Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Wandelvakantie in Kleinwalsertal
Lees verder >

Hier ziet u de natuur in al haar facetten, vindt u talrijke wandelmogelijkheden en populaire cultuurevents.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Strenge vorst in Groningen en Brabant gehaald en nu schaatsen?

check ook eens

111 Reacties

 1. Remko schreef:

  Hoe zit het met de sneeuw vrijdag en zaterdag in de LL?

 2. Henry schreef:

  Kwam vanochtend ff langs de bosbaan, helemaal niet gelukt, ligt nog geheel open, de wind is onvoldoende weggezakt. Komt dus helemaal geen ijs op. Factor wind is dus erg belangrijk. Vorig jaar was het daar een paar dagen prachtig Schaatsen.
  Wel een laagje sneeuw, 1 a 2 cm overal in Amsterdam.

 3. Roy schreef:

  Waar GFS00h evenals de 12h van gisteren met direct hogere temperaturen kwam, leveren ze nu toch weer wat in op zondag. GFS06 komt met max 3 graad in het NO ipv de 7 van vanochtend vroeg. De kou geeft zich niet zo snel gewonnen lijkt het. Overigens is de eerste dooiaanval vrijdag. Zoals bijna altijd slaagt die niet. Hieronder goed te zien hoe deze vanuit het zuiden de LL probeert binnen te dringen. Ten westen van Frankrijk het laag die de wind vanuit het zuiden tegen de koude plaklaag die dan nog altijd voornamelijk vanuit het oosten komt :

  • Roy schreef:

   Vrijdag blijft het volgens de 06h dan een ijsdag boven de grote rivieren. Vrijdag op zaterdag weer matige vorst en dan zaterdag sijpelt er langzaam wat warmere lucht binnen. Het raakt wat vermengd. Maxima van 8 graden zuidelijk Belgie tot +1 in het NO van Nederland.

   • Roy schreef:

    Zondag lijkt de koude worden verdreven en de zuidelijke stroming duwt de kou verder terug naar het noorden. Met maxima van 3 op zondag en 5 op maandag (noordoost) is het gedaan met deze fraaie winterse periode.

   • Ab schreef:

    Idd @Roy, de dooi aanval wordt nu wat tegen gehouden om naar het noorden te trekken bij de GFS run van 6z. En lijkt NL iets langer te kunnen profiteren van de kou zeker het noorden

 4. Robert schreef:

  Word gewoon schaatsten tot en met zondag

 5. Remko schreef:

  En de sneeuw Roy?

  • Roy schreef:

   Volgens de 06h hoef je tot en met komend weekend geen sneeuw te verwachten in Nederland op Limburg na. Zuid-Belgie en de Ardennen gaan volgens deze wel sneeuw zien vrijdagavond.

   • Roy schreef:

    Kijk eens wat het vrijdagavond ook in Duitsland kan gaan brengen. Dat zou voor de Wintersporters van en naar de skigebieden wel eens parten kunnen gaan spelen. Dat hoort eigenlijk onder het Alpenbericht maar even ter illustratie dat Nederland op misschien Limburg na in de GFS06 (nog) niet op sneeuw hoeft te rekenen.

    • maarten schreef:

     Hoi Roy.
     Er wordt al een paar dagen groepen dat het gaat sneeuwen op vrijdag en zaterdag.
     Waar is dat nu dan gebleven.
     Er zou vandaag ook niks van toepassing zijn maar thuis in purmerend en hier op mijn werk in amsterdam is echt wel wit.
     Hoe kan dat dan Roy.

     • Roy schreef:

      Ik heb de andere modellen even niet bekeken Maarten. Misschien dat daar nog wat mogelijk is maar ik geloof zelf meer in een nog minder snel oprukkende dooi. Het hangt meer af in hoeverre de vochtige en relatief warmere lucht kan opdringen naar het noorden. In de laatste berekeningen gaat dat niet 1 2 3 en als dat zoals nu enigzins stagneert boven België hoef je niet te rekenen op sneeuw van betekenis. Limburg heeft dan nog de meeste kans. Volgens de radar lijkt het nu ook droog.

 6. Jurriaan schreef:

  Er zit wel een behoorlijk dagrecord aan te komen:

  28 feb de laatste 120 jaar nog maar 3 keer onder nul gebleven, daar gaan we nu zeker onderdoor.

 7. Ab schreef:

  Dag record voor De Bilt bedraagt -1,6gr en zou vandaag zomaar verpulverd worden gezien het actueel nog steeds matig vriest rond -6gr om 11:40u en er ook wat bewolking aanwezig is om de instraling van de zon wat te temperen.
  Maximum temperatuur bedraagt nu voor De Bilt -4,6gr voor vandaag.

 8. Thijs p schreef:

  Op voor een dagje schier. Met kruiiend waddenijs in de haven van Lauwersoog

 9. Laurens schreef:

  Echt heel jammer van de sneeuw in regio Amsterdam.. Weet iemand een plek met betrouwbaar natuurijs in de omgeving Amsterdam? Normaal is Botshol wel een gegarandeerde plek om te schaatsen, maar heb het niet kunnen checken voor de sneeuwval.

 10. Floris schreef:

  Is er hier iemand die tips heeft voor egt mooi groot water? Ik woon zelf in de ongeving utrecht. Hier kan leuk geschaatst worden op schaduwrijke vijvers en niet al te groot water. Maar ik zou heel graag vrijdag of zatetdag naar het noorden rijden naar een groter meer of plas. Hierboven zag ik de foto van Nanda de Jong. Weet iemand waar dat is? Of een ander water wat zo mooi groot is en goed geschaatst kan worden? Alvast bedankt!

  • Theo schreef:

   Zaterdag Kun je sowieso een mooi rondje maken bij “de houtwiel” bij feanwalden. Ben daar vandaag geweest en best te doen. Je kunt dan rondjes maken van 5 tot 10 km

 11. Leo schreef:


  De (actuele) middagtemperaturen! Heel extreem dit!
  Niet alleen voor de dag, maar zelfs voor de gehele derde decade.
  Als het bijvoorbeeld in Twente onder de -4.0 blijft (actuele max is -6.0) was een maximum temperatuur alleen tijdens (het begin van) de derde decade van 1956 lager! De -4.6 voor De Bilt zou alleen door (begin) 3e decade van 1942,1947 en 1956 overtroffen worden! Op andere stations -met een kortere meetreeks- worden absolute records voor de laagste maximum temperatuur verpulverd. Terschelling beleeft zelfs de gehele koudste derde decade van februari “ooit”!

 12. Thijs p schreef:

  @leo kun je ook filmpjes uploaden ? Heb een mooi filmpje vanaf de boot naar schier, dwars door de ijsschotsen.

 13. Wim schreef:

  Hier een link naar schaatsfilmpje die ik net gemaakt heb op de Oldemeijer in Hardenberg
  https://www.youtube.com/watch?v=Cwqs0yrsF40&feature=youtu.be

 14. Leo schreef:

  Rotterdam is trouwens ook nog in de race voor een laagste max in de 3e decade sinds het begin van de metingen:

  Toeval wil dat de meetreeks loopt vanaf oktober 1956; dus net na de recordkou destijds 😉

  • Gerard schreef:

   Ik ben benieuwd of dit nieuws pver record kou net zo gretig gedeeld gaat worden door KNMI als wanneer er een record warme dag, decade of maand is 😉

   • Jannes schreef:

    Natuurlijk niet.

    Bij het weerbericht hoor je ook al weken amper iets over “het is te koud voor de tijd van het jaar”, maar als het .001 graden warmer is staan ze vooraan te vermelden dat het te warm is voor de tijd van t jaar 🙂

    Gerrit Hiemstra ergert zich alweer kapot aan de gekte voor deze vorstperiode. Dat begon al toen de kaarten koud werden. “we stellen ons aan”…

    Ieder zijn eigen mening natuurlijk en los van opwarming enzo is dat wel gewoon de beeldvorming die we erin gestampt krijgen zo…

    Ben zelf wel fan van Marco Verhoef wat dat betreft. Die doet daar niet zo aan 🙂 Gewoon eerlijk zoals t is!

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @Gerard
    Zoals er vaak al 1 of 2 dagen van tevoren een mogelijk warmterecord wordt aangekondigd is daar vooraf nu een oorverdovende stilte geweest. De -3 graden of lager staat al weer een paar dagen in de planning..

    • Gerard schreef:

     Dat ze er zo mee omgaan (marginaliseren avn de koude periode en daarbij behorende records) is kortzichtig, want naast dat je objectieve info verwacht, creeer je ook nog eens argumentatie voor “de ander kant”: “Zie je wel dat ze alleen maar over opwarming willen praten”

     Kortzichtig dus

 15. Kustlander schreef:

  Westland, bijzonder, -3.5 graad bij lichte sneeuwval maar door instraling van 650 watt smelt de sneeuw direct zodra het de grond raakt. Lijkt me dat het water vlak onder het ijs opwarmt met zo een instraling, soort van brandglastheorie. Aantrekkende wind geeft een chill van bijna -10, en dat is bestbrrrrrr.

 16. Klasie schreef:

  Weet iemand of je al in omgeving Giethoorn kunt schaatsen?

 17. Thijs p schreef:

  Cm of 10 aan sneeuw op schier. Zelfs op het strand tot aan de zee

 18. Leo schreef:

  Vandaag geen tijd en gelegnheid te gaan schaatsen. Vanmorgen teruglopend na de auto naar de garage gebracht te hebben wel langs de Rotte gewandeld.
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_095220.jpg
  Het ligt er fraai bij maar daar gaat niet geschaatst worden. Overigens helpt het kleine beetje sneeuw op het ijs wel bij de aangroei. Isolerende werking zal zeer gering zijn, het albedo-effect (reflectie van de zonnestraling) daarentegen groot. Vraag is alleen hoeveel er van over blijft; zal snel sublimeren (=verdampen). Verder trouwens wel killing voor het lezen van het ijs; je ziet niets meer van de kwaliteit en de verschillen.
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_092423.jpg
  Kleine wakjes..
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_092851.jpg
  En grote wakken. Dit gaat ook niet meer dicht. Opmerkelijk hoor. Denk dat het combinatie is van wind, zonkracht (water is niet heel diep dus de straling komt via de bodem terug) én stroming. Ik weet niet hoe het verderop is (Rottemeren). Daar wat minder stroming dus misschien beter. Ga ik nog checken uiteraard.
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_095932.jpg
  Overigens doet het lokale waterschap (Schieland en Krimpenerwaard) duidelijk niet aan het feestje mee.
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_095910.jpg
  Lekker hoor!
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_100434.jpg
  En dan langs de Zevenhuizer Plas. Even opmerkelijk: aan de westzijde van de zeer diepe (tot 30 meter) plas niet alleen fraaie sculpturen op de paaltjes, planten en op het strand maar zelfs ijsvorming in het water tegen het strand (zie linksmidden op de foto)
  https://www.wintersportweerman.nl/wp-content/uploads/2014/10/20180228_101125.jpg
  En al helemaal in de luwe gedeeltes achter de eilandjes en het riet aan de oevers.
  Morgenochtend vroeg ga in een nieuwe fotoserie maken! Daarna toch wel ergens schaatsen!

 19. Dirk Vantorre schreef:

  Drama in Brugge: man door het ijs gezakt, hulpdiensten ter plaatse. Langs de Assebroekse Meersen is deze middag een man door het ijs gezakt. De oudere man was aan het snelschaatsen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. De politie heeft de vijver inmiddels afgesloten.

 20. Ab schreef:

  Lijkt er wel op dat De Bilt z’n koude record te pakken heeft. Inmiddels daalt de temperatuur daar weer.
  Wat een kou…!! Een week geleden verklaarden sommige de weermodellen van GEM en ICON voor gek dat ze matige vorst overdag hadden verwacht en zie vandaag toch goed ingeschat door beide modellen 😉
  Actueel rond 15u en zie het ook niet meer fout gaan voor De Bilt qua koude record

 21. Leo schreef:

  Nog een paar tips voor het vinden van schaatsijs (ik heb ze ook niet allemaal paraat) :
  https://www.schaatsen.nl/het-ijs-op/hier-kun-je-schaatsen/overzicht/?selectedTypes=Natuurijsbaan&lat=52.132633&lng=5.291266&filterOnIsOpen=true&filterOnFromToDate=false&distance=999

  http://www.ijsdikte.eu/ (door trouwe vriend en volger van onze site; Keida 😉 )

  Of zoek op twitter voor je plaats / regio!

  NB garanties zijn natuurlijk nooit te geven en e.e.a. altijd op eigen risico!

 22. Thijs p schreef:

  Nog 1tje dan. Waddenzee bij schier kijkend naar Lauwersoog.

 23. Thijs p schreef:

  Op de boot

 24. Theo schreef:

  Heerlijk wezen schaatsen bij het Houtwiel te veenwouden. Een aanrader voor komend weekend. Dan Kun je hier waarschijnlijk routes maken tot 10 km.

 25. Ab schreef:

  Ook bij mij in het westen is er geschaatst vandaag 🙂 Mooi strakke ijsvloertje en het betreft het Kraaiennest in De Lier op een groot stuk plas water waar het ijs inmiddels 6 cm bedraagt. Das net genoeg om wat rondjes te kunnen schaatsen.
  Heb wat foto’s ervan genomen en zal ze nog plaatsen vanavond.!!

 26. Ronald schreef:

  Heerlijk geschaatst vandaag op de kibbelkoele tussen Noord-Sleen en Schoonoord (drenthe).

 27. Leo schreef:

  !

  • Jeroen schreef:

   Gaaf ook redelijk uniek laatste.jaren. Wilhelmina kanaal Tilburg deze ochtend ook een dubben laag dicht maar te veel bevaren om open te blijven.

 28. Daniel schreef:

  Valt gewoon vies tegen door die ellendige wind :-(. Nu nog steeds windwakken en door dat miezerige laagje sneeuw extra gevaarlijk.
  Hopelijk vrijdag redelijk veilig, morgen zou ik nog wel oppassen. Maar vanacht en morgennacht matige vorst zou genoeg moeten zijn.
  Ik hoop vrijdagmiddag DeRotte…..

 29. sneeuwfanaat(Ron) schreef:


  Ijs is goed op de beschutte sloten. Vandaag heel de dag geschaatst

 30. Leo schreef:


  Update 😉
  Hard gaat het! Inmiddels teken ik bij mijzelf in Rotterdam de laagste temperatuur van deze winter op (actueel -7.2). En uiteraard nog zakkende. Gek is dan weer dat de laagste temperatuur van dit winterseizoen.. in de lente gaat vallen. Op de Waddeneilanden nu een gevoelstemperatuur van -19; benieuwd of er nog een code oranje uitgegeven gaat worden (criterium: <-20) Op details na zat alles weer prachtig in de verwachtingen: zo was al enige tijd duidelijk dat dit de koudste dag en nacht zou worden. Meevallertje was vandaag de wat lagere max; ik verwacht dat er morgen en vrijdag (de nacht daar naar toe en ook overdag lijkt ook wat kouder uit te vallen trouwens) het schaatsplezier toch wat grotere vormen gaat aannemen!

  • fred schreef:

   Misschien weet jij dit wel?, als een criterium in de nacht gehaald wordt we nemen -20 brrrr steenkoud als voorbeeld!, is dat dan nog steeds zo of is de lat dan hoger, minder mensen op straat minder drukte enz.
   Ik moet straks nog bibberend op de fiets.

   • Leo schreef:

    In principe gelijk. Die overwegingen gelden officieel alleen bij een eventuele code rood: impact-analyse. Wel valt het -serieus- op dat als de “nacht-ploeg” met minder mensen aan het werk is bij het KNMI er nogal eens niet of te laat wordt gewaarschuwd.

  • Thijs p schreef:

   Ik was daar vandaag, maar vond het hoed te doen. Zonnetje erbij was heerlijk. Alleen op het strand steenkoud.

 31. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Voorne putten

 32. Henry schreef:

  Serieuze Hellmandag, minimum lijkt nog te komen nu.
  Was net op de fiets in het open veld, zonder muts, nou dat was koud in de wind. Sneeuwlaagje van vannacht alweer geheel verdwenen. Grappig, min 5 max en toch brand de zon voldoende op het weg te krijgen.
  Die wind blijft wel spelbreker, minder afkoeling in de nacht en die wakken/open stukken, komt niet meer goed.

 33. Ab schreef:

  EC 12z laat dooi aanval stuk lopen en komt zowaar met een kouder weekend op de proppen en pas daarna zachter. Tja zo kan het gaan met ”virtuele” dooi aanvallen 😉 Wil natuurlijk niet zeggen dat het niet uitkomt maar die dooi aanvallen hebben het vaak lastig met een koude plaklaag in winterse periodes zoals mss die van nu.

 34. Maurice schreef:

  Ben benieuwd wat de temps vannacht gaan doen. Nu al -8.4 hier in Amsterdam noord. Laat de dooi maar lekker wegblijven. Ik hoorde onze vriend van het KNMI alweeer zeggen, nee vannacht wordt het niet zo koud meer. Vandaag koudste 28 feb ooit gemeten; Nee een koude recore zegt me niet zoveel. Wat een clown!!

 35. Ab schreef:

  Zoals ik eerder zei is er ook bij mij in de buurt geschaatst mooi zwart ijs en net dik genoeg voor een aantal rondjes. Betreft het Kraaiennest in De Lier
  Morgen ga ik het zelf ook eens uitproberen op m’n ijzers nu het nog kan 🙂
  https://www.mupload.nl/img/kdd5yxw6vd5g3.jpg
  https://www.mupload.nl/img/x9h4z6d.jpg

 36. Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

  Poeh, er is niet meer tegenaan te stoken in onze oude boerderij met die beukende oostenwind. Momenteel gevoelstemperatuur van -18(!). Buiten dan hè

  • Ab schreef:

   Dit is nou echt totaal winterweer @Daniel 😉 Wel wat laat in het seizoen maar toch heeft deze dag een koude record te pakken voor De Bilt qua maximum temperatuur. En ja die gevoelstemperatuur i.c.m een snijdende oostenwind is ook brrrrr…. buiten dan 😉

 37. Ab schreef:

  Nieuwste EC pluim voor midden NL stuk kouder geworden voor a.s zaterdag en ook meer spreiding van de lijntjes. Liet ie vanmorgen nog een +5gr zien voor midden NL nu nog +1gr gezien het ENS gemiddelde. En voor het noorden van het land een extra ijsdag aldus EC 12z pluim voor NO NL.
  Toch nog spannend zo omtrent alsnog verlenging van de kou of niet.

 38. Jeroen schreef:

  Ik kan me niet heugen dat ik zoveel relatieve kou icm zoveel wind uit het oosten heb gehad, met name die windstoten uit oosten lijken me redelijk uniek.

  • Hans schreef:

   Precies; heerlijk dus maar even extra duimen draaien; zo hoort een winter te zijn! Heerlijk met die zon en striemende kou!

  • Hans schreef:

   Precies; heerlijk dus maar even extra duimen draaien; zo hoort een winter te zijn! Heerlijk met die zon en striemende kou! Fijne wintersportkleding dan wel een must; ben ik me van bewust!

 39. Mark (breda) schreef:

  Sneeuw zou mooi zijn. Even een uitsmijter van de winter.

 40. Remko schreef:

  Temperaturen hele volgende week bijgesteld, fors naar beneden.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.