Drie keer raden waarom de Schotse skigebieden (en sommige Noorse ook) van die stromatten of hekwerkjes langs de pistes hebben? Inderdaad om de sneeuw op te vangen die anders gewoon langs de berg zou scheren. Zelden zie je dwarrelende dikke vlokken in die ruige gebieden en zeker vandaag en de komende dagen niet. Lagedrukgebied Dirk zal tot morgenmiddag uitdiepen naar 930-925hPa. Extreem laag.  

httpv://www.youtube.com/watch?v=t2jzLmzSq1A

Vanochtend al deed ik een frontenanalyse van wat er allemaal staat te gebeuren nu. Check die even als je hem nog niet gezien hebt!

neveprevista

Hierr een fraai Italiaans weerbericht met een hele levendige weerman op video met hun beste verwachting voor de kerstdagen. Als weerliefhebber kun je die man echt verstaan zelf als je geen Italiaans spreekt! Dat dorpje Formazza ligt in Piemonte net ten oosten van het Valle d’Aosta. Zie hierrr de Google Map. Natale is dus de geboorte van Jezus. Nee het sneeuwt niet in Betlehem deze keer. Livigno komt er hier wat karig vanaf. Maar ik denk dat we verrast gaan worden met de plek waar het meeste valt. Ik geen Simplon altijd nog een mooie kans….

sneeuwgrens

 

De sneeuwgrens is zowat het spannendste voor die dagen. Dit kaartje klopt vrij aardig voor beide kerstdagen. In de Franse Alpen begint het woensdagmiddag pas met sneeuw boven 1400-1800m. Dat zakt dan door de nacht naar die 800m. Aan de noordkant gaat de sneeuwgrens op tweede kerstdag veel verder dalen dan aan de zuidkant maar woensdagmiddag zit je zeker onder 1000-1500m in de regen. Het geluk is weer eens echt met de dommen dat ik met mijn gezin de nacht van donderdag op vrijdag naar Zell am See Kaprun (Piesendorf) rijdt om een weekje door te brengen bij het “Ik vertrek” cq “Ik ben netvertrokken” gezin van Michiel Bovy en hun appartementen in Chalet Sonnentanz

Sur les journées du 25 et 26 Décembre on attend autour de 5 centimètres à 1000 mètres, de 20 à 30 centimètres à 1600 mètres et environ 50 centimètres à 2200 mètres. Il est évident que les quantités varieront en fonction de l’assèchement du Foehn la veille, Vanoise et Tarentaise devraient par exemple s’en tiraient un peu moins bien.

Het Franse weerbericht zegt iets interessants. Je ziet de verwachte accumulaties op verschillende hoogtes. De grote verschillend zijn heel sterk bepaald door het feit dat het in de lagere delen eerst regent. Maar dan staat er iets boeiends: dat de mate waarin de lucht de dag ervoor (op woensdagochtend) is uitgedroogd door de Föhn het sneeuwtekort gaat bepalen. Oftewel: hoe meer er in de Italiaanse stuwzones (25-50km voor de hoofdkam) valt hoe minder op en achter de hoofdkam.

 ssw_piers

Ik heb vanavond geen tijd voor een hele uitgebreide analyse. Doe dus een beetje doe-het-zelf in de reacties ajb. Een paar highlights wil ik nog wel geven bijvoorbeeld dat Piers Corbyn momenteel een Sudden Stratospheric Warming. Hij beweert hierrr dat hij een wereldprimeur heeft doordat hij dit event zou hebben voorspeld. En hij zegt allerlei leuke dingen over de straalstroom en “Kleine IJstijd Weer”. Ronaldo noemde vandaag ook al even dat de straalstroom rondom Dirk helemaal begint in de Golf van Mexico. 

gfs2312_12

 

Ook heel origineel is dat het Amerikaanse weermodel vanavond heel West-Europa in de sneeuw legt in de tweede week van januari. Heel anders dus dan de winterinbraak waar Frederic en Arjan op loeren met een Russische beer. Ik vind het ook typisch Kleine IJstijd dat een groot sneeuwevent gewoon uit WNW kan binnenlopen…. op dit moment staan de parameters zo dat ook Nederland goed in de sneeuw zou komen. Op 5km hoogte zou het dan zeer koud zijn en aan de grond ook ’s middags net vriezend met een dauwpunt verder onder nul. En op 850hPa is 128 dam goed voor sneeuw. Alle lampen op groen dus. Maar nog wel meteofiction. Staat je in elk geval niet blind op het scandihoog. Er zijn meer leuke scenario’s. Waar kwam de sneeuw begin december 2010 eigenlijk vandaan? Kan iemand dat ff nazoeken?

Vraag aan jullie: hoe was het vandaag? Waar heeft het wel en niet geregend?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

40 reacties

Gesloten voor reacties.