Rtavn15015

De straalstroom komende week

Ken je dat gevoel? Je kunt met je team wereldkampioen worden. De stand is 1-1 en het is de laatste minuut. Penalty! En jij mag hem nemen. Alles klopt. De sfeer is goed, iedereen juicht en het enige wat je hoeft te doen is de bal in het netje krijgen. Zelfs de keeper heeft heeft angst in z’n ogen want daar kom jij aan. Je legt de bal op de stip en je controleert nog even of hij niet op een polletje ligt. Zelfverzekerd ben je maar je twijfelt ook. “Wat als ik mis schiet?” zul je denken. Hoe reageert het publiek, je collega’s en medespelers als je mist? Je neemt je aanloop…schiet en…helemaal mis. Ver over. Alles was toch goed, niks kon er mis gaan. En zo gaat het soms ook als weerman. Zoals afgelopen woensdag. Wat een mispeer. Ik heb altijd gezegd: “als ik een keer mispeer dan ben ik de eerste die het toegeeft”. Dus vanavond even met de billen bloot. Het was ook te mooi om waar te zijn. Maar als…als het wel was uitgekomen, dan waren we nu winterkampioen. Het leven van een weerman gaat niet over rozen, want ook nu zitten we in een periode waarin we weinig (goeds) te melden hebben. Saaie kaarten de komende dagen. En het zit al te vaak in de berekeningen.

zasneeuw rart_16012312_16012212

Zaterdag sneeuw

Morgen rekenen we in de Alpen af met het front dat vandaag over de Lage Landen trekt en de vorst verjaagt. “Toedeloe winter. Bedankt tot zover en we zien je wel weer een keer”. Als winterliefhebber bagger, als winterhater (die kennen we hier toch niet?) een meteorologisch orgasme. Want als we verder in de tijd kijken, dus na morgen, dan gaan we in de Lage Landen de WC op en krijgen de alpen met kurkdroge condities te maken. En veel mildere temperaturen. De pluim spreekt boekdelen.

OBERTAUP graphe3_1000___13.018867924528301_47.32793522267207_

Prikpunt Salzburgerland

Buiten het feit dat de GFS 12u wederom een zachte uitbijter is voor de Franse Alpen en voor de oostkant van de Alpen een beetje rond het gemiddelde kabbelt, is het een droge run. En ook dat hebben we deze week eerder gezien. De temperatuur gaat op 850 HPA niveau vanaf maandag omhoog. Dikke “plus” temperaturen. En het 850 HPA niveau ligt de hele week rond de 1600 meter door de hoge druk. De nul graden grens gaat overdag de komende week richting de 2100 meter. Maar wel droog. In de nacht is er vorst en heerst er inversie. Met zo nu en dan hardnekkige nevel in het dal. Maar ook overdag niet altijd “Kaiserwetter”. Er kan regelmatig hoge bewolking voorbij drijven. Dan krijg je zo’n waterig zonnetje. Dat is beter dan regen!

De weerkaarten zijn net een dambord. Het ene hogedrukgebied wordt aan de kant geschoven door het andere hogedrukgebied. Dit komt omdat er een strakke straalstroom gaat ontstaan.

polar jet nhjt_16012818_16012212

Straalstroom de komende week

Als een strakke raket, van New Foundland richting Europa. Met op de bagagedrager veel depressies die ten noorden van de Lage Landen koersen. Hier zal dat af en toe veel wind en neerslag brengen maar dat kan de alpen niet bereiken. De Alpen liggen onder de vleugels van die overtrekkende hogedrukgebieden, die zuidelijk van de straalstroom koersen.

+150 strak pslv_16012818_16012212

Het GFS dambord

Jannes van der Wal zou hier wel raad mee weten. God hebben zijn ziel inmiddels maar een potje dammen met hogedrukgebieden had ook hij niet afgeslagen. En zojuist zag ik de berekeningen van het Europese model. Wederom zijn het vriendjes. -Wat jij kan kan ik ook-. Een beetje vervelende trekjes van de 2 grootste en meest vooraanstaande weermodellen. Helemaal als je winterliefhebber bent en dit soort kaarten voor je neus krijgt. Dan maar even de moppersmurf uithangen: “Ik haat de straalstroom en WC”!

ec do rart_16012818_16012212

EC sneeuwkansen aanstaande donderdag

Toch is het niet helemaal hand in hand kameraden tussen EC en GFS. Want EC komt met een mooi neerslagmomentje aankomende donderdag voor de Alpen noordkant. Best bijzonder want de druk is hoog en dat zal de neerslag onderdrukken. En ook de sneeuwgrens is verrassend laag met zo’n 800 meter in de oostelijke Alpen. Naar het westen toe wel iets oplopend. De druk verdeling is eigenlijk identiek aan die van de GFS. Maar het neerslaggebied wordt bij de GFS over de Alpen heen getilt terwijl het Europese model het wel tegen de noordkant aan laat schuren. Voor mij is dit een ff afwachten momentje.

rb

Winterstorm Jonas

En dan lopen die Amerikanen wederom weg met onze winter. Winterstorm Jonas wandelt nu over de USA. Aan de voorkant gewoon dikke regen hoor. De oostelijk staten als: North Carolina, Virginia en Pennsylvania eerst gewoon regen. Maar het zaakie moet nog een beetje indraaien.

wv

Waterdamp (Water vapor) kaart

Het rechter neerslaggebied is nu nog regen. In de knik van de komma stroomt veel koudere lucht het systeem binnen. Het linker neerslaggebied , nu boven Indiana en Ohio, geeft al veel sneeuw. En als Jonas verder noordoost koerst komt de hele oostkust in de sneeuw. Zwaartepunt van de neerslag wordt Pennsylvania, New Jersey, Delaware West Virginia en Washington DC. New York wordt wellicht niet of niet volledig geraakt en Boston ligt buiten de Jonas-zone. Mazzelpikken. Al met al gaan wij even in de winter wachtkamer en aan de andere kant van de plas is het winterconsult van Dr. Jonas reeds begonnen.

Fijn weekend


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

65 reacties

Gesloten voor reacties.