philklotzbach

Ik zal eerlijk bekennen dat ik ook nog nooit van Phil Klotzbach had gehoord voor zijn dubbele whammy in Nature GeoScience deze week. Hierboven zie je de meteoroloog met specialisme Atlantische hurricanes op een top in de Appalachen. Lees hierrr een lyrisch artikel over dit wonderkind dat met 18 al afstudeerde en in 2007 amper 27 jaar oud al gepromoveerd en leider werd van het Tropical Meteorology Project van het Department of Atmospheric Sciences van de Colorado State University in Fort Collins.

nowarming

Klotzbach heeft net deze week een paper én een “correspondence” gepubliceerd in Nature GeoScience. Beide hebben betrekking op de Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO). Naast de Pacific Decadal Oscillation (PDO) is dit de belangrijkste natuurlijke klimaatschommeling op termijn van decennia die we kennen. De eerste is pas in 1994 beschreven nota bene door Michael Schlesinger bij wie ik in 1991 afstudeerde. De PDO werd pas in 1997 ontdekt door een visserijbioloog. Er is dus een hele nieuwe generatie meteorologen en klimaatwetenschappers aan het ontstaan voor wie global warming een vaag gegeven is omdat de aarde al 18 jaar en 8 maanden niet meer significant opwarmt, terwijl voor hen de tot voor kort onbekende natuurlijke klimaatschommelingen al standaardkost zijn geweest tijdens hun studies. Ik zeg altijd: ik heb tussen 1985 en 1991 klimaat gestudeerd alsof je zwaartekracht bestudeert voor Newton of Einstein.

amo-ace

De paper van Klotzbach kun je hierrrr downloaden. Het is een vrij technisch betoog over de betrouwbaarheid van hurricane waarnemingen tussen 1970 en 1990. Collega Judith Curry is wat sceptisch over de conclusies. Zie hierr. Boeiender voor ons is de correspondence waar je bovenstaande grafiek in vind. De totale hurricane energie op de Atlantische oceaan wordt hier afgezet tegen de gangbare manier om de AMO te berekenen om te zien in hoeverre die ACE en dus de Atlantische hurricanes een maat zijn voor de toestand van die AMO. De correlatie is uitstekend zoals je ziet. En wat ook op deze website vaak is genoemd lijkt nu echt uit te komen: de AMO is mogelijk negatief geworden!

pdo-amo

Deze grafiek tonen we heel vaak bij klimaatkwesties. Om dat je hier makkelijk kunt aflezen dat de twee warmste fasen in de 20e eeuw altijd een positieve PDO en een positieve AMO hadden: de jaren dertig en de milleniumwisseling. De koudste fase had juist beide in negatief territorium de late jaren zestig en vroege jaren zeventig. Onze koudste winters – 1947 en 1963 – vallen trouwens buiten die mondiaal koudste fase, dus moeten we ons er als natuurijsliefhebbers niet blind op staren. Wel moet je noteren dat deze grafiek niet verder terug gaat dan 1895 en dat het gedrag van de zon momenteel wijst op een terugkeer naar een nog vroegere nog koudere klimaatfase waar we nog net wat minder details van hebben.

Klotzbach twitterde gisteren ook nog enthousiast bovenstaande kaart die de temperatuur van de oceaan vergelijkt tussen augustus 2014 en augustus 2015. Dat ziet er toch wel mooi uit voor ons winter liefhebbers. Het is voor mij een aspect dat ik meeneem in mijn prognose voor een strenge sneeuwrijke winter die ik binnenkort uitbreng. Het leuke is dat de Engelstalige media erg veel aandacht hebben besteed aan de publicatie van Klotzbach. Hij komt zoals hierrr ook veelvuldig aan het woord.

Scientists at Colorado State University, including the professor who pioneered hurricane seasonal prognostication, say they are seeing a localized cooling and salinity level drop in the North Atlantic near Greenland. Those conditions, they theorize, change local weather and ocean patterns and form an on-again, off-again cycle in hurricane activity that they trace back to the late 1800s. Warmer saltier produces periods of more and stronger storms followed by cooler less salty water triggering a similar period of fewer and weaker hurricanes, the scientists say. The periods last about 25 years, sometimes more, sometimes less. The busy cycle that just ended was one of the shorter ones, perhaps because it was so strong that it ran out of energy, said study lead author Phil Klotzbach. Klotzbach said since about 2012 there’s been more localized cooling in the key area and less salt, suggesting a new, quieter period. But Klotzbach said it is too soon to be certain that one has begun. “We’re just asking the question,” he said. But he said he thinks the answer is yes.

In dat artikel verzet Kerry Emanuel zich tegen deze conclusie. Emanuel is een van de godfathers van het IPCC en heeft veel te verliezen. Het leuke is dat ook de wetenschapsjournalist Seth Borenstein die doorgaans altijd de kant het van het IPCC kiest nu in zijn analyse voor AP ruimte laat voor twijfel. Hij doet dat door een andere IPCC onderzoeker aan het woord te laten:

Another NOAA scientist, Gabriel Vecchi, said while there seems to be signs of a change in the circulation of the Atlantic, it’s far too early to say that the shift has happened. “So what happens in the next few years is going to be very exciting to watch as it may help settle or at least refine some intense scientific debates,” Vecchi said in an email.

Deze hele discussie is ooit kort na Katrina exact 10 jaar geleden begonnen toen Webster in Science Magazine de boude voorspelling deed dat de de category 4 en 5 hurricanes sterk aan het toenemen waren. Koren op de molen van Al Gore natuurlijk die in 2007 met zijn boek kwam. Curry publiceerde daar in 2006 over:

We anticipate that it may take a decade for the observations to clarify the situation as to whether the hypothesis [van Webster] has predictive power. – Curry et al. 2006

In haar aan 10 jaar na Katerina en de publicaties van Klotzbach opgehangen overzichtsartikel besluit ze nu:

So . . . another 10 years, what will that bring? Well, this time I won’t predict that this will be sorted out in another 10 years.

Misschien is dat dan weer te pessimistisch. Ik denk dat we binnen luttele jaren al veel meer weten. Ook over wat de zon verder gaat doen. Verfrissend is steeds vaker het realisme tegen te komen dat de klimaatwetenschap nog in de kinderschoenen staat en de hele kwestie van natuurlijke variatie versus door de mens veroorzaakte lineaire opwarming juist momenteel totaal ter discussie staat. En dit keer op de goede wetenschappelijke manier rustig van paper naar paper en met elk beetje nieuwe data weer een beetje wijzer. Zonder politiek op de zaken vooruit te willen lopen. Vind je het echt interessant? Duik er dan gewoon zelf eens in. Papers lezen is nu ook weer niet zo heel moeilijk als je er even voor gaat zitten. En de talloze blogs van individuele wetenschappers en hun tweets maken het allemaal nog toegankelijker. Doe eens gek en mail of tweet zo’n onderzoeker ook eens! Je hebt antwoordt voor je het weet.

stoplicht-groen-anp

En wat betekent het voor ons? Wij mogen eigenlijk best naar een conclusie springen. Want het gaat ons niet om politieke beslissingen of geldstromen. Bij ons gaat het puur om de stroom van onze eigen optimistische energie waarbij waarschijnlijk een belangrijke lamp op groen is gekomen die series van opvallend koude winters eerder waarschijnlijk maakt dan onwaarschijnlijk. Als we al wat van de politiek te eisen hebben dan flutdingetjes als geen boten meer op de kanalen vanaf de eerste nacht -10ºC.

PS Binnen de klimaatschommelingen over decennia heb je natuurlijk ook nog de sterke variabiliteit van jaar tot jaar soms ook bepaald door vulkanisme. Dus die ene extra lamp op groen leidt niet causaal direct naar een Elfstedentocht (die zijn er ook geweest met de AMO-lamp op rood). Om dromen te laten uitkomen is meer nodig! Samen duimen bijvoorbeeld.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.