freya2307

OK, duidelijk! Groenland is the place to be.

groenland

De smelt liep al heel 2016 achter bij gemiddeld maar is nu een inhaalslag aan het maken. Google maar eens. Je vind vast een artikel met schreeuwerige kop: “Zeer sterke ijssmelt op Groenland”. De zon doet wonderen. De smelt wordt meer bepaald door de zon dan door de temperatuur.

arctisch-draaiing

Geloof het of niet maa begin augustus komt er een arctische uitbraak naar Groenland en IJsland (ja met sneeuw op Groenland). Vervelend voor ons is dat het een grote depressie voedt die zowat heel Europa nat houdt. De Lage Landen hebben weer het voordeel dat een brede zone langs de kust veel minder regen heeft dan de rest van Europa.

image_20160722_gw_640x426_86224d07caeb05e6092c97ddf111713f

Mannheim gisteren. Flinke hoosbui. Kijk naar de auto links bij de pijl.

moelltaler2907

In de Alpen zijn er af en toe opklaringen maar verder is het vrij grauw. En elke middag kan het wel even gaan regenen.

 

gfsveelregen

Tel je dat 10 dagen bij elkaar op dan heb je dit! De beste vakantielanden? Groenland dus en verder Spanje, Portugal, Sicilië, Griekenland en Turkije. Egypte ook hoor. Is het toerisme daarheen al weer wat hersteld?

fransgustig

In de Franse Alpen kunnen we ook droge fasen tegemoet zien

zuidkantdagelijks

Zuidkant van de Alpen elke middag even regen

dagelijks

Aan de noordkant van de Alpen (o.m. Oostenrijk) best veel regen en dat zowat elke (mid)dag.

juli2016lopend

Toch bijzonder hoe elke maand toch weer aardig gemiddeld verloopt!

Schermafdruk 2016-07-23 11.42.29

Voorlopig bivakkeren we comfortabel boven de 20ºC en is de regen minimaal voor onze begrippen. Afkloppen maar!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.