Kaart actueel bergweer Oostenrijk 4 januari

Klik voor grotere kaart

De website wetter.orf.at is onlangs vernieuwd. Het was altijd al het meest leesbare Oostenrijkse weerbericht met een 5-daagse prognose voor heel Oostenrijk en een 2-daagse speciaal voor de bergen. Boven die laatste heb je nu altijd de kaart van de afbeelding hierboven met het actuele bergweer. Op dit moment? Stilte voor de sneeuwstorm.

We gaan wat beleven de komende twee dagen en dan na een dagje rust zaterdag opnieuw! Lees even mee…

Het weerbericht speciaal voor de bergen luidt vanavond:

Morgen, Donnerstag
Ein Orkantief streift Österreich und die nächste Kaltfront zieht durch. Der Westwind wird im gesamten Bergland stürmisch, sogar Orkanböen bis 150 km/h werden in den Nordalpen dabei sein! Außerdem beginnt es im Lauf des Tages im gesamten Bergland zu schneien, anfangs kann unterhalb von 1100m noch Regen dabei sein. Dabei ist mit großen Neuschneemengen zu rechnen, vor allem auf den Bergen Vorarlbergs, Tirols und Salzburgs. Daher besonders ungünstiges Bergwetter: die Lawinengefahr wird groß und die Sichtverhältnisse sind wegen der Schneeverwehungen extrem eingeschränkt! Nur zwischen den Karawanken und den Gurktaler Alpen wird sich am Vormittag noch etwas Sonne ausgehen. In 2000m Höhe hat es zu Mittag minus 3 bis minus 6 Grad.

Übermorgen, Freitag, Dreikönigstag
Tiefwinterliches und weiterhin stürmisches Wetter! Im Großteil des Berglandes teils anhaltender und starker Schneefall und damit einiges an Neuschnee. Nur in den Südalpen gibt es längere trockene Phasen und hier ist der Wind auch nicht ganz so stark. Meist ist aber mit Böen über 100 Kilometer pro Stunde zu rechnen, es ist also weiterhin mit Schneeverwehungen zu rechnen und die Lawinengefahr ist groß! Dazu strenger Frost, in 2000m Höhe hat es um minus 9 Grad.

Echt koud vuurwerk dus!

Naar het westen toe is het allemaal iets minder spectaculair. Oostenrijk wint schreef ik vanochtend al.  Het Zwitserse weerbericht spreekt weer eens van ergiebiger Schneefall (zo’n mooi woord is dat “ergiebig” – letterlijk vertaald is het “rijkelijk” maar het klinkt Sinterklaasachtig als “gul” of “goedgeefs”).  Zie het hele Zwitserse verhaal hierr. Het Franse verhaal kun je hierr op vissen. Vanavond laat zal er een update van dat Franse bericht zijn.

Categorieën: Oostenrijk

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.