ATLANTICCOLOR 1403

Via NOAA GOES East

Het is vrij bijzonder wat er nu in het oosten van de USA gebeurd. Winterstorm Stella beheerst daar al dagen de krantenkoppen. Vaker hebben Canada en de USA te maken met winterstormen. We kennen nog wel de winters van 2014 en 2015 waarin wij massaal treurden dat de Amerikanen onze winter stalen. Kreten als Polar Vortex en Horror winter kwamen regelmatig voorbij. Dat is dit jaar echt niet het geval. De Grote Meren zijn dit jaar niet dichtgevroren en de meeste winterstormen trokken over het westen en midden van de USA.  Maar het is nu half maart en het oosten van de USA wordt geteisterd door een van de zwaarste winterstormen in jaren. Het is niet alleen heel lang geleden dat dat gebeurde, het is tevens een van de zwaarste Blizzards in jaren die er nu over de oostkust van Noord Amerika trekt. En Stella is een soort “weerbom”. Een lagedrukgebied dat zich enorm snel heeft ontwikkeld de afgelopen 24 uur. Warme lucht en vocht wordt naar het noorden gestuwd terwijl aan de noordkant de koude lucht wordt aangezogen. Dit betekend grote hoeveelheden sneeuw en intense windvlagen. En ehuse strom op sommige momenten.

In DC valt het nog mee. Wel veel sneeuw maar de wind laat zich niet gelden.

2017-03-14_1923

Via Nullschool

Maar iets noordelijker in NYC is het wel bar en boos. De kern van Stella trekt juist ten oosten van de stad. Het grootste windveld ligt op de oceaan en de depressie trekt verder noordwaarts. Veel luchthavens, oa NYC, Boston. Philadelphia en DC ondervinden veel vertragingen. Verder zuidelijk veel regen omdat het daar zachter is met dito wateroverlast. Nee, geef mijn portie maar aan fikkie. Het brengt wel mooie plaatjes met zich mee zoals:

image_20170314_bu_640x426_da1c817d1b3bf831dbc82a29264eff50

Via Twitter John Kucko bij Lake Michigan

Zoals deze aan de oevers van Lake Michigan

2017-03-14_1915

Via Twitter BonnieB @Rhebus8

Of deze uit NY State. Op Twitter in Insta zijn veel mooie foto’s te vinden. Even zoeken op #Stella of #Onstorm

pr punt NYC 1403

Een winters regime dus aan de oostkust van de USA en Canada waar het de komende dagen nog wel eens dik onder de -10° kan duiken. En dat half maart. Nee geef mij, net als Frederic, dan maar de lente in deze periode.

lente met hindernissen

En mijn, wellicht onze, wensen worden vervult de komende 2 dagen. Heerlijk lenteweer met zo nu en dan een wolk met donderdag wordt de beste dag. Daarna wordt het wisselvalliger. Beetje meer herfst dan lente, beetje meer regen dan zon, beetje minder warm. Ook voor de Alpen, al ziet het er daar niet heel slecht uit.

prikpunt Obertauern 1403

We vliegen van oost naar west. Dit is de pluim met prikpunt Obertauern. Tevens geldt deze pluim voor Die Tauplitz en Loser maar ook voor Zell am See Kaprun. Het oostelijk Alpengebied is vanaf zaterdag onderhevig aan neerslag. De sneeuwgrens pendelt ergens rond de 1200 – 1500 meter. De neerslag duurt tot zondagnacht. Maandag wordt het weer droog en zachter. Na maandag is het koffiedik kijken. Daar trek ik de grens want de spreiding wordt gigantisch. Geen pijl op te trekken.

Prikpunt BO 1403

Vliegen we naar het westen, prikpunt Val d’Anniviers, dan zie je de neerslagpluim op de x-as decimeren. Minder neerslag maar wel zachtere lucht. De SVG ligt hier iets hoger.

Prikpunt Franse Alpen 1403

En verder naar het westen, prikpunt Savoie Mont Blanc, is het neerslagsignaal er helemaal uit. Deze pluim is een kopie paste voor de zuidkant, voor o.a. Piemonte en Val Gardena. Pas volgende week zie je weer wat signaal op de x-as. Maar dan ook een enorme spreiding in de temperatuur. Laten we hopen dat de sneeuwvalgrens nog iets zakt komend weekend al ben ik wel van mening dat een SVG van 1200 meter niet slecht is voor half maart.

Fijne avond.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

10 reacties

Gesloten voor reacties.