Het leven is niet eerlijk. Sommige mensen hebben alles, sommige hebben (nog) niks. Want Griekenland en Turkije kennen we toch eigenlijk van de zomerse stranden, zongebruinde lichamen aan het zwembad met een biertje, cocktail, wijntje of frisdrankje en temperaturen van dik boven het vriespunt. Nou, vergeet het maar. In de nieuwe kleine ijstijd, zoals Hajo het altijd mooi omschrijft, zijn de rollen een keer omgedraaid. Gaat Griekenland nu ook al “onze” winter inpikken? Voordat dit bericht teveel politiek geaard wordt, snel naar een paar mooie foto’s.
De stranden op de het ydillische eiland Karystos. Ik heb nooit gezegd dat Griekenland geen witte stranden heeft. Alleen denk ik niet dat ze deze witte stranden bedoelen. Ehm…vergeet je zwembroek niet.
Vanmorgen nog een klein laagje in Izmir. Vandaag is daar ongeveer 20 cm bijgevallen.
En in Mugla, net buiten Izmir, lag vanavond dan ook een dikke laag.
En op deze foto kun je mooi zien waar het winter is. De vorm van de koude lucht heeft een beetje de vorm van een laars. In de punt zie je het Amerikaanse continent, en de hak is de koude lucht die richting Griekenland en Turkije stroomt. Met alle gevolgen van dien. Over die Amerikaanse winter kom ik straks nog even terug. Eerst even dichter in de buurt kijken.
Dit is de straalstroom aanstaande vrijdag. Op ramkoers met Nederland en de rest van west Europa. Als een strakke raket neemt deze straalstroom de ene na de andere depressie mee op de bagagedrager. Met kans op veel regen, hoge temperaturen en veel wind. Wellicht komt het storm in het noordelijk kustgebied. Vanmiddag stond die storm nog op de kaarten, vanavond wordt deze noordelijk van Nederland berekend.
Dit is de situatie op zaterdag. Aankomende donderdag gaat de wind toenemen en vanaf vrijdag staat er een straffe wester op de kaarten. Op zaterdag komt dan een Atlantische depressie, door ons Daan genoemd, steeds dichterbij en koerst over zuid Noorwegen. Dat is noordelijker dan eerst werd berekend. En dat heeft consequenties voor het weer in zowel Nederland, maar ook in de Alpen. Voor Nederland betekend dit dan net geen storm. Want….
…de lijnen van gelijke luchtdruk liggen dicht bij elkaar…..
…maar het sterkste windveld gaat net ten noorden van Nederland langs. En dat heeft dan ook weer invloed op het weer in de Alpen.
Dit is namelijk de pluim met prikpunt Montafon (waar vandaag helaas een dode te betreuren viel) en Kleinwalsertal. Doordat de depressie bij GFS noordelijker koerst komt blijft de warme sector iets meer over de Alpen slepen en komt de koudere sector er pas later in. Daardoor dus een hoge sneeuwgrens van zo’n 1800-2000 meter. Pas op zondag daalt de sneeuwgrens tot onder de 1000 meter. Door een noordwestelijke stuwing is er dan nog voldoende kans op mooie sneeuwmomenten van Daan. De laatste klap is dus een daalder waard. En een dergelijk scenario is ook weggelegd voor de Franse Alpen. Alleen is de neerslagpluim iets lager. Toch is het lastig om de juiste koers van de depressie te voorspellen. Hoe zuidelijker, hoe meer kans op storm voor Nederland, hoe gunstiger voor de Alpen.
En dan die Amerikanen. Mazzelpikken? Nou, als je het mij vraagt: niet echt. Winter is leuk en ik ben echt een wintersport enthousiasteling. Maar in de noordelijke en noordoostelijke staten is het nu alweer bar en boos. Deze kaart is van de ijsbedekking van de grote meren. Nog niet veel soeps en dus nog steeds vloeibaar water. Dat betekent temperaturen boven nul, dat is geen geheim.
Maar met een noordelijk stromingspatroon…..
…en temperaturen van dik – 20 celcius, betekent dit hele vette “lake effect snow”. Zoiets als op kreta vandaag. Maar dan 10 keer erger. Geef mijn portie kou en sneeuw maar aan Daan…eh, Fikkie.
En alles wordt voor vrijdag berekend. En wie heeft er vrijdagavond corvéé? Juist. Mijn handen jeuken nu al.
Vergeet niet om het mooie bericht van Valentijn te lezen. Met foto’s om van te watertanden.
35 reacties
Gesloten voor reacties.