Het ziet er de komende dagen eigenlijk gewoon goed uit. De bewolking waar we vandaag mee te maken hadden kwam van een thermisch laag, genaamd Claudia, dat gisteren boven Frankrijk ontstond en zijn koers richting de Lage Landen inzette. Alleen in het uiterste oosten van Nederland kwam vanavond een bui tot ontwikkeling. Ik vraag me af of ze in Drenthe überhaupt een druppel hebben ontvangen omdat de bui eigenlijk aan de Duitse kant van de grens ontstond. De kans op verdere regen vandaag zet ik op nihil. En de kans op regen de komende dagen eigenlijk ook. Boven het noorden van de Noordzee komt een hoogtelaag tot ontwikkeling. In tegenstelling tot een thermisch laag bestaat een hoogtelaag uit koudere, instabiele lucht. Zoals je op het bovenstaande kaartje kunt zien wordt het hoogtelaag, die naar de naam Bigi luistert, weggedrukt door een hogedrukgebied.

Dit is de situatie voor morgen. Een front van Bigi komt dichterbij terwijl Claudia eieren voor haar geld kiest en de kuierlatten richting Duitsland neemt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik gek ben op het Duitse Wetterpate . Op deze manier kun je iedereen duidelijk maken wat er in de atmosfeer gebeurd. Het hogedrukgebied, nu nog ten noordwesten van Ierland, gaat de naam Helmut krijgen. Deze trekt in de loop van het weekend richting de Noordzee en drukt het hoogtelaag weg richting Duitsland. Daar zal het, net als in de Alpen, onbestendiger zijn dan in ons land. Door de hoge druk verpietert de neerslag eigenlijk. Alleen morgen en wellicht zondag nog wat gespetter. En ik zeg met recht: gespetter. Meer zal het echt niet zijn. 

En de rest van de week komt het hogedrukgebied boven ons hoofd te liggen. Het oosten kan iedere dag wat “last” krijgen van stapelwolkjes doordat het hoogtelaag met een bocht richting Tsjechië en Polen koerst. Voor de rest is het gewoon lekker najaarsweer. Wellicht kan er in de nacht wat mist ontstaan, maar dat mag de pret niet drukken. Geen neerslag van betekenis, weinig wind en temps rond de 20°C. Niet heel spannend dus.

Wat veel spannender is, wat Norbert gaat doen? OK, ik geef het toe, ik ben een echte “extreme weather freak”. Tornado’s, orkanen, Polar Vortex, het maakt mij niet uit. Ik hoop dat ik mij deze winter veel mag melden, wanneer jullie oren eraf vriezen en er in Nederland en België 2000 kilometer file staat vanwege extreme sneeuwval. Voordat het zover is, duimen mag, moeten we ons eerst door het orkaanseizoen heen worstelen. Zoals reeds eerder gezegd stelt het Atlantisch orkaanseizoen (nog) niets voor. Boven het oost Pacifische basin (e-Pac) is het echter een polonaise van orkanen. Reeds in mei is het seizoen daar begonnen met Amanda. Een mega orkaan van cat.5. Norbert is niet zo’n zware, maar kan de USA wellicht wel pijn doen.

Hierboven een kaartje met orkanen uit het verleden en hun route richting west USA, met name San Diego. Ze kunnen dus wel degelijk zover naar het noorden opschuiven. Dat zien we vaak op de Atlantische oceaan, maar nooit op de E-Pac. Toch denk ik niet dat Norbert het gaat redden, helemaal richting San Diego. Daar zijn namelijk 2 redenen voor: 1)

Ten noorden van Norbert is er extreem droge lucht aanwezig. Zodra deze lucht het systeem instroomt, dan verliest het zijn convectief vermogen. Er wordt eigenlijk vanaf de buitenkant aan het systeem gevreten waardoor verdere ontwikkeling stagneert. En: 2)

Norbert koerst richting veel kouder water, waardoor de motor geen brandstof meer krijgt. Een orkaan heeft minimaal 26°C SST nodig (Sea Surface Temps) om zijn gesloten systeem in stand te houden. En Norbert koerst naar water richting de 25°C, dat ver bezuiden San Diego ligt. Ik moet het nog zien. En ook het National Hurricane Center gelooft er niet echt in.

Al met al goede vooruitzichten. Een beetje nazomer. Geniet van het weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

4 reacties

Gesloten voor reacties.