Sneeuwhoogte en sneeuwverwachting wintersport 18 12

Klik voor grotere kaart

Hierboven de nieuwste berekening van Meteoexploration.com met de sneeuwverwachting voor de komende 72 uur. Dat is dus alles wat er nog gaat vallen voor het tijdelijk even zachter wordt. Pak mee! De nog feller gekleurde kaart is de sneeuw die de laatste 5 dagen is gevallen – redelijk goed nagerekend zo te zien – wat de unieke sneeuwhoogtes in de paarse zone verder illustreert.

En daarna?

Goed nieuws op basis van de GFS 12u.

Belletje hogedruk houdt regen weg

Klik voor grotere kaart

De nieuwe modelrun is zeer bemoedigend. Stapsgewijs hebben we de berekende neerslaghoeveelheid voor het zachte moment donderdag zien dalen. En een paar graden dooi zonder regen is natuurlijk goed te verdragen. Op de kaart hierboven zie je vlak voor het front arriveert in de Alpen zelfs een H pal boven Salzburg. 1030hPa hoppa! Dan gaat er niet veel regen/sneeuw meer vallen de rest van de dag.

Sneeuwdek Europa Wintersport op 3 momenten: vandaag, dinsdag en 2e kerstdag

Klik voor grotere kaart

We beleven weer een interessante overgang de komende week waarbij vooral ook de stevige groei van het sneeuwdek in Rusland, Scandinavië, op de balkan en in Turkije opvalt. Loop het zelf desgewenst even na op wetter3.de. Hier kijken we even naar 3 momenten:

  1. Nu zondagmiddag een beetje sneeuw in oosten van Nederland;
  2. Dinsdag als er een bult is gevallen in Sauerland, de Ardennen en misschien ook langs de grens; grote delen van Frankrijk en Duitsland ook wit – in de 12 uur daarna valt weer een mooie laag in de Alpen – de precieze verdeling zal nog verspringen;
  3. Volgende week maandag 26 december: sinds zondag 25-12 dikke hogedruk boven de Alpen – strak blauw – inversie: de vorstgrens op de 3e kaart zegt niks… ’s middags aangenaam op de pistes… ’s nachts ijskoud (kunstsneeuw) en overdag ook koud in de dalen… mooi weer in de Alpen tot in het nieuwe jaar!

Hadden we nog iets te klagen? Geloof je het niet? Check dan nog even deze ensemblegrafiek met de luchtdruk in Oostenrijk. Je ziet dat het zo goed als zeker is dat de neerslag woensdag nog wat voorstelt (sneeuw) en donderdag (regen) mee gaat vallen en dat de luchtdruk onstuitbaar omhoog gaat.

Afsluitend nog een paar plaatjes:

Foto’s van Eric uit de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
[fbphotos id=311856008848611]

En Rene Sloove via de Sneeuwhoogte App uit Flachau

Rene Sloove in Flachau

Klik voor grotere foto


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.