We hadden het al op 25 oktober aangekondigd: Noorwegen was aan de beurt. Hierboven de rivier de Opo in Odda eergisteren. Schitterende Germaanse namen… en je ziet dat die bedding en dat stadje wel wat gewend zijn… geen centje pijn. Het water racet, nee spuit gewoon omlaag en wordt zo moeiteloos afgevoerd. Rotsige bodem al sinds de laatste ijstijd berekend op grote watermassa’s. Hoe anders in een delta als de Po-vlakte en ook de regio rond Genua. Daar veel uitgeputte bodems en ouderwets bedijkte rivierlopen. In de Alpen zelf alles zo ruig dat er altijd aardverschuivingen op de loer liggen…. en dan in de laagvlakte kan er van alles misgaan zoals we begin oktober ook al zagen in Genua. Zie nog eens de dobberende auto’s hier.

accu0911

 

En dit gaat er de komende toen dagen gebeuren. Jakkes. Zo veel neerslag dat wij nu niet zielig kunnen miemelen over de hoogte van de sneeuwgrens. Die mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd straks. Een berekening met 395mm cumulatieve neerslag zie je niet vaak. Dat is 40cm in een sterk ingesneden berggebied. Dat is catastrofaal als het uitkomt. Hopen dat het meevalt.

sneeuwnoorwegen

Even terug naar Noorwegen. Toen het in Griekenland zo sneeuwde na Luuk in de Alpen, meende ik nog dat Noorwegen vooral ook sneeuw zou krijgen. Toch zien we dat het ook daar gewoon veel te warm is. Duitsland had de op 2 na warmste oktober sinds 130 jaar. Zo is nu ook Noorwegen grotendeels sneeuwloos. De tweede groene kleur toont de gebieden die kaal zijn die normaal sneeuw hebben eind oktober. Alleen de hoogste bergketens in het midden en noorden van het land hebben tussen de 100 en 300% ten opzichte van normaal. Gaan we dat straks ook in de Alpen zien? best wel spannend eigenlijk …. zo warm…. november moet nog beginnen… voor de winter is nog niks verloren…..

zeewatertemp3010

Alleen die zeewatertemperatuur he? Tja die zet ons wel op achterstand deze herfst…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.