Ik ontdekte net de adembenemend mooi gefilmde powdermovie Steps. De trailer staat onderaan dit bericht. Je kunt de hele film gratis bekijken op stepsfilm.com een prima besteding van een paar uurtjes in het weekeinde lijkt me. Vooral nu we op het noordelijk halfrond echt afscheid nemen van de winter in het hooggebergte. In Colorado vreest men overstromingen aangezien er 50% meer sneeuw ligt dan normaal in mei en de beddingen nog vol liggen met puin van de overstromingen  afgelopen september (bron). 

zugspitze2405

De Zugspitze vandaag. Terug naar de film Steps: de film gaat over een groep pro freeriders die tot hele verstandige conclusies komt: blijf gewoon lekker in de Alpen, loop ook voor een film de berg naar boven in plaats van de heli te nemen, maak gebruik van zonne-energie om je mobieltje op te laden. Wat niet verstandig is of eigenlijk best wel dom is dat ze denken zo de aarde te kunnen redden of klimaatverandering te kunnen stoppen. Wat ook niet klopt is dat het de laatste jaren nog warmer wordt. Er is al 17 jaar geen opwarming meer. Sterker nog: de winters op het Noordelijk halfrond worden al een hele poos steeds kouder. Ook in de Alpen.

Wintertemperaturen_Zugspitze_seit1970_Formel_Text-1024x722

Zie hier dat de wintertemperaturen op de Zugspitze gemiddeld over de laatste 44 jaar (!!) licht dalen. Natuurlijk zijn de zomers warmer geworden want tussen 1975 en 1998 is er wel degelijk een netto opwarming geweest. Vanaf het jaar van de Super El Ninjo in 1998 is het in de maanden december-februari 1,67°C afgekoeld.  

Wintertemperaturen_Zugspitze_seit1988_FormelText-1024x720

In een lineaire regressie tussen 1988 en nu is het ’s winters 2,43 graden kouder geworden! In het artikel waar deze grafieken uit komen lezen we: 

Da das Klima ein chaotisches, nicht-lineares System ist, sind Prognosen über zukünftige Klimaentwicklungen unmöglich. Seit dem Höhepunkt der “kleinen Eiszeit” um 1850 sind die Temperaturen im Alpenraum allgemein stark angestiegen. Derzeit ist in den Alpen bezüglich der Jahres-Mitteltemperaturen ein Trend zur Stagnation der Erwärmung feststellbar. Die Winter sind seit 1988 in einem Abkühlungstrend. Für den Skisport ist dies eine erfreuliche Atempause. Univ.-Prof. em. Dr. Michael Kuhn (Universität Innsbruck): “Es gibt derzeit keinen Hinweis, dass die Tendenz zur winterlichen Abkühlung endet.“

Dat is dus mooi! Ook de zachte sneeuwarme winter (noordkant) van 2013-2014 past prima in de statistieken van trend van steeds kouder wordende winters. Ik had daar al eerder over geschreven. Want die dalende trend is ook op de Hahnenkamm en op de Säntis gemeten.  En de gletsjers zijn vorige zomer voor het eerst sinds vele jaren gestabiliseerd zoals ik op climategate.nl beschreef. Ook op climategate.nl schreef ik over de mislukte arctische expeditie van Bernice Notenboom. Net als die freeriders in Steps is ze totaal gehersenspoeld op het gebied van klimaat en duurzaamheid, maar zij heeft er voordeel van (gemakkelijk scoren van sponsors) terwijl de freeriders zichzelf op nadeel zetten (niet meer vliegen naar verre gebergten en geen heliskiing meer).  Was het WNF maar zo consequent! Dus chapeau voor de boys van Steps… en geniet full screen van de beelden….

En nu nog wat tijd vinden om de hele film te bekijken …. ik blijf toch de indruk houden dat sommige beelden wel uit een heli zijn gefilmd? Laat dat de huiskamervraag zijn. Liefst geen heftige klimaatdiscussies hier…. daarvoor verwijs ik naar climategate.nl.

PS Het spreekt voor zich dat er geen spectaculair weernieuws is…. anders had je dat vandaag wel gekregen. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.