Hier in België is de herfst begonnen, maar het is wel een valse herfst. Deze foto heb ik gisteren vlak bij mijn werk genomen. Bladeren beginnen te verkleuren en vallen in grote getalen op de grond. Oorzaak? Niet de koude en donkerte van de naderende winter. Wel de aanhoudende droogte van de voorbije zomermaanden. En dan schiet het overlevingsinstinct van die bomen in actie. Dumpen die bladeren, voor ik hier begin te verschrompelen! In Ukkel is de afgelopen drie maand 55mm minder neerslag gevallen dan normaal. Maar zoals in elke zomer zijn er natuurlijk grote regionale verschillen. Een fikse bui net boven een waarnemingsstation en hoppa, daar lijkt het dan nog wel mee te vallen met de droogte, terwijl enkele kilometers verderop niets is gevallen.

neerslagtekort aug 2013

Ook in Nederland snakt de natuur naar wat water. Het neerslagtekort is gemiddeld al tot 177mm opgelopen, met ook hier grote regionale verschillen. Noord-Holland is er het ergst aan toe, met een tekort van 300mm water. Beginnen de bomen daar ook al te verkleuren?

weerkaart 31 augustus 2013

Ondertussen komt er stilaan wat beweging in de atmosfeer. Later vandaag, maar vooral morgen overdag trekt een zwak koufront, verbonden aan een diepe depressie boven IJsland, over de Lage Landen, maar meer dan een paar millimeter zit er niet op.[dc_slider slider=”22287″ captions=”true”]En daarna zijn we weer vertrokken voor een nieuwe vijfdaagse …, zonder regen. Neen we krijgen zelfs een korte, maar stevige heropflakkering van de zomer. Het Azorenhoog dat al maanden vlak bij ons in de buurt ligt, klopt nog maar eens op onze westelijke voordeur. Dinsdag ligt het pal boven ons hoofd en nemen de zonkansen overal in de Lage Landen weer flink toe. Ook de temperaturen, tussen de 20° en een lokale 25°C, doen er ons aan denken dat het nog maar net zomer is geweest. En de dagen daarna doen we er nog een schepje bovenop. Het hoog schuift al opvullend verder door richting Oost-Europa waardoor de wind bij ons op woensdag en donderdag naar het zuiden draait. Zomerse temperaturen tot misschien wel een lokale 30°C zijn dan perfect mogelijk.[dc_slider slider=”22295″ captions=”true”]Richting volgend weekend komen Atlantische storingen weer dichterbij en dan zijn we terug bij af. Eigenlijk vergelijkbaar met de situatie van vandaag. Met 1 groot verschil. Waar is dat Azorenhoog ineens naartoe? Volgens de meeste weermodellen ligt het dan eindelijk weer op zijn normale plek. Boven de Azoren dus. Enkele modellen houden het hoog dichter bij ons in de buurt en dan krijgen we weer een herhaling van zetten. De komende dagen kijken hoe het precies gaat uitdraaien, maar de kansen zijn vrij groot dat het na de eerste decade van september allemaal wat wisselvalliger wordt bij ons. Ach ja, die termijn is nog zo ver. Misschien kan Ronaldo hier morgen al wat meer zekerheid over geven.

sneeuw Brazilië San José dos Ausentes

Terwijl wij hier aan de vooravond van een zomerse stroomversnelling staan, is het elders in de wereld bitterkoud. In Zuid-Amerika heeft de winter de voorbije dagen hard toegeslagen. Het zuiden van Brazilië werd eergisteren verrast door hevige sneeuwbuien. Die lieten op uitgebreide schaal een vers tapijt van meer dan 10cm achter. Het was al minstens 15 jaar geleden dat er daar zo veel sneeuw viel.

sneeuw Peru augustus 2013

En ook in het zuiden van Peru ging het mis. Daar werd de noodtoestand zelfs uitgeroepen nadat het kwik er tot het laagste peil in zeker 10 jaar is gezakt. Bij temperaturen van -15°C en hevige sneeuwstormen zijn er al zeker een kwart miljoen lama’s omgekomen. En dat is best bijzonder voor een plaats die op nog geen 2000 kilometer van de evenaar ligt. Sneeuwstormen staan voorlopig nog niet op de Europese weerkaarten. Met de nadruk op: voorlopig!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

26 reacties

Reacties zijn gesloten.