sunnyvalley0212

Vanochtend maken de weerkaarten van diverse modellen ons allemaal superblij met mogelijke megasneeuw in de Alpen min of meer volledig binnen de in mijn boude voorspelling aangegeven periode van 8 tot en met 16 december. En wat een sfeertje alweer in de reacties! Met gelukkig soms ook de beste feedback aan mijn adres! Wat een community! Ik ben daar extra dankbaar voor vandaag. Hierboven een mooie plek waar ik nog heel graag eens een community-reis naartoe zou organiseren. Ik ontdekte vandaag namelijk pas hoe gaaf dat Kelo Resort op 1915m in Santa Caterina Sunny Valley is. Hou oud en nieuw 2016-2017 alvast vrij want op die jaarwisseling wordt ik 50 en dan zijn jullie allemaal ergens in de Alpen op een dergelijke plek uitgenodigd voor een groot feest!

webcam_prague_hrad0212

Nu we het toch over reizen en bestemmingen hebben. Een hele mooie bestemming – misschien wel mijn favoriete stad in Europa – is Praag! Gisteren constateerden we al dat het mooi sneeuwde in Tsjechië en vannacht heeft dat doorgezet tot in de hoofdstad die ligt tussen hoogtes van 177m en 399m. Hierrr meer cams uit de stad maar deze mysterieuze met het kasteel – de Hrad – die Kafka natuurlijk inspireerde tot zijn gelijknamige boek, vond ik wel errug mooi! Gisteren een mooi bericht van Leo waarin mist centraal stond en toevallig vandaag een artikel in De Volkskrant over een nieuwe publicatie van een fysicus van de TU Eindhoven in het Journal of Atmospheric Sciences over hoe je de vorming van mist beter kunt modelleren. Het artikel sluit af met de “verzuchting” dat het wel 5 à 10 jaar duurt tot dergelijke nieuwe inzichten in de weermodellen worden verwerkt, pas nadat de eerst uitentreuren zijn getest. Er is nog voldoende ruimte voor verdere verbetering van de computerprognoses op de korte termijn. Leuk om te zien of het over 10 à 20 jaar allemaal nog nauwkeuriger wordt dan het nu al is… voor de lange termijn…. hebben we vooral gut feeling nodig daar helpt geen moedertje lief aan.

ens0212-00

Tja hier dan de eerste grafiek om bij te jubelen, hoewel er ook nog wel wat addertjes onder het gras nu al zekere sinterklaassneeuwdekje van 5 en 6 december zitten. Om te beginnen zien we zowat voor het eerst een piek uithalen richting 20mm neerslag in 12  uur (op Wetterzentrale zie je deze piek als 11mm in 6 uur). De dikke adder onder het sneeuwdekje hier is dat dit de hoofdrun is die ook terug opwarmt naar nul graden op 1500m hoogte. Nee dan zetten we liever in op de GFS parallel die niet verder uitslaat dan 11mm per 12 uur maar die het wel koud houdt terwijl het vanaf 11 december tot 17 december onafgebroken zou sneeuwen aan de noordkant (dit punt is VorarlbergKleinwalsertal & Montafon ).

accumulatie0212

Het mooiste nieuws nog is vanochtend dat we in de hoofdrun van het Europese model in de totale accumulatie vanochtend voor het eerst meer sneeuw aan de noordkant van de Alpen zien dan aan de zuidkant. Zie de grens ter hoogte van Innsbruck. Het zijn echt de noordelijke Staulagen zoals de Kirchberg en Westendorf die gaan winnen. Dit terwijl dit model nog niet verder kijkt dan 12 december en er nog meer fronten tegen de noordkant lijken te volgen.

petersburg

En Keida maakt ons vanochtend nog blijer door ons te wijzen op het allereerste ijs op de Oostzee deze winter. Pietari is Fins voor St. Petersburg. Ik was daar jaren geleden en liep over de zee tussen de ijsvissers. Een goede vierde voor mij in het rijtje Praag, Amsterdam, Salzburg, St. Petersburg. Wat is jouw rijtje van steden met mooie winterromantiek?lapland

En dit is Lapland. Waar ik nooit was maar waar nu ook het eerste ijs op de megadiepe Oostzee verschijnt. Viv, de vrouw van Bruno, van Chalet Basecamp in St Martin am Tennengebirge was er wel en vertelde me dat de Lappen een klont roomboter in de koffie doen. Dat vond ik grappig want ik doe dat als High Fat Low Carb (HFLC) paleodiëter ook elke ochtend (een theelepel kokosolie en een theelepel roomboter). Dat is mijn ontbijt tot ik zelden voor 13 uur lunch. Met als gevolg een mooie sixpack, die ik aan de wereld ga onthullen op mijn 50e verjaardag – ja ik ben een tikje exhibitionistisch en misschien wel narcistisch – voor iemand anders deze kreten er nog in slingert. Dus mochten mijn weerberichten wel eens wat te fantasierijk zijn… het ligt aan de Lapse koffie met roomboter!

matterhorn0212

So eejj! De Matterhorn zegt ff goedemorgen zie ik net in een tabblad… over exhibitionistisch geproken. En de zon kan er ook wat van trouwens. Behalve in de Lage Landen momentel zoals we gisteren zagen in Leo’s bericht die meldde dat de zonnecollectoren in het Vlaamse Meise gisteren 0,2kWh aan stroom opleverden.

We zitten nu in een fase met overal ten noorden van de Alpen wat retour de l’est sneeuw. Je ziet het hier in Kleinwalsertal waar we altijd op Hans ter Braak kunnen bouwen. Had ik al verklapt dat ons hele gezin met enkele bevriende gezinnen de kerstweek in Kleinwalsertal zitten? Enorm veel zin in. Waar gaan jullie heen of wat doe je thuis om het lekker knus te maken?

Kriegerhornbahn0312

En ook in Lech am Arlberg sneeuwt het mooi vanochtend! (H/T Roland Bodegraven)

retour0312

Hier zie je op een kaart voor donderdagmiddag dat we in Nederland ook nog wat losse sneeuwbuien kunnen krijgen in het Oosten en vooral op de Wadden (Lake Effect Snow). In elk geval mengt zich de komende dagen in de Wintersport Arena Sauerland al wat eerste natuursneeuw onder de kunstsneeuw. Eens zien…

[metaslider id=49527]

Nu nog niks. Alleen rijp en kunstsneeuw. Schitterend die buigende boomtoppen en takken. In het Rothaargebirge heeft men net de hoogste alarmfase afgekondigd: Betreten Lebensgefährlich! Zie hierrr op Facebook.

para14dec

Ik sluit af met deze kaart van de GFS parallel voor 14 december. Wat hier zo mooi aan is, is dat de warme sector precies over Nederland en België zelfs op 1500m hoogte al helemaal is uitgeknepen als ze de Alpen bereikt. Als we dat geluk hebben dat we niet op en neer gaan slingeren in de Alpen met te heftige warmtefronten, dat dus de koufronten zo hard inlopen dat er nauwelijks meer een warme fase is, dan kan het echt dagenlang doorsneeuwen waarbij de lage sneeuwgrenzen van zeer ruim onder 1000 meter gaan overheersen. Voor komend weekeinde zijn we in elk geval al “veilig”… ach nog eentje dan!

[metaslider id=49537]

Zie hoe mooi de poedersuikerbus al rondgaat. In het weekeinde een centimeter of 10 maximaal en dan op maandag 8 december, de eerste dag van mijn BV al een volgend front met meer potentie. Logisch: samen duimen helpt! Of zo als Cruijff het echt zou zeggen: “Als je niet duimt, ken je ook niet scoren!”


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

113 reacties

Gesloten voor reacties.