rsum_18010612_17122712

Gisterenavond laat viel mijn oog op deze neerslagaccumulatiekaart van de avondrun van het Europese weermodel. Wow! We wisten dat de Amerikaanse weercomputer nogal kon overdrijven met neerslaghoeveelheden, maar deze kaart komt het wel degelijk van het voorzichtigere EC. Bijna 300mm in tien dagen tijd, dat zijn echt apocalyptische hoeveelheden, evenveel als er bij ons in de Lage Landen in 4 maand valt.

rsum_18010700_17122800

De nieuwe kaarten geven deze ochtend een gelijkaardig beeld. Het Amerikaanse GFS berekent tot 315mm in de regio’s Haute-Savoie en Wallis …

rsum_18010700_17122800 (1)

… en het Europese EC doet vanochtend weer net hetzelfde. Tot 300mm! Als dat allemaal als sneeuw valt is dat 3 meter sneeuw! Waanzin! Enkele weken geleden schreef ik nog een bericht over hoe de Franse Alpen bedolven zouden worden onder de sneeuw, met toen hoeveelheden tot 2 meter, maar dit gaat er los over. Wat is er allemaal aan de hand?

gfs-5-84

Naar de oorzaak moest ik niet lang zoeken. Het is de straalstroom die bij het begin van het nieuwe jaar een frontale aanval op de NW-Alpen opent. Voor diegenen die niet meer weten wat de straalstroom is: het is een snel stromende rivier van lucht op zo’n 10km hoogte en vooral in de winter bepalend voor het weer. Het vormt in feite de grens tussen zachte zuidelijke lucht en de koele lucht in het noorden. En waar die twee mekaar ontmoeten krijg je conflicten, aka wind, wolken en neerslag. Ik zeg nu bewust neerslag want aan de zachte kant van die straalstroom ligt de sneeuwgrens uiteraard een flink stuk hoger dan aan de andere kant. En dat wordt nog wel een issue de komende dagen.

straalstroom

In deze animatie zie je de straalstroom de eerste dagen van 2018 aan het werk. Trekrichting: aanhoudend pal over de NW-Alpen. Meer bijzonder: de NW-Alpen zitten aan de linkeruitgang van de straalstroom en daar valt altijd bijzonder veel neerslag.

radar

Laten we even wat meer in detail het weerbeeld voor de komende periode proberen te beschrijven. Zo goed als heel de noordelijke Alpenboog zit momenteel onder de wolken met vooral in de NW-Alpen nog wat lichte sneeuw. Voor zon moet je ofwel aan de Zuidkant zijn, ofwel in de Franse Zuidelijke Alpen. Eenmaal voorbij het Parc des Ecrins zit je goed. Reageerder Sjors die steeds in Isola 2000 zit gaat vrij weinig merken van het aanstaande geweld. Morgenavond vertrek ik naar Oz-en-Oisans bij Alpe d’Huez. Ik vrees dat dat niet zuidelijk genoeg is om poepiebruin terug te komen.

0650_hd

Hier een actuele foto uit Zell am See. Ook hier heeft het de voorbije 24 uur gesneeuwd tot helemaal onderin. Winters plaatje is weer helemaal aanwezig.

0650_hd (1)

En dat geldt voor heel de Noordelijke Alpenboog. Want ook vandaag kan het nog wat lichtjes sneeuwen. En na een kleine adempauze vanaf deze nacht begint het morgenavond opnieuw te sneeuwen. Jeej!

t850_17123006_17122800

Jammer genoeg vormt die sneeuw wel de voorste begrenzing van flink zachtere lucht die in de loop van zaterdag over de Alpen uitstroomt. De sneeuw gaat vanuit het westen snel in regen over gaan onder de 2000 meter, ook in Oostenrijk. Jammer, niet aan te doen. De wisseldag wordt troosteloos.

tcdc_17123112_17122800

Je zag het al op die eerste kaart van de straalstroom bovenin het bericht. Zondag wordt de enige dag komende week dat die straalstroom vrij ver van de Alpen ligt. Concreet: dat wordt een mooie zonnige dag dames en heren. Pak hem en geniet ervan.  Zacht, dat wel. Maar met de kids erbij ben ik daar allerminst rouwig om.

rart_18010106_17122800

In de nieuwjaarsnacht schuift dan een nieuwe neerslagzone over. Een koufront deze keer, dus de sneeuwgrens zakt weer tot 1000 meter.

tcdc_18010112_17122800

Nieuwjaarsdag wordt dan best OK voor de westelijke Alpen. Het sneeuwfrontje ligt dan al over Oostenrijk. De zon komt er even door, wel met best wat wind. En je ziet het al aan de linkerkant van de kaart. Nieuwe wolken zijn onderweg …

rart_18010212_17122800

… en dat is dan het begin van de lange straalstroompuls. Vanaf dinsdag tot donderdag wordt een langgerekt front in volledige lengterichting over de NW-Alpen uitgeknepen. Met dus veeeel neerslag.

hgt0_18010300_17122800

De exacte sneeuwgrens daarbij is bijzonder lastig om nu iets over te zeggen. Want, zoals je hogerop nog kon lezen, de straalstroom vormt de grens tussen zachte en koele lucht. De Savoie in de Franse Alpen zitten dan wellicht meer in zachte lucht met dan een sneeuwgrens om en bij de 1500m, terwijl Salzburgerland en Stiermarken de beste papieren hebben. Sneeuwgrens daar tot onder de 800m. Het zou me niet verbazen moest het zo uitpakken, maar mijn hand steek ik er niet voor in het vuur. Komt er toch nog een klein knikje in die straalstroom, dan zitten heel de Alpen gelijk in de zachte lucht. Maar omgekeerd kan natuurlijk ook. My best guess? Voor de Franse Alpen zit je boven de 1600 meter gewoon goed. En aangezien de meeste pistes daar toch boven de 1800 meter liggen … Voor Oostenrijk? Boven de 1000m zal veruit de meeste neerslag als sneeuw vallen, dus enkel voor de laagste dalen kan het dan slecht uitpakken.

Webp.net-gifmaker

Waar de modellen het ook over eens zijn is dat er volgende week donderdag een nieuwe zachte taartpunt over de Alpen schuift. Stijgende sneeuwgrens dan, die vrijdagavond weer daalt wanneer het koufront dan wellicht overtrekt. Tja, het blijft een komen en gaan van wisselvalligheid in de Alpen de komende periode.

chatel

En hoe ongemeen fel die voor de NW-Alpen kan uitpakken zie je op dit ensemble voor Champéry in les Portes du Soleil.

les menuires

Hier het ensemble voor Les Menuires met de langere termijn erbij. Richting de tweede decade van januari lijkt er toch een afkoeling te komen. En mogelijk ook iets droger. Maar dat is nog erg onzeker.

ao.sprd2

En die onzekerheid zien we ook als we naar de AO-grafiek kijken. Deze geeft de sterkte van de straalstroom weer over heel het noordelijk halfrond. En hier zien we een enorme spreiding in waar het daarna naartoe gaat. Steekt die nog een tandje bij of gaat die er helemaal uit?

graphe6_1000___4.33333_50.8333_Bruxelles

Geen wonder dus dat er weer koude oplossingen berekend worden voor de Lage Landen op lange termijn.

ECM1-240 (1)

Of dat het Europese model vanochtend de ontwikkeling van een Scandihoog berekent. Mooi, mooi. Er is weer iets waar we naar uit kunnen kijken.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

67 reacties

Gesloten voor reacties.