Hierboven de Muur van Avoriaz. De Portes du Soleil bereiden zich voor op het seizoen dat pas 21 december begint. Het westelijk Alpengebied moet zoals we weten nog een volle week wachten op verse sneeuw. Terwijl tijdens die 7 dagen de vorstgrens geleidelijk gaat dalen van 3000m vandaag naar 2000m. Volgens de laatste modelberekeningen komt de opfrisser dan op 18 en 19 december waarbij de sneeuwgrens onder de 1000m daalt, maar dat lijkt nog niet meer dan een decimeter sneeuw te gaan worden. Hoog tijd om na de twee warmste dagen te kijken hoe de situatie nu is. We focussen op de offpiste gebieden, want pistes zijn tegenwoordig met 30cm kunstsneeuw in goede conditie te houden.  

pointedemossette1212

Hier de panoramaopname waaruit bovenstaande zoom van de Muur is genomen. Je kunt “uitrekenen” hoe het hier over 7 dagen zal uitzien.

chatel1212

En dan Châtel ook in de Portes du Soleil. De mooi witte nog gesloten pistes van Lindarets zijn links te zien. Daar kan vanaf vannacht weer prima kunstsneeuw worden opgespoten. Dat de zuidhellingen offpiste tot 2000m ook hun laatste resten sneeuw zullen verliezen is duidelijk.

zinal1212  

Hier Zinal in het Val d’Anniviers. Hier zijn twee liften open. Het dorp ligt op 1670m en dus dooit die sneeuw niet zo hard in een dal met veel schaduw. Op de achtergrond zie je dat de hellingen meer te lijden hebben dan het dal. En hoe mooi was het er nog toen Finn er 10 dagen geleden vertoefde

vercorin1212

Hier Vercorin in het Val d’Anniviers vooraan tegen het Rhônedal aan. Gaat net als St. Luc Chandolin pas 21 december open. Maar het vrezen is dus dat het er dan op een laagje poedersuiker na niet veel beter uit zal zien. 

lesmenuires1212

Hier Les Menuires in de Trois Vallées nog mooi wit maar wel lijdend. Hierrrr alle cams. Hierrr de pisteinformatie. Ongeveer de helft is open.

valdaosta1212

Het Valle d’Aosta heeft ook zwaarte lijden en voor wat we nu zien profiteren zij straks amper van de “noordkant-dusting”. Hierrr de informatieve lokale prognose.

ortisei1212 rifugiosalei_panoramica1212

Dit is Val Gardena waar ik morgen tot maandag zit. Dan kan ik dus echt live berichten over de pistecondities onder deze karige omstandigheden. Ortisei is helemaal groen en ik kan niet eens zeggen dat ik het een ramp vind. Ik verheug me op de zon en het flaneren door de straten daar in een dun jack. Hierrr alle cams van het Val Gardena.

blesacciaI1212

Livigno met een gelukkige eenzame skiër. Ook hier het dal op 1800m keurig beschermd door een inversie en het hoge (!) dauwpunt cq. de hoge luchtvochtigheid in de inversie. Hier alle cams van Livigno. het skigebied is helemaal open en de dalafdalingen ook. Dat spreekt vanzelf.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.