Slecht voorbereid begin in aan deze avondupdate waarin ik kort bekijk of het ochtendbericht van Frederic nog staat Ten eerste omdat ik de weersituatie de afgelopen dagen door drukte niet goed heb kunnen volgen. Daarnaast had Ronaldo “dienst” vanavond. Maar, de grootste stroomstoring die Nederland ooit trof raakte ook Purmerend. Huize Wilbrink wel weer stroom maar nog geen internet. Goed, ik moet toch altijd met een leuk plaatje beginnen vind ik. Op Twitter snel gevonden: Hans ter Braak meldt onder de foto hedenavond vanuit het Kleinwalsertal : “het lijkt wel kerst”. Yep!
En vlak daaronder deze van Wetteronline. Waarom? Het heeft gesneeuwd op de Kahler Asten in het Sauerland.
En (net als op de vorige foto) ook op de Waserkuppe in de Rhön. Nu ja, niet spectaculair eigenlijk. Maar goed, sneeuwgrens dus (tijdelijk) zo rond de 850 meter.
@WetterOnline Hier im #Kleinwalsertal (1200m) 10 bis 15cm Neuschnee heute 🙂 pic.twitter.com/1VfMHuwPma
— Hans ter braak (@hansterbraak) 27 maart 2015
Maar vlak daar weer onder, als commentaar!
Hebben de Alpen daar wat aan? Jawel, ook daar een verder dalende sneeuwgrens. Naar 700 meter zit er wel in. Maar slechts wat licht gevlok tot morgenochtend zoals we hierboven zien. Salzburg misschien een centimeter of 5 tot morgenochtend.
Woensdagavond beloofde ik voorzichtig een mooie zaterdag. Die komt hoor! Van west naar oost trekkend. In de Franse Alpen zal het rond de middag dichttrekken, in het oosten van Oostenrijk pas in de nacht naar zondag.
Dan krijgt de straalstroom er zin in. Zondagavond trekt de kleine zondvloed die de lage landen treft -20 mm in korte tijd met in de middag windkracht 8 op de kust- door naar het (zuid)oosten. Frederic schreef het al: sneeuwgrens begint hoog. Ik vind 1800 meter niet eens aan de veilige kant..
Daarna inderdaad dalend, naar iets lager dan we vanmorgen dachten; 1000 meter is haalbaar. Volgens het Europese model zelfs nog wel iets lager. De pret is helaas van korte duur. Vanuit het westen draait de warmte er in: tot ver boven de 2000 meter regen.
Halen en brengen dus. Toch zit de echte afkoeling vanuit het noorden er aan te komen hoor. Niet toevallig op 1 en 2 april. Met name Hajo berichtte hier een kleine week geleden al over. Neerslagtotalen en waar precies wordt wel lastig vanwege het enorme buiige karakter. Zeker lijkt trouwens dat ook het Sauerland weer verse sneeuw krijgt. Actueel heeft Winterberg nog 11 geopende liften maar of de Pasen gehaald wordt vraag ik me af. Tot woensdag -wanneer daar de afkoeling begint- misschien wel 40 mm regen. Dat is niet best hè. Aan de andere kant: daarna misschien wel alleen nog maar sneeuw; tientallen centimeters. Ook inde Alpen: sneeuw tot in de laagste dalen!
Na een korte tussenfase op vrijdag met een beetje regen tot misschien 1200 meter kan het echt leuk gaan worden volgend weekend! Op zaterdagochtend.
En zaterdagavond. Enzovoorts.
Regen / sneeuw tot vrijdagavond.
Na vrijdagavond sneeuw tot laag, heel laag. In eerste instantie boven de 700 meter maar verder zakkend. Trek de totalen van elkaar af en je hebt de sneeuw die het Europese model vanavond berekent voor volgend weekend!
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal? In eerste instantie wordt de stroming steeds meer noordwestelijk en in het volgende weekend zelfs pal noordelijk. Arctische kou zakt uit.
En uiteindelijk snoert zich een apart koud lagedrukgebied af!
Hier nog even de luchtdrukverdeling aan de grond. Koude lagedrukgebieden schieten aan beide kanten langs het dan naar de noorderzon vertrokken Azoren-hogedrukgebied. Tot zover de Europese oplossing. Te mooi om waar te zijn?
Maar wat doet het Amerikaanse GFS? Tot zaterdag vrijwel gelijk. Daarna echter een snel en opmerkelijk verschil: Het Britse hoog trekt Europa in. Dat zou vervolgens een herhaling van zetten opleveren met weer heen en weer schietende sneeuwgrenzen.
Ook veel neerslag in ieder geval langs de oostflank van het hoog. Spannend; duimen voor die mooie ECMWF oplossing. Gezien de Arctische uitbraak die al een week op de kaarten staat acht ik die kansrijk!
Dat zou ook voor de lage landen wel het één en ander inhouden. Sneeuwkansen op donderdag en daarna vanaf zaterdag meer. De kou op hoogte is in deze berekening extreem hoor: tot -10 graden op het 850 hPa vlak, -40 op 500 hPa. Witte Pasen komt in zicht voor steeds meer en lagere gebieden..
5 reacties
Gesloten voor reacties.