zell2202

Het is klaagmuurweer in de Alpen momenteel: volle westcirculatie. De mussen dooien van het dak. Het is nevelig. Het regent af en toe licht. Zie hierboven Zell am See Kaprun. OK thuis in Nederland is het nog veel beroerder! En morgen hebben we storm! En die storm die trekt gelukkig in de Alpen de sneeuwgrens als een rolgordijn omlaag. Tsjakka!

output_kbwMPB

Van +6ºC op 1500m naar -4ºC binnen 24 uur mag je gerust een temperatuurcrash noemen. Hangt allemaal samen met een venijnige kleine dochterdepressie van de moederdepressie over Scandinavië. Maar nee het is nog veel extremer!

output_OwtYz0

Binnen 36 uur gaan we van +12°C op 1500m naar -8°C!!!

uv10_17022321_17022200

Het wordt echt heftig morgenavond. 40 knopen gaan we halen en vanaf 41 knopen heb je windkracht 9 = storm.

gust_17022321_17022200

Windstoten kunnen gaan oplopen tot orkaankracht. Ergens langs de kust slaat het felste weer in.

rart_17022403_17022200

En we zoeken mensen die in de Wintersport-Arena Sauerland zitten nu. Die moeten echt opblijven in de nacht op vrijdag en gaan beschrijven wat ze meemaken. Dat wordt een zéér heftige sneeuwstorm.

output_narXD9

Hoeveel gaat er vallen? Hierboven zie je de accumulatie in de warme fase en dan verder in de koude fase. Trek de getallen dus van elkaar af. Voor het gemak kunnen we zeggen dat er overal aan de oostelijke noordkant 10cm gaat vallen.

output_VuExv6

Hetzelfde voor het oostelijk Alpengebied! Niet slecht! Savoie Mont Blanc en de Portes du Soleil Swiss side lijken ruim 10cm te krijgen. Delen van Zwitserland wel 20cm. En hoe verder?

zaterdag

Om te beginnen stopt de sneeuw op de reisdag zaterdag. Eerder dachten we nog dat het een zwarte zaterdag zou worden. Nu dus einde van de sneeuwval en een zachtere zonnige tussenfase. Zo zie je hoe de modellen nog kunnen springen… maar…

output_vXETxm

…. ik heb al vaak gezegd dat soms een voorspelling op middellange termijn de mist in kan gaan terwijl een vroeg gespotte meteofiction gewoon netjes gaat uitkomen. Al een week praat ik nu over de “cirkelzaag” die uiteindelijk de Alpen weer helemaal de kou gaat indrukken. Dat gaat dan na dat zachtere zonnige weekeinde gebeuren. Spectaculair! Wat een monster! Zeker een zuidkantdump van meer dan een halve meter en aan de noordkant minstens 25cm tot in de dalen.

output_yYAAzt

En dan de überverrassing van de run van het Amerikaanse model: vrijdag 10 maart een echte wintersituatie op de kaarten waarin we in Nederland weer in de vorst komen. Dat is dus pure fantasie maar we houden het in de gaten. Omdat ik een trage start maak vandaag weten we over een kwartiertje al wat het Amerikaanse model dan weer uitspuugt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

104 reacties

Gesloten voor reacties.