straalstroom nu

Ja jongens, er staat de komende week van alles te gebeuren op de Europese weerkaarten. Een echte regimeshift zeg maar. Ik toon je eerst een aantal macrokaarten, die je de oorzaak van de omslag laten zien. Hier zie je de ligging van de straalstroom (aka jetstream) op zo’n 10 km hoogte voor vandaag. De contouren van Europa zie je helemaal aan de rechterkant, Noord-Amerika helemaal links. De paarse kleuren wijzen op windsnelheden richting de 300 km/h. Het mag duidelijk zijn. De straalstroom meandert lichtjes, ligt pal boven onze hoofden in de Lage Landen en is zuidwest. Vandaar het warme en winderige weer van vandaag.

straalstroom zaterdag

Schakelen we over naar de kaart van zaterdag, dan zien we serieuze meanders in die straalstroom ontstaan. West-Europa komt zo in een diep dal te liggen, een stevige trog. We liggen dan aan de noordkant van de straalstroom, de koude kant dus. Verder valt op dat de jet op zaterdag pal op de zuidkant van de Alpen is gericht. Vandaar ook dat dump Charlie aan de Zuidkant echt een megadump zou kunnen worden. Bekijk het zo. De lucht wordt daar tegen een rotvaart door het stijgende reliëf door een almaar smallere buis gejaagd. De lucht koelt dan snel af, en met de vochtigheid die ze nog meepikt van over de Middellandse Zee kunnen er gigantische accumulaties ontstaan. Tsja, sorry Noordkantgangers. Het leven is nu eenmaal fundamenteel oneerlijk. En zo gaat dat nu eenmaal aan de zuidkant. Als het daar sneeuwt, dan sneeuwt het daar ook meteen ’tegoei’ zoals we hier in Vlaanderen zeggen.

EC rsum_15011900_15011500

Donderdagavond begint het door toenemende stuwing al te sneeuwen aan de Zuidkant. En dit zijn dan de accumulaties die het Europese model berekent tot zondagavond. Charlie is dat dus.

GFS rsum_15011900_15011506

En het Amerikaanse GFS doet er nog een schepje bovenop. Lokaal meer dan een meter is dus perfect haalbaar. Zeker in Livigno, en ook Val Gardena doet leuk mee. En neen, dat is geen optimistische overschatting. Herinner je je vorige winter nog? En dan de straalstroom daar pal bovenop … . Case closed. Enigste punt is de sneeuwgrens. Die ligt aan de zuidkant eerst nog op zo’n 1700 meter, lokaal wat lager, om pas vrijdagavond verder te dalen. Gelukkig liggen de meeste dorpen aan de Zuidkant vrij hoog. Dus problematisch is dat nu ook weer niet. En is er kans dat de temperaturen aan de Noordkant door die Zuidföhn weer schandalig hoog komen te liggen? Mja, in de dalen waar de Föhn goed doorbreekt wel. Maar het is er deze winter al warmer geweest.

uwz-ch_foehn_en

Het is dus allemaal weer wat lastiger om de Noordkant-omstandigheden voor komend weekend goed in te schatten. Ik neem er even weer het föhndiagram bij dat Ronaldo ook al in zijn ochtendbericht liet zien, want het zegt wel het een en ander. Zaterdag zou door heel minieme drukstijgingen net ten noorden van de Alpen een lichte noordelijke stuwing ontstaan en zou het dus vanuit het nooroosten ook aan de Noordkant beginnen sneeuwen. In de reacties las ik al dat de Oostenrijkse weerdiensten uitgaan van zo’n 20 cm verse sneeuw. Wel eerlijk gezegd lijkt me dat niet overdreven, al blijft het nog de vraag of die stuwing echt goed op gang gaat komen. De sneeuwgrens ligt eerst op zo’n 1000 meter en zakt ’s avonds pas tot in de lagere dalen. Dus ja Brixentalers, weer eerst regen en daarna nog een paar centimeter tot in het dal. Maar niet getreurd, want van de winter zijn we nog niet meteen van af.

straalstroom maandag

Hier de straalstroomkaart voor begin volgende week. Je ziet de jet via de Britse Eilanden, Bretagne en het Iberisch schiereiland stevig afbuigen naar het zuiden. Grote delen van West-Europa blijven dus ook volgende week in de koude zitten. De kaarten verschillen te hard momenteel om het echt over details zoals neerslagzones te hebben momenteel. Of sneeuwfase Auke begin volgende week wel echt een sneeuwfase gaat worden, is dus nog maar de vraag. Wat wel vrij zeker is, is dat de Alpen, door een zich boven Italië nestelende depressie, een bewolkte week tegemoet gaan, waaruit dus ook af en toe wat sneeuw gaat vallen. Dinsdag lijkt momenteel de zonnigste dag van de week te worden. Of moet ik zeggen, de minst bewolkte.

rart_15011900_15011500

En hoe zit het dan in de Lage Landen? Komt die sneeuw er nu? Wel ja hij komt. Zondag al. Gaat die blijven liggen? Hmmm, neen, op vele plaatsen niet, maar lokaal landinwaarts mogelijk eventjes wel. De bovenluchten zijn koud genoeg, maar aan de grond is de wind nog steeds zuidwest. Hyperkoud wordt het dus niet. Overdag blijven de temperaturen licht positief. De kustprovincies mogen zich dus eerder aan regen verwachten op zondag met soms wat natte sneeuw erbij. In het binnenland kan het wel even wit worden wanneer de sneeuw net intens genoeg valt. Vooral op maandag kan dat even lukken.

tmp2_15012112_15011506

Ook de dagen daarna houdt het kwakkelweer in de Lage Landen aan. ’s Nachts lichte vorst, overdag licht positieve temperaturen. Want hoewel de wind in de loop van volgende week via het zuiden steeds meer oost wordt, bij onze oosterburen is er evenmin echte koude aanwezig momenteel. Dus het is echt wachten tot onze oosterburen ingesneeuwd raken eer er vanuit die hoek kou naar ons getransporteerd kan worden. Daarom dus dat ik in de reacties op de berichten van de voorbije dagen eerder eind volgende week aangaf als mogelijk echt startpunt van deze winterse periode, met dan sneeuw die ook in het Laagland zou kunnen blijven liggen.

eps_pluim_tt_06380

Maar de onzekerheid neemt dan alweer toe.

eps_pluim_dd_06380

Blijft de wind ook na het weekend binnen tien dagen uit oostelijke richtingen waaien, met dan aanvoer van koudere lucht uit het hopelijk tegen dan ingesneeuwde Duitsland? De potentie is er. Garanties jammer genoeg niet momenteel.

GFS06 gelooft er in ieder geval in. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

75 reacties

Gesloten voor reacties.