flaine

Flaine in Savoie Mont Blanc ligt er nog erg mooi bij vanochtend. Dan heb je nog wel zin in skiën en de Franse skigebieden zijn natuurlijk ook geknipt voor lenteskiën. In de lagere Oostenrijkse gebieden zien we toch al puur voorjaar….

zell

… zoals hierboven in Zell am See Kaprun. Op de gletsjer natuurlijk nog uitstekende condities!

loserfenster

Maar kijk je in Loser – waar Frederic afgelopen winter zulke heerlijke sneeuwval meemaakte –  op rond 1600m dan is het ook nog mooi wit hoor! Het skigebied is nog open tot en met 17 april.

cam2_16

Hierboven heb je de Postwiese in Sauerland gewoon om eens nieuwsgierig te kijken. Tuurlijk is het seizoen daar helemaal voorbij. Het is een goed seizoen geweest voor de Wintersport-Arena Sauerland.

rart_17040403_17040300

Zoals we op de webcams hierboven al zagen is het bewolkt in de Alpen. Vanavond begint het met name in Oostenrijk aan de noordkant vrij pittig te regenen. De sneeuwgrens daalt dan al van 1900 naar 1400m. De buiigheid houdt de hele week aan totdat…

dipnederland

… het einde van de week echt even winters wordt in de Alpen. Hierboven hoe boven Nederland op 1500m een korte koude puls doorkomt in de nacht op 6 april. Zie dat daar op 5km amper iets van te merken is.

tmax_17040618_17040300

Beneden aan de grond levert het twee koude dagen op waarop het kwik amper de 10ºC haalt.

rart_17040606_17040300

In de Alpen blijft de sneeuwgrens de hele week dalen waarbij in Oostenrijk uiteindelijk lokaal zelfs sneeuw valt vanaf 700m!

zuidelijkefranse

Is er nog iets opmerkelijks in de meteofiction? Jazeker! Een mega-neerslag in de zuidelijke Franse Alpen. Zie het ensemble hierboven. Waar komt dat ineens vandaan?

z500_17041600_17040300

Het begint met een uitstulping van zeer koude bovenlucht naar het Iberisch schiereiland. Daar gaat in Spanje nog eens sneeuw uit vallen als het volgens deze meteofiction uitkomt!

output_Ozz6Vf

Kijk hoe bijzonder! Gigantische massa’s vocht vanaf de oceaan zinder voor zondvloedachtige regen kunnen zorgen. Nou vergeet het maar weer. Bedenk alleen dat het weer zo werkt dat we de komende weken – an altijd maar door – zeker nog bijzondere dingen gaan meemaken!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.