De meteorologische winter begint al op 1 december (hoewel er ook een definitie is waarbinnen hij op 6 december begint) en dat hebben we op de ensemblegrafieken al in beeld. Dat we op dit moment relatief warm zonnig weer in de Alpen hebben (met mist in de laagste dalen) is goed te verkroppen en zelfs wel genieten van de herfstplaatjes omdat het GFS-model maar hardnekkig blijft berekenen dat de winter in de Alpen op 25 november al goed op stoom komt.

[fbphotos id=502244166476460]

Hier wat actuele plaatjes voor we naar het nieuwste ensemble kijken. Boven ruwweg 1800 meter is alles mooi wit. 

Een punt aan de Zwitserse noordkant. Hier de meeste neerslag in de berekening van de hoofdrun (groene lijn). Maar toch representatief voor het hele Alpengebied. Bingo. BV2! Komt helemaal goed. Wel even mee duimen natuurlijk.

Afsluitend moeten we nog even naar Fjord Norway kijken. Met een sneeuwgrens die wisselt tussen 400 en 900m gaat daar ruim een halve meter vallen de komende 7 dagen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.