winters met soms een wat minder koud intermezzo.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/5d271186259aa9b1eb858b27f5b9cf73-2.jpg[/img]

 12. Geert schreef:

  Jammer dat ik vandaag andere plannen had…anders reed ik wel snel ff naar de Hoge Venen voor een schitterende verkwikkende wandeling. Totaal winters plaatje daar…diepblauwe diepvrieslucht…en een sneeuwlaag tot 10 cm die het plaatje compleet maken.

 13. Klaassie schreef:

  [Img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/15479776397459113978737402736939.jpg[\img]

  Borne

 14. Hans schreef:

  Prachtig om te zien hoe de modellen alweer iets zijn bijgetrokken in positieve zin (en negatief vwb de temperatuur haha). Nogmaals, de “echte” dooiaanval volgend weekend moet eerst nog maar eens slagen………. ik betwijfel dat. Modellen zijn/rekenen nog veel te hoge temperaturen zie afgelopen nacht/dagen. Zijn de modellen nog te warm van de lange hete zomer van 2018? Je zou het bijna denken.
  Dinsdag eerst maar eens sneeuw en dan de vcorst er over heen!!

 15. ROB M schreef:

  Ec pluim is toch niet zo dramatisch?

  • Paul A Club 1989 schreef:

   Nee maar de kans op een westelijke aanvoer waarbij de modellen ineens omslaan is groot naar mijn idee als de kaarten van de afgelopen 2 dagen bekijk. Ondanks een windpluim die er redelijk uitziet.

 16. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Sneeuw staat er voor dinsdag mooi op bij gfs6.Lijkt wel iets voor de zuid(westelijke) provincies te worden in deze run

 17. Bart (Amsterdam) schreef:

  In de EC pluim voor De Bilt zie ik tot het weekend elke nacht toch wel kans op matige vorst, dus ik zou de winter nog niet afschrijven. Dankjewel voor de mooie updates, Jorn!

 18. maarten schreef:

  WAT EEN LEKKER BERICHT WEER jORNE.
  Voor de hoveniers gaat het snoeien worden de komende twee weken die komen de grond niet meer in.
  Ik hoop eigenlijk dat het een maand gaat worden wand dan zit het goed met de vorst.
  Op naar de boerenkool met worst.

 19. Dennis schreef:

  In Uitgeest Noord Holland) is het gelukt om op heel ondiep water te schaatsen

 20. Dennis schreef:

  [https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190120_100307-2.jpg]

 21. Dennis schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190120_100307-2.jpg[/img]

 22. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/2E292065-D932-4076-A5FB-AC7BA36BC7D9.jpeg[/img]

  Drijft nu toch wel veel bewolking binnen hopen dat dit de temperatuur niet teveel tempert.

 23. Spyfromthesky schreef:

  Een roodborstje zit op een hangende vetbol in mijn tuin. Normaal eten ze van de grond! Hopen maar dat dit een teken is dat ze weten dat er echt wat aan zit te komen (langere periode van kou) en dat elk eten nu al welkom is. Heerlijk dat zonnetje en wat ligt het ijs in de sloot er al mooi bij.

  Nu maar hopen dat we veel vogeltrek signaleren. Want dit verschijnsel doet zich aan als het al koud is of begint te worden en nog langer koud blijft. Vaak na zonsondergang als je aan de wandel bent en het is redelijk stil, dan moet je luisteren voor de ganzentrek. Als je ze ook kunt zien dan even kijken naar welk welke richting ze trekken.

  Ganzen vliegen nooit recht naar hun doel. Vaak lijkt het alsof ze naar een mogelijk andere richting ze trekken, maar uiteindelijk na hun lichte kromming is de bestemming wel te raden.

  Hopen dat het redelijk helder blijft vannacht. Dan kunnen we weer goede vorst scoren. En in feite zijn we dan pas twee dagen onderweg met goede nachtvorst.

  Spyfromthesky (Arnold)

 24. Klaassie schreef:

  Molenven
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190120_131406-1.jpg[/img]

 25. Als de dagen beginnen te lezen,
  begint de winter te strengen.
  Met Sint-Sebastiaan (vandaag) komen er harde kloppen aan
  *20 januari, H. Sebastiaan, patr. v/d boogschutters

 26. Hans schreef:

  …en wéér is de pluim tikkeltje kouder……..weg met die dooiaanval!!
  Prikpunt oost NL

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_7_52_1__png-oost-nl-20-1-2019.gif[/img]

 27. Rob schreef:

  Na de teleurstelling van gisteren ivm de slechte winterkaarten krijg ik nu toch het idee dat het mee gaat vallen met de dooi. Ben benieuwd hoe de modellen reageren als er dinsdag een mooi laagje sneeuw ligt. Op naar weer mooie winterse perspectieven en vergeet niet van deze mooie winterse zondag te genieten.

 28. Remko schreef:

  Komende nacht geen strenge vorst , mogelijk zelfs geen matige, als de bewolking zo doorzet. Stroming al iets meer van Noordzee.

 29. Koninks schreef:

  Bewolking dunt al uit.

 30. Martijn schreef:

  Ben toch ook bang dat de bewolking de temperaturen hoger gaat houden vannacht

 31. Rob Steenwijk schreef:

  Ben ook ongerust over de afkoeling voor de komende nacht in het noorden van Nederland. De bewolking, die hier al sinds het begin van de middag overheerst, trekt nog steeds langzaam maar zeker zuidelijker en hing een half uurtje geleden met zijn zuidelijke begrenzing ter hoogte van Zwolle. Hier begint de bewolking echter wel wat te breken lijkt het. We zullen het gaan zien…
  IJs in de sloten rondom het huis 2 cm dik, het begin is er, maar het grotere water hier in de omgeving (net door de Wieden gereden) is voor het overgrote deel nog vrijwel ijsvrij.

 32. Paul A Club 1989 schreef:

  Nieuwe GFS doet pijn aan mijn ogen.

 33. maarten schreef:

  De bewolking hier in purmerend trekt helemaal open.
  Dat gaat weer sterren kijken worden straks lekker omlaag met de temperatuur komt helemaal goed.

 34. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/C7CB15C1-77A7-4646-8F62-9ED569ACD4DF.jpeg[/img]
  Mooi dagje in Noordwijk. Terrassen op het strand lopen alweer vol met dagjesmensen.

 35. Mark (Breda) schreef:

  In Zeeland op de stranden tot halverwege de middag nog rijp. Zo dicht aan zee wel bijzonder. De oostenwind doet zn werk.

  Heerlijk strandwandelweer.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190120_125332.jpg[/img]

 36. Geert schreef:

  Het Belgische KMI zet voor komende nacht -18° op de kaarten in hun verwachting voor de Hoge Venen. Ze dekken zich duidelijk in na hun blunder van gisteren. De effecten van het microklimaat rond de regio van Elsenborn worden vaak onderschat. Er ligt daar natuurlijk ook een sneeuwlaag wat het dieper wegzakken uiteraard bevordert.

 37. Hans schreef:

  Mooie ontwikkelingen bij ICON 12z. Depressie zakt snel weg door snel dalende jetstream. Dooiaanval lijkt inderdaad te mislukken, kou blijft grotendeels gehandhaaft. Dinsdag lijkt het langdurig uit te sneeuwen, zelfs nog woensdagochtend. ….MAAR donderdagochtend stroomt wederom 08.00 uur een sneeuwzone binnen .. ik zeg: CODE ROZE

 38. Remko schreef:

  Ik heb op de topkarten van wetter.de de diverse kaarten van de diverse modellen bekeken en kom tot de conclusie dat de winter echt wel blijft. Wel zo nu en dan door NW stroming sneeuwkansen.

 39. Remko schreef:

  Morgenvroeg kans op schaatsmarathon, inderdaad in Haaksbergen.

 40. Asten (Harmelen) schreef:

  [img]https://www.buienradar.nl[/img]

  Personeel KNMI in de Bilt heeft weer een bedrijfsfeestje/winterbbq

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Vergeet deze post maar …

   • Hans schreef:

    Nee, die vergeet ik niet Asten. 😉 Nou wil ik het weten ook…..reuze benieuwd!

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Nee, niets bijzonders. Bedoeling was het temperatuurverloop van half 6 tot 6 uur te laten zien. De Bilt week daarbij qua temps af van de omgeving (temp was licht negatief en liep op naar nul) … alsof er een bbq was… maar e.e.a. zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met een wolkenveldje…

     • Hans schreef:

      O…….dacht al…… of hebben ze misschien toch stiekem de ramen en deuren open laten staan……

 41. Hans schreef:

  GFS 12z De oper ligt vanaf woensdag 23e. (bijna) geheel boven in het ensemble. Gemiddelde zaterdag en zondag vorstvrij daarna nachtvorst met ijsdagen! EC zal toch kleur moeten (gaan) bekennen….. 😉

 42. Snowdreamer schreef:

  Morgen 0m 3.38 begint het super wolfbloedmaan en maans verduistering.

 43. Remko schreef:

  Zie morgen zelfs kans op wat regen in het Noorden, moet niet gekker worden. KNMI.

 44. Hans schreef:

  EC vanaf vrijdag lichte dooi althans volgens de oper. Wind tijdelijk naar West, daarna weer koude bovenluchten, wind uit W/NW…… winterse neerslag. Iig geen WestCiculatie. Pluim maar eens afwachten of die (lichte) dooi doorzet vanaf vrijdag…

 45. Hans schreef:

  Huuhhh???? Vlieland nu. -4,4 gr.
  Verder gaat de temperatuur hard onderuit, ook aan de westkust vanwege aflandige wind.

 46. kristof schreef:

  Mooie winterse pluim weer brrrr +3 tot -3 echt winter zo genieten is me dat.

 47. kristof schreef:

  Ligt zelf nog rijp van vanmorgen op het dak zo koud is het.

 48. winterkoning schreef:

  Prima 18u run. Na de tijdelijke verzachting zien we de druk ten N van de lage landen toenemen. De gfs 18 oper laat eind januari ook veel sneeuw vallen in geheel Belgie. 0ok Zeeland en Noord Brabant pakken dan wat mee. De Noord-Franse grensstreek met Belgie krijgt de meeste sneeuw in deze oper. Uiteraard ver weg maar potentie genoeg. Einde run ook weer een mooi groenlandhoog en hoog in NO Rusland! Overdag vooralsnog rond t vriespunt en nachten lichte vorst. Maar scenario van tijdelijke verzachting wordt ook door door de pubrun bevestigd.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.