De wereldbeker alpine skiën is begonnen. En de opening vorige week in Sölden was me er eentje. Klimaatprotesten. Tegen de wintersport die klimaatverandering en gletsjersmelt zou veroorzaken. Benjamin Raich, geboren in het Pitztal, legt droogjes uit dat er in Oostenrijk honderden gletsjers zijn terwijl op maar 10 geskied wordt. Dan tettert iemand in zijn oortje dat hij niet verder moet praten. Kijk zelf!

Op zich doet Benni het goed door na de opzichtige onderbreking toch zijn mening te geven. Gevolgd door een obligaat: wij skiërs moeten ook ons steentje bijdragen. Met de nadruk op steentje en elke week opent China een nieuwe steenkoolcentrale. Ach als je mee wilt doen in ons doodzieke westen moet je gewoon even iets roepen over klimaat en LGBTQ+ en dan is ales goed en loopt de sponsoring ook weer door.

Hier nog een videobericht over het geval van censuur op de gletsjer… en laten wij snel even een paar dingetjes langslopen die ons een beetje met de voetjes op de grond houdt ten aanzien van klimaatverandering in de skigebieden. De beste plek daarvoor is zukunft-skisport.at van Günther Aigner maar het is ook leuk als je soms van die pareltjes vindt die ons geheugen weer opfrissen (H/T Jasper Dijkstra).

Hoe wit of groen was het in en rond de Tauplitz in 1975? Kijk aan het einde van bovenstaande video. Of kijk nog even naar mijn eerste skivakanties 3 en 4 jaar eerder in het Montafon.

De Lofereralm (1300-1747 m). In de zestiger jaren was sneeuwzekerheid blijkbaar al een issue. Getuige dit fotobijschrift in een boek uit die tijd over het Pinzgau. En met toestanden zoals in Gaza momenteel: who the f… cares about skiing and snow? Dat moet je er bij klimaat en klimaatverandering altijd bij zeggen in een discussie: EN ZELFS ALS HET ZO WAS….. WAS HET NIET MEER DAN EEN LAUWE SCHEET in vergelijking met echt trieste dingen op aarde.

Klimaat is iets waar je je aan aanpast. Verder niks. Ik nodig iedereen dan ook uit een cursus paragliding te doen. Met een paar ski’s en een solo paragliding setje in je kofferbak maakt het echt geen ene drol meer uit of er wel of niet sneeuw ligt in de bergen. Onzeker of het iets voor je is? Doe dan eerst een tandemvlucht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Aart · 5 november 2023 op 11:35

De 2e video op 1:26. De ORF, publieke omroep van Oostenrijk, krijgt € 789 miljoen per jaar. Het is niet anders als in Nederland, waar de NPO € 877 miljoen krijgt (https://open.overheid.nl/documenten/ronl-3804cbd14046567e1e75eff4eb2de90f7a5f2e83/pdf). En je gaat nu eenmaal niet de hand bijten die je voedt, toch? Dus geen wonder dat Benjamin Raich wat in zijn oortje geroeptoeterd krijgt.
Vraag in je omgeving maar eens “Hoeveel subsidie krijgt de NPO per jaar?” Men komt meestal niet verder dan 100 miljoen. 90% Is verbaasd dat het zoveel is, bijna een miljard!! En dan verbolgen zijn dat sites die nieuws brengen gebaseerd op feiten een doneerknop op hun site hebben staan. Verdeel 10% van die bijna 1 miljard over de alternatieve media, iedereen blij en een stuk eerlijker.
[Quote]: En met toestanden zoals in Gaza momenteel: who the f… cares about skiing and snow? [Einde quote] Ach ja, het is allemaal afleiding. Nog nieuws over het Rusland-Oekraïne conflict?
De webcambeelden van Oostenrijkse skigebieden laten in ieder geval mooie winterse beelden zien.
Kan niet wachten op sneeuw en schaatsijs in Nederland :-), maar voorlopig zitten we strak in een WC-situatie.

Robin · 10 november 2023 op 11:05

Wat geweldig dat jij deze beelden met ons kunt delen! Echt schitterend om een skigebied/dorp te zien waar ik 40(!) jaar later mee kennis heb gemaakt en hoeveel er nog herkenbaar is; de route van de stoeltjeslift, de meeste pistes die ik zag, de skitechniek die ik ook nog heb aangeleerd.
Echt héél erg leuk om deze beelden te zien.
En dan het vergelijk in sneeuwhoogte; ongeveer wat wij de afgelopen jaren ook hebben gezien, regelmatig zelfs wat meer dan dit. Maar een enkele keer ook minder.
Destijds (tweede helft jaren ’70 toen mijn ouders mij meenamen op onze eerste wintersporten) waren wij allemaal verbaasd over de ‘enorme’ hoeveelheden sneeuw en de witte wereld. Nu vinden wij dat normaal, op wintersport dan, en zijn wij teleurgesteld als wij zo’n groen dal zien.
Ik kan mij nog herinneren dat ik met een neef (hij is anderhalf jaar ouder, ik was toen 5 1/2) op wintersport in Jochberg speelden met het stromende water van een klein beekje dat langs de boerderij stroomde waar wij verbleven…….niet bevroren dus en tot wanhoop van onze moeders best modderig…

Gesloten voor reacties.