GMT_TNTN_latest

Op deze plaats had ik eigenlijk een kaart verwacht met minima tussen de -1 en -5 ºC.   En vandaag de eerste ijsdag. De setting is voor het gevoel behoorlijk winters: korte dagen, een in hoofdzaak langdurige oostelijke stroming, kou voorradig in het brongebied. Zo werd  het in het noorden van Duitsland afgelopen nacht -4, in het noordoosten van Polen boven de sneeuw zelfs -10 graden. Maar zoals we zien: in Nederland nog steeds geen vorst. Geen transportkou, geen stralingskou.Veel lagere minima waren, bij oplossende bewolking en afnemende wind,verwacht. Wat gebeurde?

t850_14112912_14112912

We hoeven maar een klein stukje hoger in de atmosfeer te kijken om iets heel anders te zien. Dit waren de temperaturen gisteren op 1500 meter hoogte. Helemaal niet winters: bijna zomers aandoend! Op hoogte is de aangevoerde lucht -door een omvangrijk lagedrukgebied met de kern net ten zuidoosten van Spanje- van oorsprong straf zuidelijk.

download

In onze contreien echter al dagenlang vrijwel geen stroming onder de invloed van veel hogedruk. De dalende luchtbewegingen in dat hogedrukgebied doen de (van oorsprong dus al warme lucht) lucht op enige hoogte uitdrogen terwijl aan de grond de warmte snachts uitstraalt omhoog.

10410

Op zeker moment ontmoeten de koude en de warme lucht elkaar maar mengen niet meer; de koudere lucht is immers zwaarder. Zo ontstond een scherpe inversielaag die zich zo rond de 700 meter hoogte ophoudt. Hierboven een verticale doorsnede voor het Duitse Essen.

ScreenHunter_290 Nov. 29 23.23

Gevolg: alle vocht wordt samengeperst in die scherpe en dunne inversielaag, waardoor in Duitsland heel veel hardnekkige lage bewolking ontstaan is. De modellen hebben het daar moeilijk mee: geen enkele heeft dit zien aankomen (beschrijft de bewolking goed). Zelfs de infraroodradar ziet de bewolking niet: hier het plaatje van gisteravond. Breedschalige opklaringen? Niets daarvan: in werkelijkheid zat en zit heel Nederland onder een dik pak bewolking.

t925_14112900_14112812

In die inversielaag is het nog gekker: hier de temperaturen gisternacht op zo’n 700 meter hoogte!

media_xll_7310995

En dus kon het gebeuren dat het gisteren in de Ardennen 14 graden werd! Kirsten wees ons er in de reacties al op: lees het hier. Vandaag waarschijnlijk hetzelfde verhaal, met wellicht mooie plaatjes uit de Ardennen waar de toppen boven de wolken uit kunnen komen.

tmp2_14120206_14113000

Moeilijk te zeggen of er nog ijsdagen aan zitten te komen. De oh-runs hebben de actuele bewolking nog altijd niet te pakken. Het gevolg zal waarschijnlijk zijn dat de maxima wat lager uitpakken, de minima wat hoger. Ondertussen gaat de koude-advectie (eigenlijk gewoon een moeilijk woord voor transportkou) vooral voor het noordoosten van Nederland nog even door. Daar zal het sowieso nog wat kouder worden. Wanneer de inversie / bewolking door menging alsnog opgeruimd wordt kan het alsnog rap tot matige vorst komen.

pluim_06260_0_00_60

Ook de pluim biedt geen uitkomst. Die zwabbert run op run alle kanten op. Ook hier kennelijk moeite met de bewolking. Grootschalig gezien verandert er weinig; de hogedrukinvloed blijft tot volgend weekend aanwezig. Dan lijkt het door depressie-invloeden in ieder geval tijdelijk tot verzachting te komen. Misschien op vrijdag voorafgegaan door wat natte sneeuw. Al met al geen echte winter tot die tijd. Na volgend weekend onzeker!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

10 reacties

Gesloten voor reacties.