Zelfs op de Wadden heeft het matig gevroren met een mooie -5,3. Even de Waddenzee over en je hebt het plotseling 2x zo kou met -10,2 en dat precies op de plek waar de E… ach laat maar 😉 Strenge vorst op ooghoogte, het is winterrr mensen.

Niet 1 model had dit zien aankomen, zeker niet de grote modellen, maar ook het door het KNMI gebruikte HIRLAM zat er nog best ver onder. Eens, dit soort lokale effecten zijn moeilijk te berekenen, we kaartten het 2 dagen geleden ook al eens aan.

Of toch! Het Harmonie (ook van het KNMI) is een stuk gedetailleerder en komt inderdaad tot een lokale -10. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit wel de berekening van 12 uur vannacht is dus ze hielden al rekening met de (waarschijnlijk) matige vorst op dat moment. Maar toch, ze berekenden het tenminste, voor vannacht wordt er ook weer een lokale -10 voorspeld maar krijgen we wat lichte invloed vanuit het noordwesten waardoor de temperatuur het dieptepunt iets eerder in de nacht bereikt.

Ik plukte deze uit het Eindhovens Dagblad waar ze in Bladel na 1 nachtje sproeien al een laagje ijs kunnen neerleggen. Goed voor veel winterpret! Meer banen zullen volgen vandaag of morgen. Wellicht dat er op een ondergelopen weiland ergens in het oosten of noorden ook geschaatst kan worden komende dagen.

De sneeuw in de Lage Landen staat er nog steeds op al heb ik het gevoel dat dat uitsneeuwen wel mee gaat vallen, maargoed ik spreek daarmee aardig wat modellen tegen. Ik hou m’n kaarten dus nog even verborgen voor jullie voordat ik mezelf te vroeg bloot geef. Morgen de uitgebreide analyse voor de sneeuw van dinsdag.

De strijd is gestreden, en snel ook. Binnen 36 uur heeft de (tijdelijke) opwarming het tegen alle verwachtingen in gewonnen van aanhoudend winters. Nouja alle verwachtingen? Vanmorgen had ik in de reacties een interessant meningsverschil met Winterkoning, die was niet verrast en heeft al een tijdje de periode na deze opwarming rood omcirkeld in zijn of haar agenda. Een poolhoog zou namelijk op de planning staan, en inderdaad het GFS flirt daar al een tijdje mee. Waar ik gisteravond niets durfde te zeggen over het verdere verloop gaan we nu toch eens verder kijken:

Het gaat hier om een vrji grote globale verschuiving van de systemen die al een aantal keer terug komt in het GFS. Daarom hecht ik er nu al enige betrouwbaarheid aan, nouja het is een trendje. Een imposant hoog beweegt zich via Alaska naar de Noordpool en is daar een soort king of the mountain, alle depressies draaien er met een ruime boog omheen.

En dat biedt mogelijkheden! Want als depressies zuidelijker moeten heeft Europa sowieso meer kans op winterweer maar gaat ook de straalstroom nog meer meanderen. Ik weet niet of dat een werkwoord is maar je snapt het wel, meer noord-zuid ligging van de systemen, rossby golven, etc. Als bijvoorbeeld het Groenlandhoog wat we hierboven zien dan aansluiting kan vinden bij dat Poolhoog dansen de muizen echt op tafel.

Die kans op nieuwe winterweer zien we direct terug in het ensemble. Eerst de (tijdelijke) opwarming en dan vanaf de 29e weer opnieuw naar koudere temperaturen. Opvallend weinig spreiding trouwens, ook voor de temperaturen op het 850 hpa vlak.

Maar zo’n Poolhoog met zuidelijke depressies en een meanderende straalstroom is alles behalve een garantie voor winter in de Benelux. We blijven afhankelijk van zoveel verschillende factoren en alles moet op z’n plek vallen. Hierboven zijn wel alle ingrediënten beschikbaar maar zitten we in de Lage Landen toch nog met een zuidelijke aanvoer. Reken je nog niet rijk dus!

Opvallend hoge kans voor de +10 dagen termijn. Dat hoog op de Pool zou volgens het huidige GFS zo’n 80% kans hebben.

Ook in de laatste kaart van het Europese model zien we het hoog ontstaat. Een interessante ontwikkeling dus! Geen concrete situatie maar een trendje, iets om te volgen. De details gaan komende runs nog alle kanten op.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

84 reacties

Gesloten voor reacties.