De kou is gearriveerd. Vandaag schitterend over kunstsneeuwveldjes gevlogen. Herkent iemand de plek? Maar is die kunstsneeuw veilig? Of is er kans op een WC die het hele fabeltje uitblaast? Fréderic heeft er vanmiddag wat over gezegd in zijn weercafé.

Wij focussen eerst op de plek waar vandaag al absurd veel sneeuw is gevallen en waar het pas de komende uren stopt met sneeuwen: Griekenland. Die depressie is vanaf Afrika zo de Middellandse Zee overgestoken en frontaal op de kou op het continent gebotst. Huge! Kijk maar mee…

En vannacht trekt die sneeuw langs de kust van de Zwarte Zee naar het noorden… Bulgarije, Roemenië, Oekraïne …

Nu we met een rondje Facebook bezig zijn… deze golven op de Canarische Eilanden moet je gezien hebben…

Nou de laatste runs blijven prullenbak waardig. Wat een idiote zachte uitbijters. Ja die treken zelfs het gemiddelde uit zijn verband. Er is nog steeds een vrij koud cluster. Dus niet wanhopen.

Wel minder fijn is dat in Amerika de vorst toch doorgaat na een korte pauze volgend weekeinde. Hierboven Chicago en daar is het nog niet zo vreemd.

Maar hier diep in Texas zie je hoe bizar deze hoofdrun is. Dezelfde run dus die er in de Lage Landen een potje van maakt.

Check die kaart.

Nou wat mij betreft kijken we niet eens in detail naar de runs voor Europa. Wel even voor die sneeuw dinsdag die grotendeels is gecanceled. Het is nog steeds een streepje. Maar een streepje dat in Duitsland al uitdooft in plaats van lekker over Nederland verder te activeren. Dus nog steeds knap berekend van de modellen maar lokaal in Nederland gewoon een enorme domper.

Verder willen we niet kijken. Het einde is WC-achtig. Knoeperds van oceaandepressies die doorkomen. Met hierboven op de kaart nog eens een sneeuwmomentje maar niet voor de Alpen. Nee gewoon eerst ff de komende runs zien. Maar pijn doet het wel. Zo veel runs consequent en consistent december 2010 achterna en nu dit roet in het eten. Nou we willen gewoon weer normale runs nu met niet zulke idiote uitschieters….

Dan de pluimen van het Europese model…. die zijn nog steeds heel positief hoor…. kijk zelf. Koudkwakkelen en dan nog steeds een mooi cluster de vorst in zagen we vanochtend…

En nu vanavond nog steeds dat cluster en nog dikker. Maar wel hele brede spaghetti jongens aan het einde. Nee met paragliden weet ik dat ik vrij aardig het weer voor de komende uren kan duiden. O o o o wat blijft die lange termijn ons ontglippen. Maar voorpret hebben we gehad. Die pakken ze ons niet meer af. En nu maar weer graag normale goede weerkaarten raag! Met nog ff die dump voor de Alpen eind november. En niet zoals nu berekend met een sneeuwgrens van hoger dan 2000m. Komt goed mensen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

19 reacties

Gesloten voor reacties.