Vanochtend iemand op de trein gezet in Innsbruck. Hoe mooi een stad in voorjaarskleed met zulke spectaculaire sneeuwbergen op de achtergrond. Snel weer naar huis want er wachten klanten om te vliegen. Vandaag kan het nog. Vanaf vannacht slaat een stormveld toe in Europa.

Het Inntal was perfect windstil vanochtend. De opstijgende rookpluim draait zijn koppie soms de ene kant op en soms de andere kant op maar vindt geen wind. Hoe anders zal dat de komende dagen zijn!

Vannacht en morgen windstoten tot 100km/u in de Lage Landen. En kijk eens naar Keulen…..

https://www.youtube.com/watch?v=7-k6WV-gdMQ

Vorig jaar heerlijk rustig zonnig weertje…. en dan dit jaar. Die optocht kunnen ze zowat al cancelen. Maastricht en Den Bosch ook? Hoe zit het in België? De Alpen krijgen er beperkt wat van mee. Vooral nog aan de westkant.

Dat is een stormachtig weekje hoor! In buurdorp Val Thorens hebben de stoeltjesliften een open rugleuning omdat ze anders te vaak zouden moeten worden stilgezet. Nou de komende week waai je weg in Les Menuires. En is er ook een beetje verse sneeuw.

Thuis in Hopfgarten is dat een stuk minder. Wel hakt er donderdag toch een Föhnwind in! Niet te geloven. En dat terwijl de temperatuur juist flink duikelt daarbij.

Wat zien we aan de zuidkant daarbij? Geen regen en geen sneeuw en minder harde wind dan aan de noordkant. Maar ook hier een winderig weekje. Aanhoudend zuid. En een behoorlijk hoge sneeuwgrens.

Hier dan het heftige windveld donderdag op hoogte van de top van de Mont Blanc. In Nederland staat langs de kust de hardste wind.

Toch sneeuw aan de zuidkant maar niet in Val Gardena. het zit weer eens in de Aosta en ook aan de Franse kant zal Retour de l’Est merkbaar zijn. In Scandinavië nog volop winter en met de onderlangs trekkende depressies ook dikke sneeuw.

Kijken we naar het ensemble. Zien we hetzelfde beeld als giteren: de volgende week wordt pas echt wisselvallig! En nu ook weer een mooie afkoeling daarbij op rond 1200m. Rond die hoogte gaat echt aardig wat sneeuw vallen in maart! Spoedig zal ook het lawine-spook weer rondwaren.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.