Een van de mooiste en modernste skigebieden in Fjord Norway is Stranda (Strandafjellet). Dit is wat je verwacht als je in Noorwegen gaat skiën: skiën met uitzicht op de fjorden. En moderne liften en mooie pistes in cmbinatie met hele fraaie offpiste varianten en heerlijk rustig in vergelijking met de Alpen. Officieel is het skigebied dicht sinds 1 april en zouden alleen alle weekeindes tot 28 april nog open zijn….. maar door een mooi laag verse sneeuw en het prima weer houdt men het skigebied ook vandaag gewoon open. Er komen trouwens nauwelijks Nederlanders. Ik sprak er een stel aan om eens te horen waarom ze voor Stranda kozen….. en hun antwoord was: “we wonen hier 20km verderop”.

stranda0904

Nog maar een plaatje.

Koning Thialf definitief foetsie[dc_slider slider=”13449″ captions=”true”]Op deze kaarten zien we dat het gedaan is. Koning Thialf beent ijlings terug naar Lapland en kruipt daar ergens in een hol om te overzomeren. Zijn broer of neefje kruipt in een hol in het hooggebergte van de Alpen om daar af en toe nog eens wat wit te toveren. Ook al de aankomende dagen zoals we inmiddels weten met bijvoorbeeld 20cm vers in Les Menuires. That’s it! Vanaf nu is het het uitzingen van het seizoen op almaar slinkende pistes. Sneeuw die er valt dooit op zuidhellingen in een dag al weer weg. 

firn

En toch aan de andere kant breken de mooiste weken van het seizoen nu pas aan. Ik zocht naar een foto van Firn en vond bovenstaande yummieplaat hierrr. Het is ergens in Zuid-Tirol. Wat je ziet is het elke dag weer maagdelijke glimmende laagje smeltsneeuw in de zon. In de vroege ochtend loop je op je toerski’s over een kneiterharde laag gemakkelijk naar boven (iedereen die 10km kan hardlopen in een uur kan ook 1000m klimmen in 1,5 uur). En dan wacht je onder het genot van een kop thee of koffie uit je thermosfles tot het moment dat de zon de bovenste 3cm van je helling boterzacht heeft gemaakt. En dan daal je 100% lawineveilig over de steilste hellingen en meest majestueze bergflanken af. En als je dan om 14uur beneden op een terrasje in de zon zit heb je met 1 klim en 1 afdaling “meer” beleefd dan normaal in een hele week wintersport (tenzij je focus de après-ski is natuurlijk – wat ook super is van tijd tot tijd). Voor 2 zulke dagen is het het meer dan waard om de 1000km naar de Alpen af te leggen en goedkoop is het zeker: geen liftpas en gratis overnachting in een onbemande berghut of voor een beetje in een bemande hut. Als je de benzinekosten kunt delen…. en dit is ook wat ik tegen heb op de zogenaamde poederfreaks…. waarom je leven wagen voor die onaangenaam koude poeder bij -15°C hartje winter, als je dit genot kunt smaken bij +5° in een knallend warme voorjaarszon? Ooit zal ik als Wintersportweerman.nl toerskireisjes aanbieden… kids een paar jaar ouder en er is geen belemmering meer.

soaren wijk aan zee, 360’s! from sietse van Doorn on Vimeo.

En nu we toch bezig zijn, hoop ik ook dat ik ooit met een groepje vanuit Wintersportweerman.nl samen zal paragliden. Hier op 15 km van m’n huis in Wijk aan Zee (zie video) en vooral ook in onze Alpjes en bijvoorbeeld in Noorwegen en ook Sauerland trouwens. Komende donderdagavond en zaterdag zou het vliegweer kunnen zijn en ben ik niet meer te houden. Eindelijk westenwind! In de Alpen is de periode van de sneeuwsmelt de mooiste tijd om te vliegen en daarom is paragliden zo’n mooie aanvulling op wintersport: je kunt helemaal niet meer teleurgesteld zijn over het einde van het seizoen.

Net als vele jonge locals trouwens vooral in Oostenrijk die helemaal kicken op trial rijden en die de maanden met sneeuwbedekking eigenlijk maar balen vinden (behalve voor de portemonnee van papa). Hierboven een bekend jaarlijks event in Hinterglemm (zie ook deze backflip). Om nog te zwijgen van mountain biking wat dan weer een van mijn favoriete zomersporten is. Ook hier zou ik graag met een Wintersportweerman.nl team deelnemen aan events zoals het Bike 4 Peaks van 5-8 juni – 4 etappes van samen 300km en 9000 hoogtemeters – waaronder een etappe door Kaprun (zie hier). Eerder schreef ik al over het gave zomersport-wintersport Nordketten Quartet event op 20 april in Innsbruck.

De grote vraag[dc_slider slider=”13455″ captions=”true”]De grote vraag die iedereen bezig houdt is: hoe warm wordt het zondag! Gisteren plakte ik onder Finn’s bericht al twee kaarten die precies hetzelfde opmerkelijke verschil tonen als vandaag: het Amerikaanse model ruim over de 20°C en het Europese model amper boven 12°C behalve voor een stukje van het zuiden van het land waar de 16°C gehaald kan worden. Het verschil is de windrichting. ZZO versus ZZW. En met die koude Noordzee hoeft er natuurlijk maar een heel klein beetje advectie van zee bij te zitten en je raakt zo 5°C kwijt.

Mijn gut feeling? Ik zal laf zijn en zeggen dat we waarheid in het midden ligt! En voeg eraan toe dat beide modellen donderdag op 18°C zitten en dat hoe dan ook het voorjaar is aangebroken. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.