Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Straalstroom gaat er helemaal uit en winterkansen stijgen sterk

check ook eens

89 Reacties

 1. Dennis schreef:

  Ik las in een eerder bericht in een reactie dat die kou een kwartslag moet draaien. Ik zie nu aan het einde van de GFS (vanaf ca 240u tot einde) dat de koudebel in de stratosfeer zich een kwartslag gaat draaien, en niet meer over de VS heen hangt, maar over W-europa gaat hangen.. Mede onder invloed van de afzwakkende en daarna weer sterker wordende straalstroom?
  Erg ver weg natuurlijk, maar wellicht ook een voorteken van naderende winter in west-europa?

  • Hajo schreef:

   Bij al dit soort analyses zit erg veel kip en ei. Het is gewoon een non-lineair chaotisch proces waar alles met alles samenhangt en waar je moet leren “fenomenologisch” te beschouwen. Het is niet “omdat dit, daarom dat”… het is meer patroonherkenning en gut feeling zoals een schaker soms een supercomputer te slim af is. Dat een mens in zijn eigen hersenpan alle verbanden causaal kan doorrekenen is hopeloos. Dat kan een supercomputer wel. En zo’n kwart draai van de stratosfeer? Zo gaat het niet…. in feite is de invloed van de stratosfeer op ons weer beperkt. Hoe kan ook een extreem dun gas dat over dikke yoghurt (de troposfeer) glijdt echt veel invloed hebben op die yoghurt. Alleen het SSW verhaal heeft nog wat kans om overeind te blijven. Nee, je moet op de kaarten van 800hPa en 500hPa kijken waar de atmosfeer nog massa heeft. En die draait natuurlijk niet een kwart slag om. Wel heeft de centrale kou op de noordpool, Noord-Canada en Noord-Siberië tentakels die afwisselend meer zuidelijk gebieden overstromen. Er zijn de afgelopen jaren genoeg momenten geweest met kou in Amerika en Europa tegelijkertijd. Dus dat gaat ook niet op. Wel is het misschien zo dat in een jaar met solar max de kans op kou gelijktijdig kleiner is. Dan zul je de komende jaren nog heel vaak kou hier en daar gaan zien als solar max voorbij is. Maar als het nu wel zo zal gaan dat de kou in Amerika eerst stopt en daarna in Europa begint, dan gaan allerlei mensen daar weer harde causale verbaden in zoeken. Terwijl die er niet zijn. In belangrijke mate is het allemaal gewoon gooien met dobbelstenen. En daar lopen de klimaatcycli dan nog doorheen waardoor die dobbelstenen steeds anders zijn. Anyway: wij zijn klein en zij (de weergoden) zijn groot…

   • Dennis schreef:

    Mooi betoog. Ik zal die verbanden proberen wat minder te zoeken. Ben nu eenmaal iemand van oorzaak en gevolg, iets te veel merk ik nu wat meteorologie betreft 😉

    • Hajo schreef:

     Ach het is prima hoor… de menselijke behoefte aan oorzaak-gevolg is eeuwig dezelfde… maar het is echt zo dat je dan evengoed kunt roepen: “Het komt omdat Wodan boos is op Thor en dat Thialf Freya achterna zit”. Dat heeft zowat evenveel verklaringswaarde. Ik probeer als weerman een verhalenverteller te zijn zonder te veel tamtam te maken van oorzaak en gevolg.

 2. Vlietje schreef:

  Ik zie net een paar grote groepen brandganzen richting zuiden vliegen, zou het dan toch Spy?!?

 3. Maurice schreef:

  Het wordt pas echt koud als de Pinquins laag vliegen toch?! 😉

 4. joost amsterdam schreef:

  5 graden onder nul. Hoe voelde dat ook al weer? Nou vanaf volgende week dinsdag/woensdag weten wij dat weer. Ik kijk er naar uit.

 5. Hajo schreef:


  Stunning photo from Lake Michigan where winter gales coated St. Joseph Lighthouse in ice (Image/John McCormick) Meredith Frost (@MeredithFrost)

 6. GerardVD schreef:

  Beste Joost,

  Het GFS geeft ook geen nachtvorst aan.
  Wel een beetje kouder.

 7. Robmcg2Saalbach schreef:

  Hoi allemaal, we zijn weer terug uit Saalbach en kan niet anders zeggen dat we 2 heerlijke weken wintersport gehad hebben! De Bergbahnen hebben met het beetje sneeuw dat er was, i.c.m. kunstsneeuw, prima pistes aangelegd. Ok, voorgaande 2 jaren waren smullen, maar we hebben geen reden tot klagen. Eigenlijk alleen 2e kerstdag viel een beetje in het water door de föhn. Deze dag lekker gewinkeld en de kids hebben het ondanks de 2 liften die maar open waren, erg naar hun zin gehad. Voor de rest 2 weken prima kunnen skiën dus! In de middag werd het op de onderste pistes wel wat ijzig, maar als je vroeg vertrekt, kun je ook wat eerder stoppen 😉 Helaas wel de voorlaatste dag gevallen en een ouderwetse skiduim opgelopen met 1 kanttekening, er is wel wat ingescheurd/afgescheurd. Vanmiddag naar het ziekenhuis en we weten meer!
  Laatste nieuws voor de Saalbach-Hinterglemm liefhebbers:
  Binnen 2 jaar is de verbinding S-H > Fieberbrunn gereed. Er komt een lift vanuit Fieberbrunn naar de Reiterkogel en er wordt 35 ha bos gekapt om afdalingen naar Fieberbrunn te creëren!
  Deze zomer wordt de sleeplift Bernkogel vervangen!
  Ook zal de Polten 4er vervangen worden door 6er.
  En last but not least, de kogel is door de kerk: er komt een afdaling vanuit Zell am See! Dit houdt in dat er een nieuwe lift komt naar de Wildenkarkogel die betaalt wordt door Zell am See. Saillant detail: er komt geen lift terug naar Zell, dat is nog een politiek spelletje, waar ze al een jaar niet uitkomen. Als je dus wilt gaan skien vanuit Zell naar Saalbach, dan zal er wel een skibus gaan rijden…of met de taxi…
  Om het hele gebied rendabel te houden, zullen ze van 20.000 skiërs per dag naar 35000-40000 skiërs per dag moeten gaan. jullie begrijpen dat de meeste einheimischen hier niet blij mee zijn. Het gaat weer alleen maar om prestige en het grote geld! Wanneer houdt dit eens op! Grtzz Robert.

  • vanDam schreef:

   Bedankt voor de update wat betreft de verbindingen Robert!
   Helaas zal dit ook zijn weerslag hebben op de skipasprijzen, al zullen ze vast ook skipassen per gebied gaan aanbieden.
   Voor kilometervreters zoals ik is dit natuurlijk wel leuk nieuws.

 8. Maurice schreef:

  Ik hoop toch nog op sneeuw voor de Noordelijke Alpen. Ons plan is nog steeds om 18 januari naar Hinterglemm af te reizen… En goed en lekker alle afdalingen te kunnen doen in een witte wereld….

 9. snowqueen schreef:

  @ Hajo, wat een waanzinnige foto.

 10. Pascal (Harelbeke) schreef:

  @Hajo,

  In België gaan de kinderen pas naar school vanaf ze de leeftijd van 2,5 jaar hebben bereikt. Dan pas mogen ze naar school. Vroeger kon elk kind van zodra het 2,5 jaar was gelijk naar school, maar jaren terug hebben ze besloten met instap momenten te werken. De regel van 2,5 geldt nog steeds, maar men kan pas instappen de eerste dag na een vakantie. In België is dat Na de grote vakantie( juli-augustus) de herfstvakantie, kerstvakantie, krokusvakantie en paasvakantie.
  Voor de leeftijd van 2,5 jaar gaan kinderen naar een onthaalouder, crèche of blijven ze gewoon thuis bij de ouders of grootouders.

 11. Ronski schreef:

  zou het dan toch? In ieder geval kijken we weer wat vrolijker op van deze berichten.

 12. Hajo schreef:

  Een wijze conclusie Frederic! We hopen dat het meer wordt meer realisme is geboden…

 13. PETER schreef:

  hoi, Frederic/Hajo….mocht het scenario ECMWF…doorzetten? is er buiten de kou ,ook nog sneeuw van betekenis te verwachten voor de TATRA’S (ZAKOPANE) 22 jan voor een weekie zijn we daar….
  bvd (en de beste wensen nog!)

  peter…..

 14. Erwin schreef:

  Gezien de pluim en gfs zeg ik nog steeds: 60-70 % kans dat het NIET gaat winteren in de LL

 15. Patrick schreef:

  Ik persoonlijk zou liever hebben dat het niet echt gaat winteren in de LL maar dat het wel wat kouder wordt en meer gaat sneeuwen aan de noordkant, dat is het allerbelangrijkste . ( W – NW circulatie )
  Droge koude is zeer mooi als er al voldoende sneeuw is , en dat is niet echt het geval denk ik ( althans in Oostenrijk )

 16. Marcel schreef:

  Zou het dan toch eindelijk? Mooie berichtgeving op deze eerste werk(maan)dag van het nieuwe jaar en op de valreep dan toch nog een sneeuwrijk 2014 gewenst!
  @ Hajo. Mail gezien en ik zal je binnenkort wel bellen. Nu nog even druk met massa’a zakelijke mails en afspraken.

 17. Roy schreef:

  Het voelt alsof de film bijna ten einde is en we nog niet weten hoe hij zal aflopen… ongemeen spannend dus!!! Durf niet te kijken zo naar de GFS!! oh ja voor ik het vergeet: Kan 1 van de weermannen even een overzicht geven (mits Hajo hier toestemming voor verleent) welke emoticons wel en niet beschikbaar zijn op deze site + alle tekens die ervoor gebruikt worden. Deze kunnen gebruikt worden om je bericht een bepaalde lading mee te geven zodat de interpretatie soms beter tot zijn recht komt wat weer tot minder misverstanden leidt.. 😉

 18. Peter schreef:

  Is er iets mis met de reacties die niet doorkomen? Wie geeft update over GFS06?

 19. Kees (mod) schreef:

  Ook bij het EC wordt de soep niet zo heet gegeten, die is nu wel erg optimistisch. Vorig jaar heeft dit model zich wel bewezen als het gaat om een winterse voorspelling, dit in tegenstelling tot het GFS.. In een situatie als deze ben ik geneigd de Amerikanen te laten kletsen 😀

 20. snowman schreef:

  Het gfs ensemble (06) heeft nu wel iets meer kou in zich, maar het is nog lang geen ecmwf, binnen dat model sowieso nog genoeg discussie. Toch lijkt het per run steeds iets beter te worden. Ongemeen spannend!

 21. Erwin schreef:

  Ook nieuwe gfs geeft geen winterweer… Ik schat de kans op winterweer in LL steeds lager in…. Ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren.

  • Viking (Harmelen) schreef:

   Ben het wel met je eens.. het wordt wel kouder maar er moet wel erg veel gebeuren willen we de kou in glijden…

  • Hajo schreef:

   De gfs06u is juist heel positief als je het maar “fenomenologisch” bekijkt. De koudetong uit het noorden staat er nu heel mooi op alleen wordt hij nog naar het oosten afgebogen. Voor mij is de gfs06u een bevestigibg van de koers van het europese model

 22. Iceman schreef:

  Sommige weermannen, als ze dat tenminste echt zijn, draven vreselijk door en blazen de boel op. Men neme ene ”Sjors de Weerman”, de valse (weer)profeet, hij spiegelt zijn hondstrouwe volgelingen constant ijzige weerkaarten voor, terwijl we momenteel bezig zijn met een zeer zachte winter. Ja, het wordt kouder het komend weekend, maar in hoeverre en hoe lang blijft het koud? De echte weerkundigen hebben er niet zo’n geloof in, en die acht ik betrouwbaarder dan al die amateurtjes die zich weerman noemen. ”Ja, maar vorig jaar was het eerst ook zacht, en rond 12 a 13 januari kwam er een flinke vorstperiode.”, hoor je steeds roepen. Ja! Dat is ook zo, maar….. er is een groot verschil. Vorige winter was het in december en begin januari in Finland en Rusland al zeer koud. En nu zijn die landen gemiddeld 6 a 7 graden te warm.

 23. Remko schreef:

  Spannend allemaal. Laten we vrijdag a.s. Kijken wat er nog van overeind staat. Maar de tekenen zijn niet slecht. Midden Z weden wordt ook gevoelig kouder en dat is veelbelovend.

  • Arjan Ehlert schreef:

   Inderdaad! Nog heel even geduld kan geen kwaad. Ik vind de hele uitgangspositie nog steeds erg kwetsbaar. Fragile of hoe je het ook wil noemen. Desalniettemin zit ik op mijn puntje van mijn stoel 😉

 24. Arjan Ehlert schreef:

  Fouten in een verwachting worden enerzijds veroorzaakt door onvolkomenheden in het weermodel en anderzijds voor een belangrijk gedeelte door onnauwkeurigheden in de uitgangstoestand van de verwachting. De uitgangstoestand wordt vastgelegd door metingen van luchtdruk, wind, temperatuur en luchtvochtigheid over de gehele aardbol. Hoe groter de fouten in de metingen, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt en hoe minder ver vooruit de verwachting bruikbaar is. We denken dat we nooit verder dan 1 tot 2 weken vooruit het weer gedetailleerd kunnen voorspellen. Dit is echter een gemiddelde schatting. De mate van groei van fouten en de afname van de betrouwbaarheid hangt ook af van de heersende luchtstromingen: Bij sommige stromingspatronen in de atmosfeer zullen de fouten sneller toenemen dan bij andere. Gevolg: de ene dag kun je verder vooruit het weer voorspellen dan de andere dag.
  Belangrijke model informatie om in je achterhoofd te onthouden. Vooral de laatste regels. Afkomstig van het KNMI

  • Hajo schreef:

   Vreemd dat KNMI dit schrijft. Want ze suggereren ermee namelijk dat het weer wel verder weg voorspelbaar zou zijn als de meetfout kleiner zou worden. Dit klopt niet voor een niet-deterministisch non-lineair chaotisch systeem. Henk Tennekes heeft aangetoond dat hoe klein we de fout ook maken de modelruns toch niet deterministischer worden. Daarom ook het werken met ensembles waar de fout juist bewust wordt vergroot om méér info over mogelijke scenario’s te krijgen. Echt een heel vreemde tekst van mensen van het KNMI die beter zouden moeten kunnen weten. Wat is de bron? Ik denk dat wel verdere verbetering mogelijk is als bepaalde invloeden beter begrepen en berekend kunnen worden. De rol van de zon en de oceanen. Ik denk dat verbeteringen zullen komen van bepaalde correcties op de modeloutput zoals nu ook al wordt gedaan met MOS (Model Output Statistics). Seizoensvoorspellingen kunnen beter woreden als we de cycliciteit van het klimaat beter gaan begrijpen.

 25. Stefan Kaptein schreef:

  Ik kan mij drie dagen geleden nog herinneren dat ik door diverse mensen verguist werd over het feit dat ik het winterse scenario niet zag gebeuren, maar het begint er toch aardig op te lijken dat meerdere mensen aan de veilige kant gaan zitten. Er zitten op dit moment nog teveel kansen in de kaarten dat het winterweer mis gaat. Dus zoals hierboven al is genoemd, ik zet mijn kaarten er nog niet op. Trouwens, dat warme weer heeft zo zijn voordelen. Ik kom net van het Markermeer, heb de eerste windsurf sessie van het nieuwe jaar er opzitten. Water was wonderbaarlijk warm (vergeleken met water waar al ijs in heeft gelegen). Heb dus zonder handschoenen kunnen surfen. Zonnetje erbij dus echt even genieten. Zo sta je in Oostenrijk in de sneeuw (dun laagje, maar toch) en zo sta je in je surfpak op het water in Nederland. Laat nu die winter maar los barsten, wordt nu toch wel eens tijd, anders wordt het echt kort dag.

  • Hajo schreef:

   Als je filmpjes op youtube vindt dan graag delen… ik moest aan je denken vandaag toen ik de warme wind voelde….

   • Stefan Kaptein schreef:

    Ik begrijp je niet helemaal Hajo, wat bedoel je met, als je filmpjes op youtube vindt? Welke filmpjes? Of bedoel je als ik filmpjes op youtube zet zoals laatst met die storm. Toen heeft Eric ze hier geplaatst.

 26. Arjan Ehlert schreef:


  Warmterecord binnen! (Dagrecord) Ruim zelfs! Bijna 15 graden in De Bilt. Morgen weer een nieuwe kans. Zie: http://www.weerstatistieken.nl

 27. Ab schreef:

  GFS 12u stroomt binnen en die begint steeds meer bij te draaien naar ECMWF. Want al op 132u vooruit een hogedrukje in opbouw boven scandinavie en depressie boven de oceaan iets westelijker gepositioneerd. Spannennd………………

  • Ab schreef:

   Hier de kaart voor 12jan van GFS 12u. Duidelijke beter dan de voorgaande GFS runs

  • Ab schreef:

   Ondertussen op 168h vooruit (13jan) stroomt er zeer koude lucht Rusland binnen vanuit het hoge noorden. Wel lijkt het hoog wat te gaan zakken naar het zuiden maar heeft nog steeds een uitloper naar scandinavie die de depressies vanuit het westen wat tegengas biedt. Wordt vervolgd….

  • Ab schreef:

   In ieder geval t/m 120/144h vooruit is GFS aardig bijgedraaid naar ECMWF. Daarna weer toenemende depressie activiteit bij GFS 12u. Maar dan ben je al buiten de betrouwbare termijn. Nee voorlopig omarm ik de onzekerheid en dan wordt ik er zielsgelukkig van 🙂 En toch deelt EC een licht tikje uit aan GFS 🙂

 28. Erwin schreef:

  Ik zeg: geen winter meer in januari.

 29. Hajo schreef:

  GFS12u is tot 12 januari mooi op koers met een dikke koudetong. Veel beter nog dan GFS06u. Maar buigt daarna toch naar het oosten af. Heel spannend wat de avondrun van ecmwf doet!

 30. Joost Amsterdam schreef:

  Applausje voor Ab!!

 31. Bram schreef:

  Moet maar eens mijn skivakantie boeken voor de paasvakantie. Ik dacht deze keer aan OBERTAUERN. Is dit gebied qua hoogte nog te riskeren in de tweede week van april? Gezin met twee kinderen en zonder veel behoefte aan al te veel off piste..

 32. Leo schreef:

  Brrr.. (in graden Fahrenheit)

  En actueel in Minnesota (let ook op de “voelt als”):
  http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=47.83833313,-90.38294220
  Maar het kan nog kouder zie ik zojuist:
  http://coolwx.com/extreme/chill.php

 33. Marcel schreef:

  We houden de spanning er gewoon in heren, dat komt de bezoekersaantallen ten goede 😉 Hoe laat krijgen we de comments op de avondrun van EC?

 34. Leo schreef:

  Whahaha!!!

  H/T Joe Bastardi@BigJoeBastardi (die hem weer van iemand had)

 35. Erwin schreef:

  Ik ga ook eens een paar weken van de site af. januari is voor mij volledig afgeschreven qua winter. mogelijk in februari nog. Laten we het hopen en tot over een tijd!

 36. tom schreef:

  Erwin hoe komt dat je daar zo zeker van bent. Je bent echt wel overtuigd wat ik knap vind hopelijk heb je het wel mis hoor

 37. GerardVD schreef:

  @ Erwin,
  Gaat je toch niet lukken, is te verslavend.
  Maar gelukkig maakt deze site niet het weer. dat doet moeder natuur.
  Als de eendjes op het ijs kunnen staan, is de winter begonnen.

 38. Ab schreef:

  EC 12u stroomt binnen en bekend t/m 120h vooruit inmiddels en nog steeds consistent. Met toch weer hogere dikte waardes boven noord europa.. Hier de kaart http://www.weerwoord.be/uploads/191201464621.gif Word vervolgd………

 39. Bas schreef:

  Erwin lijkt me inderdaad beter

 40. Frederic schreef:

  Jammer @Erwin.
  Dan ga je iig heerlijke kaarten missen zoals deze van GEM12.
  Ook al wordt het niets, qua voorpret kan het tellen.

  Geniet van je rust 😉

 41. Frederic schreef:

  EC12 nu op +144h. Nog steeds WA naar noorden. NOM’s zijn wel iets meer opdringerig

 42. Peet schreef:

  ECMWF is alweer begonnen, +120. Spanning stijgt.. Ha, ik vraag me echt af hoeveel mensen er nu op het puntje van hun stoel zitten!!

 43. Hans schreef:

  Ondanks alle waarschuwingen voor lawinegevaar zijn er toch nog mensen die buiten de piste gaan. Volgens mij veel “Skitourengehern” die de meeste lawines veroorzaken.
  Loopt gelukkig goed af voor hen.
  http://www.tt.com/panorama/unfall/7694915-91/bei-skitour-von-lawine-erfasst-paar-konnte-sich-selbst-befreien.csp

 44. MikeZaandam schreef:

  @Erwin, ik ga pas van de site af als ik een 100% garantie van de weermannen hier krijg dat we tot tenminste half maart winterweer hebben met overdag temperaturen van -5 en ‘s nachts -15 OF de garantie dat morgen het voorjaar begint met temperaturen rond de 15 graden en de winter definitief is afgeschreven…… want dan is de spanning er hier echt wel af! Tot die tijd blijf ik zeker elk uur de updates wel volgen!

  Dus weermannen, wat wordt het? 😉

 45. Getjo schreef:

  ik zit al weken op het puntje van mijn stoel.zou het dan toch nog?

 46. Joost Amsterdam schreef:

  Wat een fantastisch een tweetje tussen Ab en Frederic. Dat is gewoon genieten. Wat een voorpret!!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.