Deze cam die er toch al sinds 2017 staat, had ik nog niet in de peiling. Hij staat in Maishofen en toont nog een hoekje van het Zeller meer van Zell am SeeKaprun. Binnenkort echt één skigebied van Maishofen hoort natuurlijk bij Saalbach-Hinterglemm.

Een goed moment om even je barometer te ijken want heel Europa zit zowat in hele lichte hogedruk met 1015hPa. Alleen rond het Kanaal is de luchtdruk iets lager. En het Azorenhoog duwt koude lucht naar Europa.

Overmorgen is het Kanaal het toneel van een event waarbij een depressie vanuit Spanje op de grens van warme lucht in het oosten en koude in het westen naar het noorden trekt. Of het echt gaat sneeuwen in Londen? Het Europese model berekende het nog eens gisteravond. In Spanje zeker nog een keer natte sneeuw op de hoogvlakte! Storm in de Lage Landen lijkt afgeblazen.

En dan is Noorwegen aan de beurt inclusief Oslo! Nou het zal op zeenviveau nog wel regen zijn… maar het kwik komt niet boven de 10ºC die dag.

Kijk vervolgens eens naaar Groenland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Toch bijzonder! Zeker IJsland!

4 mei komt dan misschien onder invloed van een Scandihoog (Amerikaans model) een keil van warmte onze kant op. Heel smal en ook maar heel tijdelijk als het al komt.

De neerslagberekening over 10 dagen gerekend in beide modellen. Duitsland, Polen en Tsjechië zijn relatief het droogst als we Oekraïne niet meerekenen. Wat een natte soepzooi zeg! En wat gebeurt er in Piemonte en op Sardinië en in Noord-Afrika?

Die moeten we nog even zien…. het zit in beide modellen… een echte Mediterrane Rat om maar eens een nieuwe term te verzinnen. Het begint met sneeuw in Marokko en dan is er dagenlange stuwing tegen de kust van Tunesië en precies tegen het puntje van de Alpen in Piemonte….

Hier in de Ardennen vermoedelijk droog vandaag. In het westen van de Lage Landen buitjes. Fijne zaterdag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.