Hinterglemm vanochtend

Klik voor grotere foto

De webcams van Saalbach-Hinterglemm in de huidige omstandigheden ideaal omdat ze bij het plaatje de temperatuur en de hoogte vermelden. En de 1000m van het dalniveau is net het niveau waaromheen de sneeuwgrens gaat dansen de komende dagen. Op Bergfex kun je ook terug in de tijd met die cams en zo ook de temperatuurontwikkeling volgen. Opmerkelijk vanochtend het temperatuurverschil tussen het dal en het Zwölferkogelmiddenstation slechts 500m hoger. Op het middenstation was het met -6°C meer dan 7 graden kouder dan in het dal terwijl die koude webcam (zie plaatje) toch ook nog ijzel verraadde!

De aankomende dagen zullen verre van ideaal zijn voor de wintersport en ook gisteren was dat al niet. Roland Zwammerdam bericht vanochtend uit Wald am Arlberg (1000m):

Hier heeft het de hele nacht geregend in het dal, maar als ik omhoog kijk lijkt de sneeuwgrens 100 meter hoger te zitten.  

Stefan Schout meldde gisteravond vanuit het Zillertal dat het ook gisteren al een barre dag was met hevige windstoten en soms whiteout condities.

Mijn reisgenote van 60kg werd tegen de berg opgeblazen. Ook whiteout meegemaakt. Moest ff stoppen voor 3 minuten. Was ff paniek. Je weet niet meer voor of achter links of rechts. Heel apart. 

Ook van de laatste sneeuwval begreep ik van een medewerkster van de VVV van de Zillertal Arena dat de stemming bij sneeuwstorm ook kan omslaan naar de mineur als mensen door het barre weer niet de piste op kunnen. Dat was al zo tijdens de afgelopen dumps en nu zal het niet beter zijn aangezien de sneeuwgrens net wat te hoog ligt.

Hieronder de kaarten die tonen hoe het verder gaat met de stormachtige wind tot 23 januari en een blik op de nu verwachte sneeuwgrensontwikkeling..

Windveld op 1500m hoogte komende dagen
[fbphotos id=333049696729242]

Vanmiddag blaast de wind eventjes een stuk minder hard. Maar dan! Zie hierrr de Beaufortschaal om van knopen naar windkracht te gaan. Vanavond jaagt er alweer een stormachtige wind langs de voet van de Beierse Alpen. Vannacht zie je dat ineens omslaan naar mistral door het Rhônedal. Vanaf zaterdagmiddag is het dan te bar en juist weer aan de Oostenrijkse kant! Niemand zal in Oostenrijk zaterdagnamiddag op hogere pistes (willen) toeven. Zondag en maandag zwakt het gelukkig allemaal weer af.

En de sneeuwgrens?
Het Oostenrijks weerbericht zegt: vandaag regen tot op 900m; zaterdag regen onder 700 tot 1400m; zondag sneeuw boven 700 tot 1300m; maandag wisselvallig met sneeuwgrens 500 tot 1000m; dinsdag flinke sneeuwval met regen nooit hoger dan 600m en op veel plaatsen ook sneeuw tot in de laagste dalen.

Het Franse weerbericht zegt: vandaag alleen lokale sneeuwbuien met sneeuwgrens 800m; zaterdag meer sneeuw en sneeuwgrens 1300-1500m; zondagochtend nog wat sneeuw boven 1000-1300m; maandagavond en in de nacht op dinsdag weer wat sneeuwbuien waarbij de sneeuwgrens daalt naar de laagste dalen.

Zwitserland zit hier natuurlijk tussenin en de zuidkant heeft zoals al het hele seizoen, niet de sneeuw maar wel de zon!

Donderdag koufront 

Donderdag koufront

Klik voor grotere kaart

En nu het goede nieuws: donderdag zwaait een groot koufront over de Alpen en lijkt het gedaan met de zachtere tussenfasen. Hierboven de kaart van de nacht op vrijdag als de sneeuw ook heel dicht bij Nederland komt. Je ziet ook de depressiekern aan de wandel en wat dat betekent behandel ik zo in het uitgebreide winterweerbericht waarin ik ook een nieuwe boude voorspelling zal doen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.