Een van de mooiste en modernste skigebieden in Fjord Norway is Stranda (Strandafjellet). Dit is wat je verwacht als je in Noorwegen gaat skiën: skiën met uitzicht op de fjorden. En moderne liften en mooie pistes in cmbinatie met hele fraaie offpiste varianten en heerlijk rustig in vergelijking met de Alpen. Officieel is het skigebied dicht sinds 1 april en zouden alleen alle weekeindes tot 28 april nog open zijn….. maar door een mooi laag verse sneeuw en het prima weer houdt men het skigebied ook vandaag gewoon open. Er komen trouwens nauwelijks Nederlanders. Ik sprak er een stel aan om eens te horen waarom ze voor Stranda kozen….. en hun antwoord was: “we wonen hier 20km verderop”.

stranda0904

Nog maar een plaatje.

Koning Thialf definitief foetsie[dc_slider slider=”13449″ captions=”true”]Op deze kaarten zien we dat het gedaan is. Koning Thialf beent ijlings terug naar Lapland en kruipt daar ergens in een hol om te overzomeren. Zijn broer of neefje kruipt in een hol in het hooggebergte van de Alpen om daar af en toe nog eens wat wit te toveren. Ook al de aankomende dagen zoals we inmiddels weten met bijvoorbeeld 20cm vers in Les Menuires. That’s it! Vanaf nu is het het uitzingen van het seizoen op almaar slinkende pistes. Sneeuw die er valt dooit op zuidhellingen in een dag al weer weg. 

firn

En toch aan de andere kant breken de mooiste weken van het seizoen nu pas aan. Ik zocht naar een foto van Firn en vond bovenstaande yummieplaat hierrr. Het is ergens in Zuid-Tirol. Wat je ziet is het elke dag weer maagdelijke glimmende laagje smeltsneeuw in de zon. In de vroege ochtend loop je op je toerski’s over een kneiterharde laag gemakkelijk naar boven (iedereen die 10km kan hardlopen in een uur kan ook 1000m klimmen in 1,5 uur). En dan wacht je onder het genot van een kop thee of koffie uit je thermosfles tot het moment dat de zon de bovenste 3cm van je helling boterzacht heeft gemaakt. En dan daal je 100% lawineveilig over de steilste hellingen en meest majestueze bergflanken af. En als je dan om 14uur beneden op een terrasje in de zon zit heb je met 1 klim en 1 afdaling “meer” beleefd dan normaal in een hele week wintersport (tenzij je focus de après-ski is natuurlijk – wat ook super is van tijd tot tijd). Voor 2 zulke dagen is het het meer dan waard om de 1000km naar de Alpen af te leggen en goedkoop is het zeker: geen liftpas en gratis overnachting in een onbemande berghut of voor een beetje in een bemande hut. Als je de benzinekosten kunt delen…. en dit is ook wat ik tegen heb op de zogenaamde poederfreaks…. waarom je leven wagen voor die onaangenaam koude poeder bij -15°C hartje winter, als je dit genot kunt smaken bij +5° in een knallend warme voorjaarszon? Ooit zal ik als Wintersportweerman.nl toerskireisjes aanbieden… kids een paar jaar ouder en er is geen belemmering meer.

soaren wijk aan zee, 360’s! from sietse van Doorn on Vimeo.

En nu we toch bezig zijn, hoop ik ook dat ik ooit met een groepje vanuit Wintersportweerman.nl samen zal paragliden. Hier op 15 km van m’n huis in Wijk aan Zee (zie video) en vooral ook in onze Alpjes en bijvoorbeeld in Noorwegen en ook Sauerland trouwens. Komende donderdagavond en zaterdag zou het vliegweer kunnen zijn en ben ik niet meer te houden. Eindelijk westenwind! In de Alpen is de periode van de sneeuwsmelt de mooiste tijd om te vliegen en daarom is paragliden zo’n mooie aanvulling op wintersport: je kunt helemaal niet meer teleurgesteld zijn over het einde van het seizoen.

Net als vele jonge locals trouwens vooral in Oostenrijk die helemaal kicken op trial rijden en die de maanden met sneeuwbedekking eigenlijk maar balen vinden (behalve voor de portemonnee van papa). Hierboven een bekend jaarlijks event in Hinterglemm (zie ook deze backflip). Om nog te zwijgen van mountain biking wat dan weer een van mijn favoriete zomersporten is. Ook hier zou ik graag met een Wintersportweerman.nl team deelnemen aan events zoals het Bike 4 Peaks van 5-8 juni – 4 etappes van samen 300km en 9000 hoogtemeters – waaronder een etappe door Kaprun (zie hier). Eerder schreef ik al over het gave zomersport-wintersport Nordketten Quartet event op 20 april in Innsbruck.

De grote vraag[dc_slider slider=”13455″ captions=”true”]De grote vraag die iedereen bezig houdt is: hoe warm wordt het zondag! Gisteren plakte ik onder Finn’s bericht al twee kaarten die precies hetzelfde opmerkelijke verschil tonen als vandaag: het Amerikaanse model ruim over de 20°C en het Europese model amper boven 12°C behalve voor een stukje van het zuiden van het land waar de 16°C gehaald kan worden. Het verschil is de windrichting. ZZO versus ZZW. En met die koude Noordzee hoeft er natuurlijk maar een heel klein beetje advectie van zee bij te zitten en je raakt zo 5°C kwijt.

Mijn gut feeling? Ik zal laf zijn en zeggen dat we waarheid in het midden ligt! En voeg eraan toe dat beide modellen donderdag op 18°C zitten en dat hoe dan ook het voorjaar is aangebroken. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.