Isola 2000 Mar. 15 10.13

Het is nog wat speuren naar de mooie beelden die dump Stephanie gaat brengen. Pas later vandaag en vooral morgen zal ze los gaan. Toch al wat mooi plaatjes uit vooral de Zuid-Franse Alpen. In Isola 200  is het al mooi begonnen.

Gréolieres-les-Neiges

Zo ook in Gréolières-les-Neiges. Denk ik. Dit is een oud plaatje zo werd in de reacties scherp opgemerkt; de webcam is offline.

rart_15032206_15031500

We gaan afwachten hoeveel er gaat vallen. Zoals genoemd zijn de andere hotspots wat mij betreft Valla ‘d Aosta en Piemonte. Ondertussen staat sneeuwdump Nina staat stevig op de kaarten. In twee fases: de eerste op zaterdagavond en vooral zondag.

rart_15032418_15031500

En de tweede vanaf maandagavond.

acc EC 200150315_0 240h

Tot zaterdagavond blijft het zo goed als droog aan de noordkant dus dat is makkelijk rekenen: hier de berekende neerslagsom tot woensdagochtend 25 maart. De sneeuwgrens is bij aanvang op zaterdagavond kritisch maar lijkt te beginnen rond 1000 meter en dan snel zakkend tot in de laagste dalen. Dat kan dus zo maar dertig centimeter poeder worden. En aanhoudend koud.

rart_15032400_15031500

Ook voor de lage landen en het Sauerland weinig nieuws onder de zon. Na vanaf morgen een drietal prachtige lentedagen gaan we opnieuw een waterkoud weekend tegemoet.  Dat mag wel een keer klaar zijn. Gistermorgen vroeg kwamen enkele meisjes uit het hockeyteam van mijn dochter huilend het veld af. Het was zeldzaam koud. Maar het zal ook de omschakeling vanuit het zaalseizoen geweest zijn. En natuurlijk weer wennen na de mooie afgelopen week. Of dan maar helemaal goed met sneeuw en vorst; kan e.e.a. afgelast worden. Het zou zo maar kunnen. Vanaf donderdag al is het wisselvallig en houdt het in Nederland en laag-België met een graad of zeven meestal wel op, volgende maandag waarschijnlijk nog wat kouder. De sneeuw is er even uit in de huidige run maar dat is kantje boord en ik verwacht dat in de volgende runs wel weer terug te zien. Voor het Sauerland daarentegen onverminderd goede vooruitzichten: vanaf zaterdagavond verse sneeuw; 10 tot 15 centimeter is goed mogelijk.

pluim_06260_0_00_60_20150315_0h

Het ensemble voor Midden-Nederland ondersteunt dat verhaal inmiddels ten volle: vanaf donderdag een enorme afkoeling. En aanzienlijke sneeuwkansen volgende week maandag en dinsdag. Met zelfs enkele oplossingen die de maxima op 2 a 3 graden houden wat richting record-laag zou gaan. Ook kunnen de nachten naar maandag en dinsdag erg koud gaan verlopen.

maxima Scandinavie

Vrij zeker is ook dat Scandinavië van volgend weekend weer volledig de diepvries in duikt. Kijk eens naar die maxima voor volgende week zondag! Met wat wind daarbij komen de gevoelstemperaturen rond de -20 graden uit! Ook nog eens veel sneeuw voor onder meer Oslo.

acc GFS 200150315_0 198h

Althans, dat alles is de resolute versie van het Europese ECMWF  model. Het Amerikaanse model maakt het me niet makkelijk vanmorgen. Net als gisteravond een vrij standvastig maar heel ander scenario dan dat wat het ECMWF ons voorschotelt. In eerste instantie al veel meer hogedrukinvloed zo net ten noordwesten van de Alpen. Daarna ook hier sneeuw, vooral volgende week zaterdag.  Maar met een wat hogere sneeuwgrens; zeker op 1000 meter en daar zo blijvend. Erger is dat de stroming door een Azoren-hogedrukgebied daarna westelijk zou worden: warm. Kijken we nog wat verder in het Amerikaanse model dan breidt het Azorenhoog zich naar het noorden uit en zou  de noordelijke stroming alsnog op gang komen met vanaf woensdag 25 maart veel sneeuw tot in de laagste dalen. Dat is echter nog ver weg en gezien de beginsituatie waar ik weinig vertrouwen heb acht ik deze oplossing niet heel waarschijnlijk.

MS_1047_ens

Het ensemble (voor Kleinwalsertal ) biedt weinig uitkomst. Vanaf aanstaande zaterdag veel spreiding en de sneeuw en kou vanaf de 25e als behoorlijke uitbijter. Toch maar in de gaten blijven houden.

tcdc_15031812_15031500

Hoe dan ook, komende week hopelijk eerst nog een aantal mooie dagen. Woensdag lijkt wel goed te zitten, voor donderdag en vrijdag ben ik wat minder zeker dan dat ik daar gisteravond over was. Beetje onzeker toch nog. Al met al toch goed nieuws voor het Dutchweekend Italia wat woensdag begint!

Kleinwalsertal Mar. 15 11.20

Laten we afsluiten met vandaag. Want ook nu is het in de Noordelijke Alpen schitterend zoals hier in het Kleinwalsertal.

Zillertal Mar. 15 11.31

Of bijvoorbeeld in het de Zillertal Arena. Ook in Brixen en omgeving zal het wel weer top zijn. Deel maar in de reacties!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.