Valentijn op het Kitzsteinhorn hoog boven Zell am See Kaprun vanochtend. Dit is toch wel een soort “eindtijdstemming” nu voor de wintersport. Aan het einde van dit weerbericht zie je het toch weer een stuk roziger denk ik. Sowieso even opmerken dat dat oker van die rotsen ook een hele mooie kleur is. Zou daar zo kunnen gaan zitten met een aquarelleersetje om het vast te leggen. In elk geval zal het water niet bevriezen. LOL.
Dan Arizona waar op 4 november de meeste sneeuw is gevallen sinds 1925. Veel nieuwsberichten meldden “recordsneeuw”. Pas na een half uur speuren vond ik hierrr dat het enkel een datumrecord was. Het oude datumrecord in Flagstaff was 5 inches en is nu gezet op 9,9 inches. In de skigebieden van Arizona viel al een dikke halve meter. Dit is in lijn met de verwachting in een El Ninjo jaar.
Afgelopen nacht in Schotland. Een vallende ster uit de Tauriden zwerm samen met noorderlicht. Niet gek! Meer schitterende Schotse foto’s van deze fotograaf hierrr.
Veel wind gehad gisteren? Nou niet zo veel als in Zweden waar orkaankracht is gehaald. Bij ons heeft de wind op veel plaatsen toch het novemberrecord qua minimum weggeblazen. Maar her en der in het land is toch een novemberrecord gevestigd. Meestal in de kortere tijdreeksen. De Bilt moest toch 4 november 2010 laten voorgaan.
Grappige naam voor een storm trouwens. Een Arabische naam midden tussen allemaal oer-Duitse namen. Doet recht aan de tijd waarin we leven denk ik. Carsten maakt zich al op trouwens om Noord-Duitsland weer een storm te bezorgen. Gisteren meldde ik al dat de Lage Landen grotendeels worden gespaard deze fase.
Wat is dit? Het sneeuwdek op het noordelijk halfrond op 7 november 2010. Of eigenlijk: het gebrek aan sneeuw. Elke rode punt is een plek zonder sneeuw waar gemiddeld voor de tijd van het jaar wel sneeuw hoort te liggen.
Wat is dit? 27 november 2010. Het begin van de mooiste sneeuwmaand sinds mensenheugenis. En het was een El Ninjo jaar. Net als nu…
En ook nu hebben we wereldwijd een te kort. Mij is vanochtend trouwens opgevallen dat begin november heel vaak een te kort is aan sneeuw terwijl medio oktober heel vaak een overmaat aan sneeuw heeft. Kijk zelf maar.
Dat we flinke omzwervingen hebben gemaakt in dit bericht, is natuurlijk ook omdat de weermodellen niet heel veel soeps bieden vanochtend voor de Alpen. Het Amerikaanse model geeft Oostenrijk voor 18 november een mooi laagje sneeuw boven 1500m. Verder heus ook wel gestaag dalende temperaturen. Maar het is niet de hosanna-run zoals we die gisteren nog hadden. Over 3 uurtjes kunnen we al weer zo’n run hebben. Ik heb er alle vertrouwen in dat er een hele heftige omslag komt!
33 reacties
Reacties zijn gesloten.