Hierboven weer zo’n mooi plaatje met cumulussen van de Stelvio pas waar we in de reacties ook al lekker naar kijken. Verschillende mensen hebben aangegeven dat ze daar al wel eens geskied hebben. Het is 100% zomerski te bereiken vanaf de pasweg via 2 gondels. Het skigebied bidet dan nog 4 sleepliften. Je ziet dat de palen in ijs zijn vastgeschroefd. Twee zijn deze winter door de druk van de schuivende sneeuw omgekieperd. Dat zal 31 mei weer in orde zijn: dan gaat het gebied open. 

current2404

We zitten momenteel met een knoeperhoog boven Scandinavië. Een weerbeeld dat ’s winters synoniem is met ijspret. Het hoog heet Quinlan. Hoe verder naar het zuiden je gaat hoe lager de luchtdruk en hoe meer neerslag. Beetje omgekeerde wereld dus: alle Mediterrane landen in de regen. 

are2404

Het hoog is nu al lang geen koud hoog meer. Åre in Noord-Zweden ligt er zo bij. Toch zijn hier nog 34 van de 43 liften open.

ensFra2404

En wat we nu al redelijk zeker weten is dat het morgen sneeuwt boven Val Thorens met misschien eerst nog wat regen in het dorp maar dan toch al sneeuw. Zondag maandag en dinsdag valt er pure sneeuw. Met name dinsdag is verbeterd ten opzichte van eerdere berekeningen. Wel is de hoofdrun van het Amerikaanse model een tikje optimistisch over de temperatuur dinsdag. Aan het einde van de week gaan de berekeningen nu eerder terug naar warmte. We blijven het volgen.

ensOost2404

Het Amerikaanse model kwam voor de omgeving van Ischgl vanochtend met deze grafiek. Hier komt de eerste grote klap maandag aan als ook hier de sneeuwgrens zakt naar rond de 1500m. De berekening voor dinsdag en woensdag is spectaculair maar in de 06u run al niet meer terug te vinden. Wel is buiïgheid een vast beeld voor de hele komende periode in de Alpen.   


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.