De kou is gearriveerd. Vandaag schitterend over kunstsneeuwveldjes gevlogen. Herkent iemand de plek? Maar is die kunstsneeuw veilig? Of is er kans op een WC die het hele fabeltje uitblaast? Fréderic heeft er vanmiddag wat over gezegd in zijn weercafé.

Wij focussen eerst op de plek waar vandaag al absurd veel sneeuw is gevallen en waar het pas de komende uren stopt met sneeuwen: Griekenland. Die depressie is vanaf Afrika zo de Middellandse Zee overgestoken en frontaal op de kou op het continent gebotst. Huge! Kijk maar mee…

En vannacht trekt die sneeuw langs de kust van de Zwarte Zee naar het noorden… Bulgarije, Roemenië, Oekraïne …

Nu we met een rondje Facebook bezig zijn… deze golven op de Canarische Eilanden moet je gezien hebben…

Nou de laatste runs blijven prullenbak waardig. Wat een idiote zachte uitbijters. Ja die treken zelfs het gemiddelde uit zijn verband. Er is nog steeds een vrij koud cluster. Dus niet wanhopen.

Wel minder fijn is dat in Amerika de vorst toch doorgaat na een korte pauze volgend weekeinde. Hierboven Chicago en daar is het nog niet zo vreemd.

Maar hier diep in Texas zie je hoe bizar deze hoofdrun is. Dezelfde run dus die er in de Lage Landen een potje van maakt.

Check die kaart.

Nou wat mij betreft kijken we niet eens in detail naar de runs voor Europa. Wel even voor die sneeuw dinsdag die grotendeels is gecanceled. Het is nog steeds een streepje. Maar een streepje dat in Duitsland al uitdooft in plaats van lekker over Nederland verder te activeren. Dus nog steeds knap berekend van de modellen maar lokaal in Nederland gewoon een enorme domper.

Verder willen we niet kijken. Het einde is WC-achtig. Knoeperds van oceaandepressies die doorkomen. Met hierboven op de kaart nog eens een sneeuwmomentje maar niet voor de Alpen. Nee gewoon eerst ff de komende runs zien. Maar pijn doet het wel. Zo veel runs consequent en consistent december 2010 achterna en nu dit roet in het eten. Nou we willen gewoon weer normale runs nu met niet zulke idiote uitschieters….

Dan de pluimen van het Europese model…. die zijn nog steeds heel positief hoor…. kijk zelf. Koudkwakkelen en dan nog steeds een mooi cluster de vorst in zagen we vanochtend…

En nu vanavond nog steeds dat cluster en nog dikker. Maar wel hele brede spaghetti jongens aan het einde. Nee met paragliden weet ik dat ik vrij aardig het weer voor de komende uren kan duiden. O o o o wat blijft die lange termijn ons ontglippen. Maar voorpret hebben we gehad. Die pakken ze ons niet meer af. En nu maar weer graag normale goede weerkaarten raag! Met nog ff die dump voor de Alpen eind november. En niet zoals nu berekend met een sneeuwgrens van hoger dan 2000m. Komt goed mensen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.