gmt_tttt_latest

Oohhh wat was het lekker fris vandaag, en dan moet er nog een ijskoude nacht komen. Op vele plaatsen in België en Nederland zit het kwik nu al onder het vriespunt en de bodem is nog niet bereikt. Dat wordt wellicht de koudste nacht van 2016 tot nu toe. Ja toch he? Leo??? Toch even op die ’tot nu toe’ wijzen, want de kansen zijn reëel dat we in december nog wat dieper gaan duiken.

tmp2_16112906_16112812-1

Duidelijk is in ieder geval dat GFS de kou onderschat. -2°C maar als laagste waarde in het laagland tegen morgenvroeg? Tsk, ik dacht het niet.

tmp2_16112906_16112812

HIRLAM en EC zitten meer in mekaars buurt en gaan voor de matige vorst op vrij grote schaal.

charts_harmonie_t2m_bnl_19

HARMONIE perst er zelfs een lokale strenge vorst uit. Het zou wat zijn, maar die kans lijkt me voor de sneeuwvrije Lage Landen nu toch wel verwaarloosbaar klein. Wat jij Leo?

temp_eur2

Niet alleen bij ons is het aan het vriezen momenteel. Dat doet het in grote delen van Europa, inclusief de Alpen.

Enkel in de Franse Alpen komt het kwik nog wat hoger, wat niet wegneemt dat de skiomstandigheden er vandaag super waren. Want de zon … die scheen volop. Kijk maar naar deze jaloersmakende film vanuit Val Thorens die ik op Instagram gevonden heb.

val-tho

Hier een screenshot uit diezelfde film. Helemaal rechts zie je Valtho, helemaal ingesneeuwd. In de langgerekte vallei links zie je het net wat lager gelegen Les Menuires. Terug bruin gekleurd. Jammer. Daar zullen ze de sneeuwkanonnen de komende dagen vollenbak aan moeten zetten om een dalafdaling weer mogelijk te maken. Maar dat gaat lukken hoor. Zo veel valt er niet te overbruggen.

wagrain

Waar er meer werk is is in de vele lager gelegen oostelijke gebieden. Gelukkig is het daar flink kouder, dus gaan de kanonnen er volle Kanne. Ook een Instagrambeeld, Wagrain is dit. Door de filter op deze foto ziet het er diep winters uit, maar dat is het niet … voorlopig. Nee, het is momenteel zaak om een aantal witte strepen in het verder terug groen geworden landschap te trekken.

En dat het snel kan gaan bewijst deze film uit Dachstein West. Komaan jongens … blazen maar! Zo hard je kan!

skiwelt

En voor de Skiwelt liefhebbers … daar heeft het de voorbije 24 uur zelfs wat licht gemotsneeuwd.

ecm1-96

Veroorzaker van de huidige koude fase zijn hoge drukwaarden boven de Britse Eilanden. En zoals het er nu naar uitziet is die samengeperste lucht er voor een lagere periode here to stay.

ens-oos

Dat wil dus zeggen dat het in Oostenrijk nog minstens een week kouder blijft dan gemiddeld (zie de dikke bruine lijn op 0°C). Dat zou toch genoeg moeten zijn om een flinke basislaag kunstsneeuw te maken dacht ik zo. Hoewel ik de voorbije week een reactie van Bruno uit St. Martin am Tennengebirge gelezen dacht te hebben waarin hij zei dat lang niet alle waterreservoirs vol staan. Kan iemand dat bevestigen?

rart_16120212_16112812

Op het ensemble zag je voor vrijdag en zaterdag toch wat neerslag naar de Noordkant gestuwd worden. Veel gaat dat niet zijn, maar het kan wel voldoende zijn om het aanschijn van het landschap een stuk meer winters te maken, zeker in Salzburgerland en Stiermarken. En dat is toch al een stap in de goede richting, niet?

ens-fr

In Frankrijk liggen de temperaturen op het 850hPa-vlak structureel hoger de komende periode door de nabijheid van het hogedrukgebied. Is er dan echt geen kans dat het hier gaat sneeuwen de komende weken? Oh jawel. De kans is niet groot, maar is zeker ook niet uit te sluiten. We hebben het hier de voorbije maand al verschillende keren aangehaald dat de weermodellen het echt moeilijk hebben om met de huidige atmosferische omstandigheden om te gaan. Daarom dat verder dan een week vooruit kijken op de specifieke modellen momenteel eigenlijk geen zin heeft. Zo worstelen de modellen momenteel nog steeds met de exacte ligging van dat hoog boven de Britse Eilanden. Schuift het net iets noordelijker, dan zou het oranje neerslaglijntje dat je hier ziet pieken wel eens de waarheid kunnen worden.

gens-4-1-204

In dat ensemblelid ziet een klein afgesnoerd laagje de kans om onder het hoog door richting Middellandse Zee te glippen.

gens-4-2-204

En dit is daarbij de bijbehorende neerslagkaart. De oper van GFS12 zagen we vanavond iets gelijkaardigs proberen voor diezelfde datum, dus het kan.

graphe_ens3

Afsluitend hier nog het luchtdrukensemble van het Europese EC voor een punt in Schotland. De luchtdruk is er hoog en blijft er eigenlijk hoog. Uiteraard neemt de spreiding op de wat langere termijn flink toe, maar het is niet dat je waardes onder de 1000hPa ziet, wat voor Schotland in dit jaargetijde eigenlijk meer de regel is. Waarom ik best optimistisch ben over het verdere verloop van de winter doe ik pas morgenvroeg in een volgend bericht uit de doeken. Niet alleen om jullie extra in spanning te laten, ook om jullie de kans te geven nog even na te denken over jullie gok voor de Hellmannwedstrijd 2016-2017 die we morgen starten. Ik heb al een gokje klaar. Jullie ook?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

51 reacties

Gesloten voor reacties.