Het zijn spannende tijden voor een weerman. Zoals we weten komt er een stormdepressie aan. De Engelse Meteorologische diens heeft hem de naam Fionn gegeven. De Duitse weerdienst noemt haar Friederike. Friederike is geboren als randstoring uit moederdepressie Evi. Zo zijn we weer helemaal op de hoogte qua namen, maar wat doet de wind? Het sterkste windveld wordt vanavond door het Franse Arpege berekend. Eigenlijk nog steeds dezelfde snelheden als Aperge dat gisteren deed van zo’n 150 KMH op het hoogtepunt boven zee. We gaan vergelijken:
Ik ben zo blij dat het Duitse weermodel ICON de windstoten inmiddels veel zwakker berekend dan gisteren. Windstoten van 174 KMH staan er gelukkig niet meer op. Zo blij om. Het boesemde mij echt angst in. Met name omdat mijn woonplaats Purmerend in “the line of fire” lag. En ik kijk uit over het Ilperveld waar geen beschutting is en met mn tuin op het westen – zuidwesten is het klabats! 1x eerder is mn schutting eruit gewaaid en mijn tuinmeubelen in het water. Niet leuk! ICON geeft nog wel windstoten van +/- 130 KMH voor donderdag ochtend en ineens een stuk zuidelijker. Zeeland zal in deze berekeningen vol geraakt worden.
En ook het Eurpese model geeft die kracht aan. Zeer cinsistent, deed het gisteren ook. Wel worden deze windsnelheden ook boven zee gemeten, net zoals de andere modellen, maar aan de kust, Noord Holland en Zuid Holland lijkt het me verstandig maatregelen te nemen.
En als laatste het Amerikaanse model GFS. Hoe bestaat het….de windkracht zoveel minder dan de hiervoor benoemde modellen. Wat ziet GFS niet, of wel, wat de overige modellen wel, of niet, zien? Ik ga op dit moment mee met de EC en Arpege. Dus windstoten van +/- 130 kmh als top. Mwahh….daar valt wel mee te leven lijkt mij. En kijk eens naar de koers. Bij ieder model weer anders. Wordt het Noord Holland of wordt het Zeeland?
Tijdens het sterkste windveld blijft het waarschijnlijk wel droog. Alle modellen doen daarin mee. Alleen in Groningen kan het wat regenen wat het natuurlijk extra guur maakt.
Op vrijdag wordt de bovenlucht dan weer wat kouder en komen er winterse buien op gang. EC laat het bij natte flatsen….
…. bij een dauwpunt van +1°c (Groningen dan rond 0°C – dus daar kan het sneeuwen)
GFS laat het in heel de Lage Landen sneeuwen. Geen sneeuwfront maar veel losse sneeuwbuien die nu en dan kunne klusteren…..
…. bij negatieve dauwpunten.
Ik weet waar ik voor duim. Natuurlijk voor de GFS. Minder wind en op vrijdag sneeuw. Het is nog niet zo ver natuurlijk. Zoals al eerder gezegd zullen de modellen naar elkaar toe evolueren. Nah ja… morgen maar weer verder kijken.
Fijne avond!
63 reacties
Gesloten voor reacties.