Hierboven de Muur van Avoriaz. De Portes du Soleil bereiden zich voor op het seizoen dat pas 21 december begint. Het westelijk Alpengebied moet zoals we weten nog een volle week wachten op verse sneeuw. Terwijl tijdens die 7 dagen de vorstgrens geleidelijk gaat dalen van 3000m vandaag naar 2000m. Volgens de laatste modelberekeningen komt de opfrisser dan op 18 en 19 december waarbij de sneeuwgrens onder de 1000m daalt, maar dat lijkt nog niet meer dan een decimeter sneeuw te gaan worden. Hoog tijd om na de twee warmste dagen te kijken hoe de situatie nu is. We focussen op de offpiste gebieden, want pistes zijn tegenwoordig met 30cm kunstsneeuw in goede conditie te houden.  

pointedemossette1212

Hier de panoramaopname waaruit bovenstaande zoom van de Muur is genomen. Je kunt “uitrekenen” hoe het hier over 7 dagen zal uitzien.

chatel1212

En dan Châtel ook in de Portes du Soleil. De mooi witte nog gesloten pistes van Lindarets zijn links te zien. Daar kan vanaf vannacht weer prima kunstsneeuw worden opgespoten. Dat de zuidhellingen offpiste tot 2000m ook hun laatste resten sneeuw zullen verliezen is duidelijk.

zinal1212  

Hier Zinal in het Val d’Anniviers. Hier zijn twee liften open. Het dorp ligt op 1670m en dus dooit die sneeuw niet zo hard in een dal met veel schaduw. Op de achtergrond zie je dat de hellingen meer te lijden hebben dan het dal. En hoe mooi was het er nog toen Finn er 10 dagen geleden vertoefde

vercorin1212

Hier Vercorin in het Val d’Anniviers vooraan tegen het Rhônedal aan. Gaat net als St. Luc Chandolin pas 21 december open. Maar het vrezen is dus dat het er dan op een laagje poedersuiker na niet veel beter uit zal zien. 

lesmenuires1212

Hier Les Menuires in de Trois Vallées nog mooi wit maar wel lijdend. Hierrrr alle cams. Hierrr de pisteinformatie. Ongeveer de helft is open.

valdaosta1212

Het Valle d’Aosta heeft ook zwaarte lijden en voor wat we nu zien profiteren zij straks amper van de “noordkant-dusting”. Hierrr de informatieve lokale prognose.

ortisei1212 rifugiosalei_panoramica1212

Dit is Val Gardena waar ik morgen tot maandag zit. Dan kan ik dus echt live berichten over de pistecondities onder deze karige omstandigheden. Ortisei is helemaal groen en ik kan niet eens zeggen dat ik het een ramp vind. Ik verheug me op de zon en het flaneren door de straten daar in een dun jack. Hierrr alle cams van het Val Gardena.

blesacciaI1212

Livigno met een gelukkige eenzame skiër. Ook hier het dal op 1800m keurig beschermd door een inversie en het hoge (!) dauwpunt cq. de hoge luchtvochtigheid in de inversie. Hier alle cams van Livigno. het skigebied is helemaal open en de dalafdalingen ook. Dat spreekt vanzelf.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.