stockholm1

De mooiste foto’s komen eens niet uit de Alpen tot ons maar uit Stockholm. Daar is woensdag meer sneeuw op één novemberdag gevallen dan ooit eerder sinds het begin van de systematische metingen in 1905. Het is lake effect snow of zoals de Zweden het noemen: een “sneeuwkanon”.

stockholm3

Er viel minstens 30cm. Het oude record was van november 1985 toen op één dag 29 centimeter viel.

stockholm2

Woensdagochtend was er al 21 centimeter gevallen. ’s Middags begon het opnieuw te sneeuwen tot er nog 15 tot 20 centimeter. Vanochtend was de accumulatie 39cm op het SMHI weerstation in Stockholm. Lang geen maandrecord in de Zweedse hoofdstad want dat staat op maart 1909 met 76cm sneeuw. Laten we genieten van nog wat plaatjes….

Tja echt genieten… en hoe ziet het er in het skigebied Åre uit?

are1011

Ook gaaf! Nou Zweden gefeliciteerd! Een mooie start van jullie winter. En Alpengangers hoeven gelukkig niet jaloers te zijn. Dus het is jullie gegund… zeker als we zien dat jullie ook echte winterkoninkjes zijn…

Hier 11 tips hoe Zweden de winter door komen! Enne… misschien vraag je je af hoe er zo veel sneeuw kan vallen met de global warming. Niet zelden is getracht uit te leggen dat meer sneeuw komt door de opwarming. Maar het zou ook kunnen dat met de keuze voor een nieuwe president in Amerika een einde is gekomen aan een van de grootste wetenschappelijk-maatschappelijke schandalen “ooit”. Volg het blijde klimaatnieuws op climatedepot.com. Mijn boek gaat er niet over, maar de aanhoudende ten hemel schreiende klimaatnonsens is wel een van de voornaamste drijfveren geweest voor me om het te schrijven.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.