500hpa op koudste moment van GFS12u

Klik voor grotere kaart

Ook de zojuist uitgekomen GFS 12u is weer een bevestiging van het beeld van een vast patroon van neerslaggolven naar de Alpen. Met voor Nederland echt alleen vervelend koud herfstig weer. Hierboven het koudste moment in de nieuwe 16-daagse berekening. Een situatie met ook natte sneeuwkansen voor Nederland op 9 januari. Verder is het koufront – warmtefront – koufront – warmtefront en ga zo maar door. De Duitse bioloog Reichholf beweerst zelfs dat door dit weertype de wolharige mammoet na de droge zonnige ijstijd is uitgestorven: eerst kleddernat in het warmtefront en dan stijf bevroren en ziek van het koufront. Gelukkig kan de moderne wintersporter profiteren van geavanceerde textielsoorten!

Nee grapje. We blijven gewoon duimen voor steeds weer meevallende sneeuwgrenzen en vele vele wintersporters bivakkeren ook op hoogtes boven de sneeuwgrens van 1500m in de Franse Alpen en West-Zwitserland een stuk lager in Oost-Zwitserland en Oostenrijk.

Hieronder de link naar de nieuwste in Noorwegen geproduceerde weervideo…
Klik hier voor mijn juist gepubliceerde nieuwe weervideo nog gebaseerd op de GFS 00u en 06u, maar ook helemaal in lijn met de GFS12u.

En hier nog even de Sneeuwhoogte App uploads van de dag:

[fbphotos id=317838571583688]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.