We hadden het al op 25 oktober aangekondigd: Noorwegen was aan de beurt. Hierboven de rivier de Opo in Odda eergisteren. Schitterende Germaanse namen… en je ziet dat die bedding en dat stadje wel wat gewend zijn… geen centje pijn. Het water racet, nee spuit gewoon omlaag en wordt zo moeiteloos afgevoerd. Rotsige bodem al sinds de laatste ijstijd berekend op grote watermassa’s. Hoe anders in een delta als de Po-vlakte en ook de regio rond Genua. Daar veel uitgeputte bodems en ouderwets bedijkte rivierlopen. In de Alpen zelf alles zo ruig dat er altijd aardverschuivingen op de loer liggen…. en dan in de laagvlakte kan er van alles misgaan zoals we begin oktober ook al zagen in Genua. Zie nog eens de dobberende auto’s hier.

accu0911

 

En dit gaat er de komende toen dagen gebeuren. Jakkes. Zo veel neerslag dat wij nu niet zielig kunnen miemelen over de hoogte van de sneeuwgrens. Die mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd straks. Een berekening met 395mm cumulatieve neerslag zie je niet vaak. Dat is 40cm in een sterk ingesneden berggebied. Dat is catastrofaal als het uitkomt. Hopen dat het meevalt.

sneeuwnoorwegen

Even terug naar Noorwegen. Toen het in Griekenland zo sneeuwde na Luuk in de Alpen, meende ik nog dat Noorwegen vooral ook sneeuw zou krijgen. Toch zien we dat het ook daar gewoon veel te warm is. Duitsland had de op 2 na warmste oktober sinds 130 jaar. Zo is nu ook Noorwegen grotendeels sneeuwloos. De tweede groene kleur toont de gebieden die kaal zijn die normaal sneeuw hebben eind oktober. Alleen de hoogste bergketens in het midden en noorden van het land hebben tussen de 100 en 300% ten opzichte van normaal. Gaan we dat straks ook in de Alpen zien? best wel spannend eigenlijk …. zo warm…. november moet nog beginnen… voor de winter is nog niks verloren…..

zeewatertemp3010

Alleen die zeewatertemperatuur he? Tja die zet ons wel op achterstand deze herfst…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.