Sneeuwhoogte en sneeuwverwachting wintersport 18 12

Klik voor grotere kaart

Hierboven de nieuwste berekening van Meteoexploration.com met de sneeuwverwachting voor de komende 72 uur. Dat is dus alles wat er nog gaat vallen voor het tijdelijk even zachter wordt. Pak mee! De nog feller gekleurde kaart is de sneeuw die de laatste 5 dagen is gevallen – redelijk goed nagerekend zo te zien – wat de unieke sneeuwhoogtes in de paarse zone verder illustreert.

En daarna?

Goed nieuws op basis van de GFS 12u.

Belletje hogedruk houdt regen weg

Klik voor grotere kaart

De nieuwe modelrun is zeer bemoedigend. Stapsgewijs hebben we de berekende neerslaghoeveelheid voor het zachte moment donderdag zien dalen. En een paar graden dooi zonder regen is natuurlijk goed te verdragen. Op de kaart hierboven zie je vlak voor het front arriveert in de Alpen zelfs een H pal boven Salzburg. 1030hPa hoppa! Dan gaat er niet veel regen/sneeuw meer vallen de rest van de dag.

Sneeuwdek Europa Wintersport op 3 momenten: vandaag, dinsdag en 2e kerstdag

Klik voor grotere kaart

We beleven weer een interessante overgang de komende week waarbij vooral ook de stevige groei van het sneeuwdek in Rusland, Scandinavië, op de balkan en in Turkije opvalt. Loop het zelf desgewenst even na op wetter3.de. Hier kijken we even naar 3 momenten:

  1. Nu zondagmiddag een beetje sneeuw in oosten van Nederland;
  2. Dinsdag als er een bult is gevallen in Sauerland, de Ardennen en misschien ook langs de grens; grote delen van Frankrijk en Duitsland ook wit – in de 12 uur daarna valt weer een mooie laag in de Alpen – de precieze verdeling zal nog verspringen;
  3. Volgende week maandag 26 december: sinds zondag 25-12 dikke hogedruk boven de Alpen – strak blauw – inversie: de vorstgrens op de 3e kaart zegt niks… ’s middags aangenaam op de pistes… ’s nachts ijskoud (kunstsneeuw) en overdag ook koud in de dalen… mooi weer in de Alpen tot in het nieuwe jaar!

Hadden we nog iets te klagen? Geloof je het niet? Check dan nog even deze ensemblegrafiek met de luchtdruk in Oostenrijk. Je ziet dat het zo goed als zeker is dat de neerslag woensdag nog wat voorstelt (sneeuw) en donderdag (regen) mee gaat vallen en dat de luchtdruk onstuitbaar omhoog gaat.

Afsluitend nog een paar plaatjes:

Foto’s van Eric uit de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
[fbphotos id=311856008848611]

En Rene Sloove via de Sneeuwhoogte App uit Flachau

Rene Sloove in Flachau

Klik voor grotere foto


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.