le grand bornand

Yes het is begonnen! De dump die we al dagen verwachten is nu los gebarsten, ongeveer 5 dagen lang bijna constant verse sneeuw. Hierboven een lekker wakker worden afbeelding uit Le Grand Bornand in de noordelijke Franse Alpen. Toch al best wel lekkere sneeuw op de bomen. Er is veeel meer onderweg, zo meer daarover.

0730_lm

In Schröken vlakbij Ski Arlberg is het ook al begonnen vannacht. Een van de mooiste webcams van de Alpen vooral als de sneeuwgrens laag ligt, en dat gaat zeker voorkomen komende dagen. In de gaten houden deze dus.

26841467_1812076698826527_5214046984841064796_o

Om de hoek in Montafon maakte vriendin van de site Monica deze foto gisteren bij al stevige sneeuwval. Daarnaast meldde zij ook direct veel wind.

gust_18011609_18011600

Eens zien, actueel inderdaad al stevige windstoten in de Alpen, maar in het laagland hetzelfde. De Lage Landen kuststrook natuurlijk ook met de neus in de wind. Vandaag zullen er waarschijnlijk liften sluiten aan de noordwest kant van de Alpen.

la rosiere

Mooi beeld uit La Rosiere waar ze gisteravond hiermee de nacht in gingen. Nog redelijk rustig maar bewolking was zichtbaar onderweg. Wat bewoners proberen snel voor de nieuwe sneeuwval hun daken nog schoon te maken, zie linksonder, want komende 5 dagen gaat daar zomaar een meter extra op vallen. En er ligt al zoveel!

piccolo_san_bernardo

Hoe ziet het er daar vanmorgen uit? Ik heb een plaatje van iets hoger gepakt, op de pas tussen La Rosiere en La Thuile, overduidelijk de gevolgen van wind. Of die lift daarachter in de mist gaat openen vandaag betwijfel ik.

zinal

Afsluiten met een vredigere webcam. Zinal in het Zwitserse Val d’Anniviers, hier is de sneeuwval begonnen en verwachten ze flinke hoeveelheden. Daar draaien ze de hand niet voor om in dat freeriders paradijs.

WhatsApp Image 2018-01-16 at 09.42.10

Dan nog 2 live foto’s van gelukkige wintersporters, eerst live uit Saalbach waar Bente meldt dat het af en toe voorzichtig al wat sneeuwt. More to come 😉

WhatsApp Image 2018-01-16 at 08.47.22

En onze eigen Jannes die met zijn gezin in Filzmoos is. Hij zegt ons dat het nog mooi is maar de donkere wolken snel naderen. Ja mooi is het zeker met de Bischofsmütze nog in de zon, geniet ervan daar Jannes!

rart_18011706_18011600

We beginnen vandaag met de Lage Landen, want na de lekker avondupdate van gisteren zijn er natuurlijk weer nieuwe ontwikkelingen. Eerst vandaag en morgen, de temperatuur gaat vandaag, na het warmtefront van gister, flink onderuit. Vanaf het middaguur toenemende kans op winterse buien met het hoogtepunt vannacht. Bij negatieve dauwpunten zou zich vannacht makkelijk een sneeuwdekje kunnen vormen, beste kaarten voor het binnenland.

Webp.net-gifmaker (10)

Vanaf woensdagmiddag gaan de winterse buien eruit en maakt de atmosfeer zich klaar voor de storm. Vanochtend weer grote verschillen tussen de grote modellen, GFS laat het laagje weer afsplitsen terwijl EC het nu berekent als slechts een pukkel van de moederdepressie. EC daarmee met slechts windstoten tot 90 km/u en GFS wel met 100km/u op grote schaal. Beiden hebben de echte heftige storm even uit het oog verloren, maar hou de tuinstoelen nog even binnen hoor, nog niets is beslist!

gust_18011812_18011600

Bijvoorbeeld het Duitse Icon model wat Ronaldo gister ook al aanhaalde. Deze berekent wederom chaos met vlak voor de kust stoten tot 183km/u (!) en dieper landinwaarts 149km/u, dat alles bij een constante ‘bries’ van 9 a 10 BFT. Dit model doet trouwens net als het EC een sneeuwbommetje tijdens de storm, iets om ook niet te vergeten.

Webp.net-gifmaker (11)

De Duitsers vertrouwen blind op hun eigen model want vergelijk de bovenstaande kaarten eens. De een de voorspelde windstoten door Icon, de ander de reeds afgegeven waarschuwingen, ze nemen het zeker voor het onzekere.

uv10_18011809_18011600

De Fransen houden met hun Arpege model ook geen slag om de arm, een constante wind van 11 BFT voor een brede kuststrook van Noord Holland. Aangemoedigd door windstoten tot 150km/u tot diep in het binnenland. De hoge resolutiemodellen (Icon en Arpege) tegen de gevestigde orde (EC en GFS), de toekomst gaat het ons leren, we houden het hier scherp in de gaten! Vanaf vanmiddag gaat ons eigen Hilram model ook meedoen op die termijn, eens zien wat die ervan maakt.

ECM1-216 (1)

Over die toekomst gesproken, wat het Europese model vanochtend doet is wel heel leuk. Frederic was er vanmorgen snel bij en riep dit in de reacties:”EC00 gaat ineens de heel winterse toer op vanaf volgende week dinsdag!”. Die berichten willen we natuurlijk zien. Oorzaak zit m in de straalstroom werd in de reacties gezegd, daar sluit ik mij bij aan.

jet3_18012206_18011600

Hier de kaart van de straalstroom, een flinke meander en een soort gat in de stroming wat op die 22e precies boven GB en Spanje ligt. Het Azorenhoog komt direct in actie en stuwt hoge druk naar het noorden, zoals ik heb ingetekend.

jet3_18012300_18011600

De straalstroom heeft vervolgens niet meer genoeg kracht om door te stoten naar het oosten en wordt als het ware opgevouwen tegen de hoge druk die inmiddels in een lijn van Madrid tot Lapland ligt. Zo ontstaat een nog grotere meander en direct winterkansen voor de Lage Landen. Waar komt dit eigenlijk vandaan?

nhjt_18011912_18011600

Een onderbreking in de straalstroom in Noord Amerika die ik omcirkeld heb reist de hele oceaan over om pas bij ons een opening te maken voor opkomende hoge druk. Hebben we toch nog wat aan die Amerikanen 😉

tmp2_18012506_18011600

Resultaat? Ijsdagen en matige vorst in het oosten. Meteofictie? Ja. Ondenkbaar? Nee. Zo’n zelfde ontwikkeling zit al even in de kaarten maar pakte elke keer niet goed uit, dit keer wel een schot in de roos. Ik denk dat we zulk soort settings nog vaker terug zullen zien komende runs.

rart_18011700_18011600

We zouden ze bijna vergeten bij al die leuke Lage Landen dingen, de Alpen. Vandaag begint alweer een grote dump, dit keer de noordwest en noord Alpen in de prijzen, werd wel weer eens tijd. Het bovenstaande plaatje vat het wat mij betreft allemaal mooi samen. 1. Meeste sneeuw valt aan de pure noordwest kant +Arlberg. 2. Wisselende sneeuwgrens met hoe oostelijker hoe kouder. 3. Wind, lijnen van verschillende druk liggen dicht bij elkaar.

gust_18011712_18011600

Wind gaat zeker z’n invloed hebben, juist daar waar het meeste sneeuw valt, waait het ook het hardst. Hopen dat er overal nog genoeg liften open blijven voor alle wintersporters ter plaatse. De Lage Landen storm van donderdag lijkt de Alpen redelijk te ontwijken maar zoals gezegd, wat die storm betreft nog genoeg onzekerheid.

Webp.net-gifmaker (12)

De 3 modellen EC, GFS en GEM zijn het mooi eens over de hoeveelheden. Noordwestelijke stuwingsgebieden 1 meter en lokaal meer, Oostenrijk achter de Arlberg 40cm en lokaal meer. Zuidelijk van de Maurienne in Frankrijk mindere accumulaties en de pure zuidkant helemaal droog. Let op, het blijft bij een wisselende sneeuwgrens, af en toe kan er in de dalen dus een drupje regen bij zitten.

champery

Onze partner Champery natuurlijk goed in de prijzen met opgeteld meer dan anderhalve meter volgens Bergfex.inns

En achter de Arlberg volgens Bergfex? Bovenin overal opgeteld gewoon lekker 50cm, de dalen zullen ook zeker een laag meepakken. Zelfs de laagste dorpen mogen denk ik rekenen op opgeteld 20cm, hoe hoger je gaat hoe meer sneeuw.

pluim

Afsluitend de verse EC pluim voor Nederland(klik voor groter). Ja de hoofdrun laag in het ensemble maar zeker niet alleen. Sterker nog, de hoofdrun gaat hand in hand met de controle run die zelfs voor aanhoudende vorst gaat. Duimen! In de sneeuwvalgrafiek ook goed de sneeuwkansen komende dagen te zien, donderdag de storm vooraf gegaan door een sneeuwbommetje? We gaan het zien, een ontzettend turbulente maar deste leukere periode!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

142 reacties

Gesloten voor reacties.