Mooie rechte schoorsteenpluim weer in inversienacht hier in de Kitzbüheler Alpen. In de dalen matige vorst … op de toppen lichte vorst. Het gaat snel onstuimig worden weten we… maar de afgelopen dagen is het dat al geweest op andere plekken…

Tegen de Groenlandse zuidoostkust stond donderdag een sneeuwstorm.

Weer 7 Gigaton sneeuw op de gletsjers erbij.

Ook een sneeuwstorm in Donetsk in Oekraïne.

Een dump in Kosovo!

Sneeuwstorm in Roemenië! In de avond van 5 februari sloeg het toe.

In Zuid-Korea is het record koud. Een vijftal plaatsen heeft al strenge vorst gehad en in deze plaatsen is hun absolute temperatuur record gebroken.

Mooie ijspegels ook in Zuid-Korea.

En ja ook een zeer opmerkelijk warmterecord. Op Antarctica is in hun zomer een absoluut record van +18,3ºC gevestigd. Is in de reacties gisteren ook al gemeld.

We zijn dan ook nog geenszins weg aan het zakken in een nieuwe kleine ijstijd. We kruipen zelfs langzaam terug naar de piek van de 2015-2016 Super El Ninjo. Zonder dat er overigens nieuwe El Ninjo condities heersen. Hierbij blijven twee redelijke hypotheses mogelijk:

  1. we beleven een lange doorgaande opwarming die na de pauze sinds 1998 nu weer op stoom komt;
  2. we zitten sinds 1998 op de top van de warme fase van een cyclus en wachten op het moment dat de afkoeling begint.

Kies zelf. Waarbij je bij 1 zou moeten aantekenen dat een lange doorgaande opwarming altijd ook nog een aspect kan zijn van een langere natuurlijke cyclus. Het blijft zo dat er op geologische tijdschaal zo overduidelijk geen correlatie is tussen CO2 en temperatuur dat de eerste niet de thermostaat van de aarde kan zijn. Ik ga vooralsnog uit van 2: we blijven gewoon wachten op het moment dat de volgende afkoeling mondiaal waarneembaar wordt. Dat is geen wetenschap, maar “expert opinion”. En Richard Feynman leerde al dat: “Science is the belief in the ignorance of experts.”

Zo na al deze extremen en het semi-dagelijkse klimaatpraatje dan snel door naar de prognose. Op basis van de wonderbaarlijke weermodellen. Er komt een storm. In de nacht op maandag.

Het Amerikaanse model berekent ineens vrijwel zeker (95%) sneeuw in de Lage Landen. Zie de kaarten hierboven. Het Europese model gaat er niet in mee. Ik zeg altijd dat in situaties van storm de meteofiction geen enkele zin heeft te bekijken. Even op de korte termijn kijken en dan weer verder zien.

Zo ziet het er uit voor waar ik woon. Da’s niet gek. Als je het vergelijkt met de natte flatsen in mijn vaderland. Ik hoorde Roland in de reacties iets zeggen over de wens te emigreren. Daar zijn er vast wel meer van. Vorig jaar skiede ik met een eigenaar van enkele meubelwinkels in Innsbruck op de Nordkette. Hij had ook wel die wens te emigreren maar verschool zich achter zijn business. Ik opperde toch maar eens: “Waarom verkoop je je winkels niet en open je een meubelwinkel in Innsbruck?” Mensen denken met emigreren altijd aan het runnen van een pension. Maar je kunt ook gewoon je normale vak uitoefenen. Ik werk in Nederland bijvoorbeeld vaak als klusser via Werkspot.nl. Dat ga ik de komende maanden ook hier doen via MyHammer.at. Etc.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

43 reacties

Gesloten voor reacties.