Roc_des_3_Marches-2015_1209_site

Er is nieuws van een weersjamaan. Een weeros! Stefan Ochs om precies te zijn. Met dank aan onze sterfotograaf Valentijn die ons in deze memorabele reactie tipte… deze man wist meer te vertellen over de koude plek op de Atlantische Oceaan. De man Dus mailde ik hem meteen. En ik kreeg al snel antwoord!

Roc_des_3_Marches-2015_1209_144000

Eerst even een blik op Les Menuires vandaag. Er is maar een paar centimeter gevallen vannacht en vanochtend en toen trok de bewolking zich zo schitterend terug in het dal. Alsof de weergoden zich schamen voor het groen diep in het dal momenteel. Even een wolkje ertegen hangen.

glijbaan1912

Dan nog even dat ene mooie momentje in de avondrun van het Amerikaanse model. Op de eerste dag van de kerstvakantie meteen even sneeuw met een lage sneeuwgrens. Maar daarna al snel weer: teflon! En dat is ….. vul in. Vanochtend hield ik me al niet in.

koudeplekoceaan-1080x589

 

Maar nu dan dit. Ene Stefan Ochs schreef op 1 november in het Alpinforum:

Hält der Kaltfleck-Trend an, dann werden in den nächsten Monaten trübe Inversionswetterlagen vorherrschen mit leicht überdurchschnittlichen Temperaturen, meist nur schwachen Winden und zu geringen Niederschlägen.”

Nou dat is dan spot-on. Behalve dat eind november met die sneeuwrijke week alles even anders leek en ik er lustig op los filosofeerde dat die koude plek juist een brug tussen Canada en Europa zou vormen. Nou ik kan je zeggen dat ik op dit moment erg open sta voor wie ook die wat zinnigs over de huidige teflonruns kan zeggen. Kom alleen niet met “klaimattjeens” aan want daar leren we niks van. We moeten scherpzinniger zijn dan dat.

Dus schreef ik snel:

Hallo Herr Ochs,

Ich bin in Holland bekannt als Skiwettermann auf wintersportweerman.nl.

In einem Kommentar zu meinem Bericht heute hat jemanden genannt dass sie schon im Herbst gesagt haben dass die Nord-Atlantik kalte Anomalie den Aufbau Winterwetters entgegenwirken würde.

Was war ihr Gedanke damals? Sie sehen sich nun sicherlich bestätigt. Was meinen Sie zur weiteren Entwicklung?

Mit freundlichen Grüssen,
Hajo

En kreeg ik meteen antwoord…

Hallo Hajo,

die Tiefs auf dem Atlantik ziehen wegen des Flecks tendenziell südlicher, d.h. sie baggern von südlicheren Regionen Warmluft zu uns und ziehen im Gegenzug die Kaltluft auf dem Atlantik weiter nach Süden hinunter. Dadurch stützt sich der Fleck sozusagen selbst. Solange der kalte Fleck besteht, sind die Chancen auf kaltes Winterwetter (um geschätzte 40%) geringer als sonst.

Ich persönlich glaube aber, dass da nichts Größeres dahinter steckt, also insbesondere kein Erlahmen des Golfstroms. Es handelt sich nur um eine Tendenz zur Wiederholung von Wetterlagen, wie sie immer wieder vorkommt. Irgendwann wird sich die Großwetterlage so radikal umstellen, dass der Fleck aufgewärmt wird und verschwindet. Dann ist die Tendenz gebrochen.

Grüße,
Stefan

Nou daar zijn we even stil van. Heerlijk pragmatisch. Heerlijk down to earth. En toch spits van die man. Die man gaan we dus volgen. Die heeft voor nu het vertrouwen dat hij wat zinnigs te melden heeft. Zijn theorie is dus dat zo lang die vlek daar nog is dat we geen serieus winterweer kunnen verwachten (40% lagere kans). En hierrrr kun je dat van week tot week volgen. De volgende kaart komt 14 december uit. Gaan we zijn theorie natuurlijk toetsen. Je vindt daar ook archief kaarten tot 1996. Dus een schatkamer voor speurneuzen. Geloof me ook dat de meteorologie een sprong zal maken als we dit soort tijdreeksen over meer dan honderd jaar hebben. Daar zal ik spoedig nog eens een blogje over schrijven…. over de oorsprong van de tweestrijd tussen de cyclische en de lineaire benadering van weer en klimaat.

PS Maar God dobbelt dus wel en zelfs met 40% tegenwind kan er alsnog een koude oplossing op de proppen komen. Zo nog een update over de nieuwe Europese run!

PPS Zal op weg naar Wintersport of terug eens bij deze Stefan langsgaan. Hij woont pal langs de A3 bij Erlangen (zie kaart). Hij doet alleen een lokaal weerberichtje. Dan zeg ik: held!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.