Viehscheid im Allgäu

Het is weer de tijd van de Almabtriebe. Afgelopen weekeinde in de Allgäu (foto) en ook in Riezlern in Kleinwalsertal. Op veel plaatsen dus net op tijd om de eerste dump van seizoen 2015-2016 voor te zijn. Ik trap even af die dump de naam van mijn dochter Micky te geven. Vul hierrr het formulier in als jij een naam wilt aandragen voor volgende dumps. Namen die nog nooit geweest zijn hebben voorrang. Om het simpeler te houden gaan we niet corresponderen over welke naam wanneer gekozen wordt.

wintereinbruch

Anyway! Het gaat dus gewoon gebeuren en niemand kan zeggen dat wij niet tijdig hebben geroepen dat het raak zal zijn woensdag. Al op 13 september signaleerden wij een kans op mooie sneeuw voor de gletsjers rond 23 september en op 18 september gaven we al aan dat de sneeuwgrens mogelijk toch flink zou gaan zakken op die datum. En nu praten we dus al over 1300m! Al sneeuw beneden in Gerlos (Zillertal Arena), in Gargellen (Montafon) en in het Val d’Anniviers.

sun-four-quarters

Maar hoe zit dat nu met die astronomische herfst? Kijk maar in dit schema. We zeggen altijd 21 september maar het is op het noordelijk halfrond altijd pas 22 of 23 september als de aarde zo staat dat dag en nacht precies even lang zijn (equinox). Woensdag rond half elf is het zo ver. Grappig te bedenken dat die dag op de noord- en zuidpool de zon een volledige cirkel langs de horizon maakt om vervolgens er voor een half jaar boven rondjes te draaien of eronder. Hier een mooi overzichtje van astronomische data op verschillende plekken. En vanaf de nacht op donderdag zijn de nachten langer dan de dag.

sneeuwkaart2109

Snel terug inzoomen op de Alpen! Dit is wat ons model aan accumulatie berekent. Lokaal meer dan 30cm. Stiermarken (Die Tauplitz) en Kärnten zijn absoluut in de running om deze wedstrijd te winnen.

lopendemaand2109

In de Lage Landen hebben we vanaf vanavond al met de regen van het systeem te maken. Geen ruimte voor hogere temperaturen. We zakken waarschijnlijk verder ten opzichte van de normaal voor september. Eerst door de bewolking en regen…

zaterdag26sept

… en dan door het beloofde Scandihoog. Dat hangt komende zaterdag precies boven ons hoofd. Mist zal er wel voor zorgen dat er nog geen grondvorst komt. Maar als de kern doorschuift naar Scandinavië en een zwakke droge oostenwind gaat blazen dan gaan koude nachten het gemiddelde verder omlaag trekken. Bijzondere regen in Marokko trouwens in deze berekening. In de Hoge Atlas ook sneeuw! Helaas zijn daar geen goede webcams.

eindegfs2109

Het is nog lang geen winter natuurlijk en zo’n Scandihoog is nu nog niet eens in staat een nachtvorstje eruit te persen. Trouwens? Het kan wel! Op 15 september 1971 werd het net -0,1ºC in Deelen. Dat is vroegste vorst in het jaar ooit gemeten op 2 meter meethoogte dan. Het was het dieptepunt van wat je de “kleinste ijstijd” zou kunnen noemen. Die duurde van 1945 tot 1974. Zie hier een leuk artikel daarover. Terug naar 2015. Alleen in de Oeral waar al een zeer koude zomer is geweest gaat er straks al nachtvorst optreden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.