Je moet wel een hele oude lul zijn als je in een museum in Kufstein geconfronteerd wordt met een innovatie van je mid-twintiger jaren. In 1990 toen de Kneissl het lef had de Bigfoot op de markt te brengen, werkte ik op een Amerikaanse universiteit aan klimaatmodellering. Toen ik in 1991/92 mijn eerste seizoen als skileraar werkte in Hinterglemm was het al normaal om met je groep ook een ochtend te gaan “bigfooten”. En toen kwam….

…. in mijn tweede seizoen bij Skischule Zink in Saalbach de Kneissl Ergo. Blizzard was er de jaren daarvoor al mee begonnen om op de ski’s expliciet de radius te vermelden. Je praatte toen over R45 of R35. Als je hard ging kon je ermee carven. Allee snowboards hadden radiussen van rond de 12m. De Ergo zo werd toen verteld was voor oudere mensen om ze te helpen bij hun bochten. Dat het lichter zou gaan. Vandaar de naam “ergo” van ergonomisch. Zeg maar als ski-rollator ooit bedacht. Een enkele skileraar die de Ergo’s ook probeerde als sportieve tool.

En toen kwamen de raceboards en de echt radicale carveturns. Beetje off topic hier maar bovenstaande video is zo te gek. En niets zou meer hetzelfde zijn. Wedelen definitief helemaal uit. De alpine racesport getransformeerd naar een compleet nieuwe radicale bochtenstijl. En carven als summum van skitechniek ook voor de toerist 0 zij het door weinigen bereikt.

Anyway… best confronterend om een skimuseum in te gaan…. in dit geval in een afdeling van de Vesting Kufstein in de stad aan de Inn. het is superzonde dat mensen deze stad vooral kennen van de grensovergang met dito files van de Inntalautobahn op weg naar Rosenheim en München. Want het is echt een leuke Kleinstadt.

Bijzonder aan het kasteel is het Heldenorgel in middelgrote van de drie torens van het kasteel. Dagelijks om 12 uur speelt een organist klanken die tot wel 10km ver te horen zijn!

Het kasteel is een echte oase hoog boven de Inn. De mooie kleine muurleeuwebek groeit er weelderig.

De kleur van de Inn tenminste nu in mei is verbazend. iets tussen grijs en oker en groen in. Allemaal smeltwater momenteel. Het heeft amper geregend de laatste tijd aan de noordkant.

Kufstein heeft ook een echt leuk stadscentrum met voetgangerszone.

Prachtige spreuken op de gevel van Café Liebelei.

Om even te eindigen bij het sportieve hoofdthema van deze website: het Kufsteinerland heeft in de omgeving wat kleine skigebieden met een handvol liften plus op 12km in Söll de opstap naar de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Het mooie is dat de stad zich presenteert als centrum voor 365 dagen per jaar toeren. Hiken, biken en zeker ook toerskiën. De website heeft prominent een Tourenportal voor je tochtenplanning. En omgekeerd is de stad en de vesting op “regendagen” in de winter vanuit skigebieden in de buurt zeker een aanrader.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.