flaine

Flaine in Savoie Mont Blanc ligt er nog erg mooi bij vanochtend. Dan heb je nog wel zin in skiën en de Franse skigebieden zijn natuurlijk ook geknipt voor lenteskiën. In de lagere Oostenrijkse gebieden zien we toch al puur voorjaar….

zell

… zoals hierboven in Zell am See Kaprun. Op de gletsjer natuurlijk nog uitstekende condities!

loserfenster

Maar kijk je in Loser – waar Frederic afgelopen winter zulke heerlijke sneeuwval meemaakte –  op rond 1600m dan is het ook nog mooi wit hoor! Het skigebied is nog open tot en met 17 april.

cam2_16

Hierboven heb je de Postwiese in Sauerland gewoon om eens nieuwsgierig te kijken. Tuurlijk is het seizoen daar helemaal voorbij. Het is een goed seizoen geweest voor de Wintersport-Arena Sauerland.

rart_17040403_17040300

Zoals we op de webcams hierboven al zagen is het bewolkt in de Alpen. Vanavond begint het met name in Oostenrijk aan de noordkant vrij pittig te regenen. De sneeuwgrens daalt dan al van 1900 naar 1400m. De buiigheid houdt de hele week aan totdat…

dipnederland

… het einde van de week echt even winters wordt in de Alpen. Hierboven hoe boven Nederland op 1500m een korte koude puls doorkomt in de nacht op 6 april. Zie dat daar op 5km amper iets van te merken is.

tmax_17040618_17040300

Beneden aan de grond levert het twee koude dagen op waarop het kwik amper de 10ºC haalt.

rart_17040606_17040300

In de Alpen blijft de sneeuwgrens de hele week dalen waarbij in Oostenrijk uiteindelijk lokaal zelfs sneeuw valt vanaf 700m!

zuidelijkefranse

Is er nog iets opmerkelijks in de meteofiction? Jazeker! Een mega-neerslag in de zuidelijke Franse Alpen. Zie het ensemble hierboven. Waar komt dat ineens vandaan?

z500_17041600_17040300

Het begint met een uitstulping van zeer koude bovenlucht naar het Iberisch schiereiland. Daar gaat in Spanje nog eens sneeuw uit vallen als het volgens deze meteofiction uitkomt!

output_Ozz6Vf

Kijk hoe bijzonder! Gigantische massa’s vocht vanaf de oceaan zinder voor zondvloedachtige regen kunnen zorgen. Nou vergeet het maar weer. Bedenk alleen dat het weer zo werkt dat we de komende weken – an altijd maar door – zeker nog bijzondere dingen gaan meemaken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.