Kaart actueel bergweer Oostenrijk 4 januari

Klik voor grotere kaart

De website wetter.orf.at is onlangs vernieuwd. Het was altijd al het meest leesbare Oostenrijkse weerbericht met een 5-daagse prognose voor heel Oostenrijk en een 2-daagse speciaal voor de bergen. Boven die laatste heb je nu altijd de kaart van de afbeelding hierboven met het actuele bergweer. Op dit moment? Stilte voor de sneeuwstorm.

We gaan wat beleven de komende twee dagen en dan na een dagje rust zaterdag opnieuw! Lees even mee…

Het weerbericht speciaal voor de bergen luidt vanavond:

Morgen, Donnerstag
Ein Orkantief streift Österreich und die nächste Kaltfront zieht durch. Der Westwind wird im gesamten Bergland stürmisch, sogar Orkanböen bis 150 km/h werden in den Nordalpen dabei sein! Außerdem beginnt es im Lauf des Tages im gesamten Bergland zu schneien, anfangs kann unterhalb von 1100m noch Regen dabei sein. Dabei ist mit großen Neuschneemengen zu rechnen, vor allem auf den Bergen Vorarlbergs, Tirols und Salzburgs. Daher besonders ungünstiges Bergwetter: die Lawinengefahr wird groß und die Sichtverhältnisse sind wegen der Schneeverwehungen extrem eingeschränkt! Nur zwischen den Karawanken und den Gurktaler Alpen wird sich am Vormittag noch etwas Sonne ausgehen. In 2000m Höhe hat es zu Mittag minus 3 bis minus 6 Grad.

Übermorgen, Freitag, Dreikönigstag
Tiefwinterliches und weiterhin stürmisches Wetter! Im Großteil des Berglandes teils anhaltender und starker Schneefall und damit einiges an Neuschnee. Nur in den Südalpen gibt es längere trockene Phasen und hier ist der Wind auch nicht ganz so stark. Meist ist aber mit Böen über 100 Kilometer pro Stunde zu rechnen, es ist also weiterhin mit Schneeverwehungen zu rechnen und die Lawinengefahr ist groß! Dazu strenger Frost, in 2000m Höhe hat es um minus 9 Grad.

Echt koud vuurwerk dus!

Naar het westen toe is het allemaal iets minder spectaculair. Oostenrijk wint schreef ik vanochtend al.  Het Zwitserse weerbericht spreekt weer eens van ergiebiger Schneefall (zo’n mooi woord is dat “ergiebig” – letterlijk vertaald is het “rijkelijk” maar het klinkt Sinterklaasachtig als “gul” of “goedgeefs”).  Zie het hele Zwitserse verhaal hierr. Het Franse verhaal kun je hierr op vissen. Vanavond laat zal er een update van dat Franse bericht zijn.

Categorieën: Oostenrijk

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.